Tί εξόργησε τον Ουκρανό Υπουργό πολιτισμού στη σειρά Emily in Paris του Netflix

Στον τελευταίο κύκλο της σειράς, εμφανίζεται μια Ουκρανή, την οποία ο Υπουργός της Ουκρανίας χαρακτήρισε "προσβλητική" καρικατούρα.

https specials images.forbesimg.com imageserve 5f4f5a425902301ffe952623 0x0 Emily in Paris, NETFLIX

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας γνωστοποίησε ότι διαμαρτυρήθηκε στο Netflix για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται στη δημοφιλή πλατφόρμα ένας τηλεοπτικός χαρακτήρας από το Κίεβο στη σειρά Emily in Paris, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του BBC.

Η σειρά αναφέρεται σε μια νεαρή Αμερικανή, την οποία υποδύεται η Λίλι Κόλινς, που ταξιδεύει για να εργαστεί στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στον τελευταίο κύκλο της σειράς η Πέτρα, μια Ουκρανή, κλέβει από ένα κατάστημα στη διάρκεια ταξιδιού της με την πρωταγωνίστρια Έμιλι.

Ο υπουργός Ολεξάντρ Τκατσένκο χαρακτήρισε “προσβλητική” την καρικατούρα της Πέτρα.

Η Πέτρα, την οποία υποδύεται η ουκρανή ηθοποιός Ντάρια Παντσένκο, παρουσιάζεται επίσης με κακές ενδυματολογικές προτιμήσεις και ως κάποια ξένη που φοβάται μήπως απελαθεί.

“Στο Emily in Paris έχουμε μια εικόνα καρικατούρα της Ουκρανής γυναίκας, η οποία είναι απαράδεκτη. Είναι και προσβλητική. Έτσι βλέπουν τους Ουκρανούς στο εξωτερικό;”, έγραψε ο υπουργός στο Telegram.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός έστειλε επιστολή στην πλατφόρμα διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο που παρουσιάζεται η Πέτρα.

Μάλιστα, μια Ουκρανή κάτοικος της γαλλικής πρωτεύουσας συμφώνησε μαζί του.

“Ο τρόπος που απεικονίσατε τους Ουκρανούς στον δεύτερο κύκλο της σειράς, στο 4ο επεισόδιο είναι τόσο φθηνό κόλπο, απόλυτο σκάνδαλο και ντροπή”, έγραψε στο Instagram η Γιεβγένια Χαβρίλκο και απέσπασε 75.000 likes.

Άλλοι υπερασπίστηκαν τη σειρά, όπως η ουκρανή παραγωγός ταινιών Νατάλκα Γιακίμοβιτς, η οποία είπε: “Οπότε σε μια τηλεοπτική σειρά οι αρνητικοί χαρακτήρες μπορούν να είναι από οπουδήποτε πλην της Ουκρανίας; Προφανώς όλοι θα θέλαμε να είναι από την Μόσχα αλλά δεν παίρνεις πάντα αυτό που θέλεις”.

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η σειρά δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονται οι διαφορετικές εθνικότητες.

Όταν βγήκε στον αέρα ο πρώτος κύκλος, δέχτηκε αρνητικά σχόλια–κυρίως στη Γαλλία–για προώθηση στερεοτυπικών εικόνων της πόλης και των κατοίκων της.

Η σειρά παρουσιάζει τους Γάλλους ως αγενείς που φορούν μπερέδες και συχνά είναι άπιστοι προς τους συντρόφους τους.

Στον νέο κύκλο μεταξύ των πρωταγωνιστών είναι και ο Αλφι, ένας στερεοτυπικός χαρακτήρας Βρετανού, ο οποίος περνάει την ώρα του βλέποντας ποδόσφαιρο και πίνοντας στις παμπ.

Ο Ντάρεν Σταρ, ο δημιουργός της σειράς, είχε υπερασπιστεί στο παρελθόν τη σειρά λέγοντας ότι “δεν λυπάται που απεικόνισε το Παρίσι μέσα από λαμπερούς φακούς”.

Ο ίδιος είπε ότι βασίστηκε στις προσωπικές του εμπειρίες από την επίσκεψή του στην πόλη.

“Ήθελα να παρουσιάσω το Παρίσι με έναν πραγματικά όμορφο τρόπο που θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ερωτευτούν την πόλη με τον τρόπο που την ερωτεύτηκα και εγώ”, δήλωσε στην New York Times.

ΑΠΕ-ΜΠΕ