Αναπνευστικές λοιμώξεις: Η top βιταμίνη που μειώνει τα συμπτώματα

Η βιταμίνη σύμμαχος στις αναπνευστικές λοιμώξεις

3BACA51A 5152 4A05 9154 8382731EF4A1

Η βιταμίνη C, ή ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Αυτό σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό και μεταφέρεται στους ιστούς του σώματος. Ωστόσο το σώμα δεν μπορεί να την αποθηκεύσει επομένως πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά κατά προτίμηση μέσω τροφής και όχι  συμπληρωμάτων.

Ακόμη και πριν την ανακάλυψη της βιταμίνης C το 1932, οι ειδικοί είχαν ήδη διαπιστώσει ότι κάποιο συστατικό των εσπεριδοειδών μπορούσε να αποτρέψει το σκορβούτο (ασθένεια που προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης C και εκδηλώνεται με αιμορραγίες από το δέρμα και τους βλεννογόνους, ιδιαίτερα τα ούλα και αδυναμία επούλωσης τραυματιών).

Η βιταμίνη C παίζει κομβικό ρόλο στον έλεγχο των λοιμώξεων και στην επούλωση των πληγών και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Είναι πολύτιμη για την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που βοηθά τον σχηματισμό και την ενίσχυση των οστών, των αιμοφόρων αγγείων και του δέρματος Επίσης βοηθά στη σύνθεση αρκετών ορμονών και χημικών αγγελιοφόρων που χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο και τα νεύρα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η βιταμίνη C συμβάλλει στη μείωση της έντασης και ενδεχομένως της διάρκειας των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένα στοιχεία η πολύτιμη αυτή βιταμίνη μπορεί να μειώσει ακόμη και στο μισό την ένταση και τη διάρκεια των ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως ο πονόλαιμος και η καταρροή.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές της βιταμίνης C. Η λίστα που ακολουθεί θα σας βοηθήσει:

  • Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, ακτινίδια, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια)
  • Μαιντανός
  • Πιπεριές
  • Πράσα
  • Φράουλες
  • Ντομάτες
  • Σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο,λάχανο, κουνουπίδι)

Σημειώνουμε επίσης ότι παρότι τα πορτοκάλια και ο χυμός πορτοκάλι θεωρούνται πρωταθλητές όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πλήθος άλλων φρούτων και λαχανικών με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C όπως οι πιπεριές (183 mg βιταμίνης C/ 100γρ), ακτινίδιο (92 mg/100γρ), το μπρόκολο (89 mg/100γρ), οι φράουλες (58 mg/100γρ) και τελευταία στη λίστα τα πορτοκάλια με 53 mg βιταμίνης C ανά 100γρ.

Η βιταμίνη C πάντως δεν είναι πανάκεια. Η διατροφή μας πρέπει να είναι ισορροπημένη και να καταναλώνουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων ώστε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργεί εύρυθμα  και να είναι μάχιμος έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών και των λοιμώξεων.

Πηγή: ygeiamou.gr