Δρ Αρμεύτης: Τί μπορεί να προκαλέσει η έκθεση στην σκόνη

Αυξημένες είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού

bc475d90436d4ccc3940a45987a5bf8e

Αυξημένες είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι ο ειδικός πνευμονολόγος δρ Χάρης Αρμεύτης αναφέρθηκε στις αλλεργίες και τις παθήσεις από τη σκόνη.

Αρχικά ανέφερε ότι οι κύριες ομάδες του πληθυσμού που επηρεάζονται από τη σκόνη είναι οι ευάλωτες όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Συνέχισε λέοντας, « Όταν λέμε σκόνη εννοούμε τα εισπνεύσιμα σωματίδια που έχουν πολύ μικρή διάμετρο και είναι επικίνδυνα γιατί μπορούν να διαπερνούν όλους τους μηχανισμούς  φιλτραρίσματος του αναπνευστικού συστήματος και να δημιουργούν πρόβλημα στους πνεύμονες».

Εξήγησε ότι η έκθεση στην σκόνη μπορεί να επηρεάσει και κάποιον που δεν έχει χρόνια προβλήματα υγείας και να του προκαλέσει κάποιους πονοκεφάλους, κόπωση και ερεθισμό στα μάτια.

Κλείνοντας ανέφερε τα εξής, «Αν κάποιος αντιμετωπίσει σοβαρά συμπτώματα λόγω της σκόνης θα πρέπει άμεσα να μεταφερθεί στις πρώτες βοήθειες, ενώ αν έχει ήπια συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του».