Στυλλού Χριστοφή: Η Κύπρια φόνισσα σε ντοκιμαντέρ του BBC με πρωτοβουλία του εγγονού της

στυλλου Cities, Εγκλήματα Κυπρίων, Ντοκιμαντέρ BBC

65 χρόνια μετά ένα συγκλονιστικό έγκλημα έρχεται ξανά στο φως. Πρόκειται για ένα έγκλημα που έμεινε στην ιστορία και αφορά την Κύπρια Στυλλού Χριστοφή η οποία δολοφόνησε την Γερμανίδα νύφη της στο Λονδίνο.

kipria1 Cities, Εγκλήματα Κυπρίων, Ντοκιμαντέρ BBC

Ο εγγονός της Στυλλούς φέρνει ξανά στο φώς την υπόθεση στο ντοκιμαντέρ του BBC Murder, Mystery and my Family όπου θα εξετάσει μαζί με δυο δικηγόρους με τους δικηγόρους Sasha Wass και Jeremy Dein την υπόθεση.

Στο μικροσκόπιο της εκπομπής θα τεθεί η όλη εξέλιξη της υπόθεσης για το πώς αντιμετωπίστηκε η μετανάστρια γιαγιά του κατά τη διάρκεια των ερευνών αλλά και της δίκης, ενώ θα εξεταστούν οι μαρτυρίες. για τη ψυχική υγεία της γιαγιάς του, την πολιτιστική προκατάληψη που υπήρχε εναντίον της αλλά και το γλωσσικό φραγμό, που συντέλεσαν στην λανθασμένη καταδίκη της για δολοφονία.

Οι δυο δικηγόροι συμφώνησαν ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη στην υπόθεση της Στυλλούς Χριστοφή με αποτέλεσμα να καταδικαστεί άδικα σε απαγχονισμό.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα της εκπομπής, οι δυο δικηγόροι ψάχνουν τα στοιχεία για να αποδείξουν στο δικαστήριο τη λάθος απόφαση του.

Η υπόθεση της Στυλλούς Χριστοφή

Η Κύπρια δολοφόνος που ως νύφη σκότωσε την πεθερά της, και όταν έγινε πεθερά στραγγάλισε άγρια τη νύφη της

Κύπρος 1925. Μια 25χρονη γυναίκα δολοφονεί την πεθερά της σε ένα μικρό χωριό. Με τη βοήθεια δύο γειτονισσών, οι οποίες κρατάνε τη γυναίκα ακινητοποιημένη, της βάζει στο στόμα ένα αναμμένο δαυλί με αποτέλεσμα η πεθερά της να βρει τραγικό θάνατο. Το δικαστήριο δεν βρήκε αρκετά στοιχεία, οπότε η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη. Ονομαζόταν Στυλλού Παντοπίου-Χριστοφή και από μικρή ηλικία παντρεύτηκε με τον γιο του θύματος, και είχε αποκτήσει έναν παιδί, τον Σταύρο. Λέγεται ότι η πεθερά της ήταν πολύ πιεστική και επικριτική μαζί της, με αποτέλεσμα να καβγαδίζουν καθημερινά. Ένα βράδυ βγήκε εκτός εαυτού και πάνω σε έναν έντονο καυγά την σκότωσε. Ο άντρας της τη χώρισε και από τότε ανέλαβε μόνη της την ανατροφή του γιου της.

Όταν ο Σταύρος ενηλικιώθηκε, μετακόμισε στη Λευκωσία, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως σερβιτόρος. Σύντομα έβγαλε αρκετά χρήματα που του επέτρεψαν να μετακομίσει μόνιμα στο Λονδίνο. Η Στυλλού έτρεφε τεράστια αγάπη για τον γιο της και της στοίχισε πολύ η φυγή του. Ο Σταύρος έπιασε δουλειά στο γνωστό νυχτερινό κέντρο της εποχής, Café de Paris και τότε γνωρίστηκε με τη γερμανίδα, Hella Bleicher, η οποία εργαζόταν ως μοντέλο. Οι δύο νέοι παντρεύτηκαν και απέκτησαν τρία παιδιά. Η Στυλλού ζούσε μόνη της στην Κύπρο και το 1953 αποφάσισε να ταξιδέψει στο Λονδίνο για να επισκεφθεί τον γιο της.
Η Στυλλού έμεινε λίγες ημέρες μαζί με την οικογένεια, ώσπου τους ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναζητήσει δουλειά στο Λονδίνο και να ζήσει μόνιμα μαζί τους. Ο γιος της δεν μπορούσε να αρνηθεί να φιλοξενήσει τη μητέρα του και δέχτηκε την πρότασή της. Ωστόσο, η παρουσία της στο σπίτι έφερε εντάσεις στην οικογένεια. Η Στυλλού μιλούσε άσχημα στη Hella, της έκανε υποδείξεις και διαφωνούσε με τον τρόπο που ανέτρεφε τα παιδιά της. Λίγους μήνες μετά, η Hella και ο Σταύρος αποφάσισαν να πουν στη Στυλλού να φύγει από το σπίτι. Ήταν η στιγμή που ξύπνησε ξανά το δολοφονικό ένστικτο της και αποφάσισε να σκοτώσει τη γυναίκα του γιου της.

Η δολοφονία της νύφης Λονδίνο, 29 Ιουλίου 1954. Ο Σταύρος φεύγει από το σπίτι για να πάει στη δουλειά. Η Στυλλού αρπάζει έναν δίσκο και χτυπάει με δύναμη τη Hella στο κεφάλι. Η γυναίκα πέφτει στο πάτωμα και τότε η Κύπρια τη στραγγαλίζει με ένα μαντήλι. Την έσφιξε στο λαιμό με τόση δύναμη που το μαντήλι έσκισε το δέρμα. Στη συνέχεια λούζει το πτώμα με παραφίνη και το πυρπολεί στο μπαλκόνι.

Ο γείτονας John Young είδε τη φωτιά και έτρεξε να βοηθήσει, όμως αργότερα υποστήριξε ότι νόμιζε πως έκαιγε κούκλα βιτρίνας. Τελικά, οι γείτονες Burstoff είχαν το πτώμα της Hella στο έδαφος και από τα σημάδια στο λαιμό της κατάλαβαν ότι επρόκειτο για δολοφονία. Κάλεσαν την αστυνομία με τη Στυλλού να υποστηρίζει ότι η νύφη της είχε αυτοπυρποληθεί.
Οι αστυνομικοί βρήκαν τη βέρα της Hella στο δωμάτιο της Κύπριας, το μαντήλι με το οποίο τη στραγγάλισε στα σκουπίδια και υπήρχαν ίχνη αίματος σε όλο το σπίτι. Από την εξέταση του πτώματος διαπιστώθηκε ότι είχε στραγγαλιστεί άγρια και η πεθερά της ήταν η μόνη ύποπτη για τον θάνατό της.

Η δίκη Στις 25 Οκτωβρίου 1954 ξεκίνησε η δίκη στο Old Bailey του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο η Στυλλού έπασχε από παραληρητική διαταραχή, που προερχόταν από το φόβο της ότι η νύφη της δεν θα ανέτρεφε σωστά τα εγγόνια της και δεν θα της επέτρεπε να τα δει. Βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη ήταν ο 31χρονος γιος της, Σταύρος. Η Στυλλού κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία της νύφης της και καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού. Στις 15 Δεκεμβρίου 1954 πέθανε στην αγχόνη της φυλακής σε ηλικία 53 ετών. Όπως έγραφε στο πρωτοσέλιδο της, η εφημερίδα “Ελευθερία” ήταν η 13η γυναίκα που απαγχονίστηκε από την αρχή του περασμένου αιώνα. Μέχρι το τέλος φώναζε ότι ήταν αθώα και έλεγε στον γιο της ότι τον συγχωρεί παρόλο που κατέθεσε εναντίον της στο δικαστήριο.

Πηγή: philenews/paroikiaki/thecaller.gr