Επαναλαμβανόμενες (καθ’ εξιν) αποβολές

Οι περισσότερες εγκυμοσύνες οδηγούν στη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Δυστυχώς όμως δεν λείπουν και οι περιπτώσεις απρόσμενου τερματισμού μι

Η αποβολή είναι μια δυσάρεστη εμπειρία για τη γυναίκα. Μολονότι είναι φυσιολογικό, η γυναίκα να διανύσει μια περίοδο αρνητικών συναισθημάτων, δεν θα πρέπει να κατηγορεί τον εαυτό της για κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε να αποτρέψει. Σε στενή συνεργασία με το γιατρό της, υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και με σύμμαχό την πίστη της στο όνειρο της μητρότητας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μπορέσει και πάλι να μείνει έγκυος.

Πόσο συχνές είναι όμως,  οι αποβολές;

Από τις πρώτες ερωτήσεις που υποβάλλουν οι ασθενείς μετά τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης είναι τι πιθανότητες έχουν να βιώσουν ξάνα μια παρόμοια κατάσταση στο μέλλον. Θα μπορούσαμε λοιπόν, να πούμε ότι στατιστικά, περίπου 15% των γυναικών αποβάλλουν, μετά από την κλινική διάγνωση εγκυμοσύνης. Το 2% των εγκύων γυναικών θα έχουν δύο συνεχόμενες αποβολές, ενώ μόνο 0,4-1% θα έχουν τρεις συνεχόμενες αποβολές.

Σε μία πρώτη εγκυμοσύνη η πιθανότητα αποβολής κατά μέσο όρο είναι περίπου 11-13%. Μετά από μια αποβολή αυξάνεται λίγο στο 14-21%, μετά από δύο αποβολές γίνεται 24-29% και μετά από τρεις φθάνει το 31-33%. Όμως, αυτά τα νούμερα επηρεάζονται πολύ από παράγοντες που αφορούν στις αιτίες των αποβολών, όπως για παράδειγμα είναι η ηλικία της εγκύου. Όσο μεγαλύτερη η ηλικία, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα αποβολής. Για παράδειγμα, στην ηλικία μεταξύ 25-29 ετών η πιθανότητα αποβολής είναι περίπου 12%, μεταξύ 35-39 ετών η πιθανότητα είναι διπλάσια, περίπου 24% και μεταξύ 40-44 ετών φθάνει στο 51%.

Επαναλαμβανόμενες αποβολές μπορεί να οφείλονται σε:

Για να διαγνώσουμε την αιτία που μια γυναίκα παθαίνει επαναλαμβανόμενες αποβολές θα πρέπει να γίνουν:

Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, μπορεί να ζητηθούν και άλλες εξετάσεις.

Κλείστε ραντεβού με τον Γυναικολόγο Ανδρέα Κόμη εδώ

Αν από τους ελέγχους βρεθεί κάποια αιτία που θεραπεύεται, τότε θα ακολουθήσετε την ανάλογη αγωγή που θα βελτιώσει σίγουρα τις πιθανότητες επιτυχίας για επόμενη εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, ανατομικά προβλήματα της μήτρας, μπορούν να θεραπευτούν με κάποια χειρουργική επέμβαση. Επίσης κάποια ιατρικά, ανοσολογικά ή ορμονικά προβλήματα μπορούν να θεραπευτούν με φαρμακευτική αγωγή.

Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος αποφυγής κάποιας πιθανής επόμενης αποβολής. Σίγουρα όμως μπορείτε να ελαττώσετε την πιθανότητα να σας συμβεί ξανά, αποφεύγοντας το κάπνισμα, το αλκοόλ, την καφεΐνη, αλλά και άλλες ουσίες ή φάρμακα που δεν σας έχουν δοθεί από γιατρό. Συμπαραστάτης σας θα είναι και η προσπάθεια διατήρησης φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που έχουν επαναλαμβανόμενες αποβολές, καταφέρνουν τελικά να αποκτήσουν μωρό. Οι πιθανότητες του ζευγαριού με τρεις αποβολές να έχει μία επόμενη επιτυχημένη εγκυμοσύνη είναι περίπου 70%. Αυτό σημαίνει ότι 7 στα 10 ζευγάρια, παρ’ όλες τις αποτυχίες, θα έχουν ευτυχές αποτέλεσμα.

Η συμβουλή μου:

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο Ανδρέα Κόμη στο 210 7251112 & 6945 587170 ή μπείτε στην  ιστοσελίδα στο andreaskomis.gr.

Το Μαιευτικό & Γυναικολογικό  ιατρείο του Ανδρέα Κόμη είναι διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό για την παρακολούθηση μιας ασφαλούς εγκυμοσύνης, αλλά και για την ορθή διάγνωση – αποτελεσματική θεραπεία των διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων.

Ακολουθήστε τον Ανδρέα Κόμη στο Facebook, στο YouTube και στο Instagram

Πηγή