Τα εννιά συστατικά που πρέπει να έχετε στην κουζίνα οι λάτρεις των αρτοσκευασμάτων

Για νόστιμες και επιτυχημένες σπιτικές παρασκευές

shutterstock1681789174

Για τις καθημερινές συνταγές φουρνίσματος αρτοσκευασμάτων και γλυκών τσεκάρετε τα εννιά βασικά συστατικά που πρέπει να έχετε πάντα στην κουζίνα σας, για να μην ξεμείνετε ποτέ από πρώτες ύλες.
Και ναι μεν ο κατάλογος των συγκεκριμένων πρώτων υλών μπορεί να περιορίζεται μόνο από τον διαθέσιμο χώρο στο σπίτι σας, ωστόσο μπορείτε να περιορίσετε την λίστα στα άκρως απαραίτητα εννιά συστατικά που πρέπει να διαθέτετε για να μαγειρέψετε μπισκότα, κέικ, πίτες κ.α.

Αλεύρι

Τα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (με άκρως εύστοχη ονομασία) μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, από την παρασκευή ψωμιού και μπισκότων, μέχρι την παρασκευή πίτας και κέικ.

Διογκωτικοί παράγοντες

Η χρήση τους έγκειται στο ότι βοηθάνε τη ζύμη να φουσκώσει και να γίνει πιο αφράτη από ποτέ, ενώ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους χημικούς και τους βιολογικούς. Η μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ και η μαγιά ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία βοηθώντας όλες τις νοικοκυρές με την «μαγική» δράση τους.

Ζάχαρη

Από κανένα νοιοκυριό, πόσο μάλλον από εκείνα που αγαπάνε ιδιαιτέρως τα γλυκά και την ζαχαροπλαστική, δεν πρέπει να λείπει η ζάχαρη, σε οποιαδήποτε μορφή της. Κρυσταλλική, καστανή ή άχνη.

Αλάτι

Από τα βασικότερα συστατικά μιας κουζίνας, η έλλειψη του οποίου γίνεται άμεσα αντιληπτή σε οποιοδήποτε παρασκεύασμα.

Γαλακτοκομικά και είδη ψυγείου

Βούτυρο. Κατά προτίμηση ανάλατο, εκτός αν το διευκρινίζει η συνταγή σας. Θα το χρειαστείτε για οτιδήποτε έχει να κάνει με ζύμες, καθώς και για παρασκευή παγωτού. Σημειώστε ότι έχει καλύτερο και πιο αφράτο αποτέλεσμα από τη μαργαρίνη.
Αυγά. Από τις βασικές πρώτες ύλες της κατηγορίας που βοηθάνε στο να «δέσουν» όλα τα υλικά. Συνήθως όταν οι συνταγές απαιτούν και αυγά εννούν το μεγάλο μέγεθος.
Γάλα. Το υγρό στοιχείο που βοηθάει στο χτύπημα όλων των πρώτων υλών. Θα το χρειαστείτε κυρίως για να κάνετε βάφλες και τηγανίτες. Σημειώστε ότι το πλήρες γάλα δίνει πλουσιότερη γεύση απ’ ό,τι το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Λιπαρά

Ηλιέλαιο: Με ουδέτερη γεύση, τόσο για την χρήση του σε διάφορες συνταγές (π.χ. κέικ), όσο και για τηγάνισμα.
Βούτυρο: Ισχύει ό,τι και παραπάνω.

Εκχυλίσματα και αρτύματα

Πρόκειται για εκείνα τα συστατικά που θα δώσουν το κάτι παραπάνω στην παρασκευή σας. Από τα πιο βασικά το εκχύλισμα βανίλιας που δίνει ένα ζεστό και πικάντικο άρωμα και γεύση στο αρτοσκεύασμά σας. Επιπλέον, μπορείτε να προμηθευτείτε αμυγδαλέλαιο, εκχύλισμα λεμονιού ή δυόσμου κ.α.

Μπαχαρικά

Από εκείνα τα συσταστικά που δίνουν μια πιο ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στην παρασκευή σας, απογειώνοντας το αποτέλεσμα. Στα βασικά που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας η κανέλα η οποία συναντάται και στην κορυφή της κατηγορίας, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλες τις αρτοπαρασκευές. Επίσης, φροντίστε να έχετε στο ντουλάπι σας πάντα μπαχάρι, γαρύφαλα, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ.

Πρόσθετα

Η συγκεκριμένη κατηγορία εξαρτάται από το γούστο και τις επιθυμιές του καθένα, καθώς πρόκεται για τις προσωπικές γεύσεις του. Έτσι, μπορείτε να εμπλουτίσετε το στοκ των πρώτων υλών σας με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σκόνη κακάο ή μάτσα, βρώμη, μαρμελάδες, φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι κ.α.