16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων τονίζει τη σημασία της υγιεινής διατροφής

16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, Υγιεινή διατροφή

Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής που είναι η 16η Οκτωβρίου καλεί όλους να τηρήσουν υγιεινή διατροφή με την υπόσχεση ότι θα δουν το σώμα και την ζωή τους να αλλάζει προς το καλύτερο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων είναι «Η δράση μας είναι το μέλλον μας» με στόχους μεταξύ άλλων, να ενθαρρύνει την προσοχή στη γεωργική παραγωγή τροφίμων και να εντείνει τις εθνικές, διμερείς, πολυμερείς και μη κυβερνητικές προσπάθειες προς το σκοπό αυτό, να ενθαρρύνει την οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο.

Όπως αναφέρεται, ο κόσμος έχει αρχίσει να εγκαταλείπει τις παραδόσεις της προετοιμασίας των γευμάτων στο σπίτι, τα οποία ιστορικά ήταν εποχιακά, φυτικά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Προτιμώντας την ευκολία, ο κόσμος έχουν στραφεί σε εξευγενισμένα άμυλα, σάκχαρα, λίπη, αλάτι, επεξεργασμένα τρόφιμα, κρέας και προϊόντα ζωικής προέλευσης. Ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, οι καταναλωτές βασίζονται όλο και περισσότερο στις αλυσίδες των σουπερμάρκετ, στα φαστ φουντ, στους πωλητές τροφίμων δρόμου και στα ταχυφαγεία. Οι διατροφικές επιλογές και ο καθιστικός τρόπος ζωής έχουν ωθήσει την παχυσαρκία σε αναλογίες επιδημίας όχι μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου η πείνα και η παχυσαρκία μπορούν να συνυπάρχουν.

Επί του παρόντος, 670.000.000 ενήλικες και 160.000.000 παιδιά υποφέρουν από παχυσαρκία παγκοσμίως. Πάνω από 820.000.000 άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα. Και αυτή η διχοτόμηση επιβαρύνει τους εθνικούς προϋπολογισμούς για την υγεία, κοστολόγου έως και 2.000.000.000.000 δολάρια ΗΠΑ ανά έτος.

Σημειώνεται ότι οι λανθασμένες διατροφές είναι τώρα μια κύρια αιτία ασθένειας, που συνδέεται με το 1/5 όλων των θανάτων παγκοσμίως.
Όπως αναφέρεται, αυτό το έτος, στοχεύει να ωθήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση, υπό το θέμα: «οι ενέργειές μας είναι το μέλλον μας». Ο εορτασμός έχει σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις ότι οι διαιτητικές επιλογές, από τα προϊόντα που καταναλώνουμε ατομικά, στις πλανητικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των περιβαλλοντικών μας αποτυπωμάτων, μπορούν να επιτρέψουν την κίνηση της αλλαγής.