Αναγκαίο να συνεχιστούν οι υπηρεσίες εμβολιασμού, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

vaccine feature Coronavirus, Εμβόλια, Εμβολιασμοί, Εμβολιασμοί Παιδιών, ΠΟΥ
Εικόνα Αρχείου

Η διακοπή των υπηρεσιών εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 διακινδυνεύει την επανεμφάνιση ασθενειών οι οποίες μπορούν να προληφθούν με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού μεταξύ 24 και 30 Απριλίου.

Σε δελτίο Τύπου, το οποίο αναρτάται στην ιστοσελίδα του, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι όταν οι υπηρεσίες εμβολιασμού διακόπτονται, ακόμα και για σύντομες περιόδους κατά τη διάρκεια εκτάκτων καταστάσεων ανάγκης, ο κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα αυξάνεται.

Η θανατηφόρος εξάπλωση πέρσι της ιλαράς στη Δημοκρατία του Κογκό, που προκάλεσε 6.000 θανάτους σε μια χώρα η οποία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη εξάπλωση του έμπολα, υπογραμμίζει την σημασία της διατήρησης ουσιαστικών υπηρεσιών υγείας, όπως ο εμβολιασμός, κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Η εξάπλωση και άλλων ασθενειών θα προκαλέσουν την συμφόρηση των συστημάτων υγείας τα οποία ήδη μάχονται εναντίον των επιπτώσεων του COVID-19, αναφέρεται.

«Η εμφάνιση ασθενειών δεν πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί απειλή όταν έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για να μας προστατέψουν», είπε ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

«Ενόσω ο κόσμος αγωνίζεται να αναπτύξει ένα νέο εμβόλιο για τον COVID-19 σε ταχύτητα ρεκόρ, δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε να χάσουμε την μάχη της προστασίας όλων, πουθενά εναντίον ασθενειών οι οποίες μπορούν να προληφθούν από εμβόλια», ανέφερε.

Αυτές οι ασθένειες, πρόσθεσε, «θα επανεμφανιστούν δριμύτερες αν δεν εμβολιάσουμε».

Ο ΠΟΥ, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, εργάζεται με εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο για να επιταχύνει την έρευνα και ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου και να διασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση σε αυτό για δισεκατομμύρια ανθρώπους που το χρειάζονται».

Ωστόσο, σημειώνεται, «ακόμη και με την επισπευσμένη διαδικασία, η ανάπτυξη του εμβολίου για τον COVID-19 θα πάρει χρόνο».
Είναι αναγκαία η λήψη προληπτικών μέτρων τώρα για να μας βοηθήσει να παραμείνουν ασφαλείς από ασθένειες, περιλαμβανομένων και ασθενειών από τις οποίες ήδη εμβόλια προστατεύουν παιδιά και ενήλικες, προστίθεται.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο αριθμός ανθρώπων που ακόμη αποκλείονται από τα οφέλη των εμβολίων είναι υπερβολικός.

Πριν την πανδημία του COVID-19, ο κόσμος είχε κάνει τεράστια πρόοδο στο να διασφαλίσει ότι τα παιδιά εμβολιάζονται, αναφέρεται και παρουσιάζονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2018, 86% των παιδιών κάτω από την ηλικία των πέντε παγκοσμίως εμβολιάζονταν με τρεις δόσεις κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη και μια δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς, σε σχέση με 72% το 2000 και 20% το 1980.

Ο αριθμός των παιδιών που έχουν παραλύσει από την πολιομυελίτιδα παγκοσμίως έχει μειωθεί κατά 99,9%.

Όμως, προστίθεται, η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται ακόμα μακράν από το 95% που είναι αναγκαίο για να προστατευθούν πλήρως οι κοινότητες εναντίον της εμφάνισης αυτής της ασθένειας η οποία μπορεί να προληφθεί μέσω εμβολιασμού.

Το 2018, σχεδόν 20 εκατ. παιδιά παγκοσμίως, πάνω από το ένα στα δέκα, δεν εμβολιάστηκαν κατά τέτοιων ασθενειών. Γύρω στα 13 εκατ. παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ, κάτι που θέτει τα ίδια και τις κοινότητες τους σε κίνδυνο να ασθενήσουν και να χάσουν τη ζωή τους.

Η πλειοψηφία αυτών των παιδιών, αναφέρεται, «ζουν σε χώρες οι οποίες έχουν ήδη ευάλωτα συστήματα υγείας, κάτι που περιορίζει την πρόσβασή τους σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας όταν αρρωστήσουν».

Η ιλαρά συνεχίζει να είναι απειλή, ιδίως καθώς το ποσοστό εμβολιασμού σημειώνει μείωση.

Οι προβλέψεις επί του παρόντος υποδεικνύουν ότι ο αριθμός των περιστατικών ιλαράς που έχουν ανακοινωθεί το 2019 θα είναι τουλάχιστον 800.000, προστίθεται.

«Το 2020, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για ακόμη ένα κύμα (της ασθένειας), ιδιαίτερα αν τα ποσοστά εμβολιασμού σημειώσουν πτώση λόγω καθυστερήσεων ή αναστολής προγραμματισμένων δραστηριοτήτων εμβολιασμού ως αποτέλεσμα του COVID-19», συνεχίζει το δελτίο Τύπου του ΠΟΥ.

Η επανεμφάνιση πολιομυελίτιδας, διφθερίτιδας και κίτρινου πυρετού αποτελούν επίσης ενδεχόμενο για το οποίο υπάρχει μεγάλη ανησυχία, ιδιαίτερα σε χώρες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εμφάνιση μιας ασθένειας που εξαπλώνεται, όπως έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης όπως η εμφάνιση της πολιομυελίτιδας στη Συρία το 2013, αναφέρεται.

Καθώς συνεχίζεται η διαχείριση της πανδημίας του COVID-19, «οι χώρες πρέπει να ενεργήσουν τώρα για να προστατέψουν τις υπηρεσίες εμβολιασμού, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν την εμφάνιση ασθενειών και την απώλεια ζωών».

Αυτό, σημειώνεται, περιλαμβάνει την διευκόλυνση προγραμμάτων που θα καλύψουν χαμένο χρόνο σε περιοχές όπου έχουν διακοπεί οι υπηρεσίες, η διασφάλιση ισχυρών εφοδιαστικών αλυσίδων, η παρακολούθηση των ασθενειών και εκπαιδευμένο προσωπικό υγείας. Όσοι φροντίζουν παιδιά πρέπει να διασφαλίσουν ότι συνεχίζουν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις εθνικές πολιτικές.

Νέες κατευθυντήριες γραμμές στου ΠΟΥ για τον εμβολιασμό και τον COVID-19 συστήνουν όπως οι κυβερνήσεις αναστείλουν προσωρινά τις καμπάνιες προληπτικού εμβολιασμού όπου δεν υπάρχει ενεργός εμφάνιση ασθενειών που θα μπορούσαν να προληφθούν.

Καλεί όμως τις χώρες, αναφέρεται, «να θέσουν ως προτεραιότητα την συνέχιση των εμβολιασμών ρουτίνας των παιδιών στο πλαίσιο της παροχής αναγκαίων υπηρεσιών υγείας, καθώς και του εμβολίου κατά της γρίπης σε ομάδες που είναι οι πιο ευάλωτες.

Πηγή: ΚΥΠΕ