Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών κύησης για έγκυες με CΟVID

Οι έγκυες που μολύνονται από τον κορωνοϊό έχουν περίπου 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους

123456 1 Covid-19, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι έγκυες που μολύνονται από τον κορωνοϊό έχουν περίπου 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους, σε σχέση με όσες δεν έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αναδεικνύει τη σημασία του εμβολιασμού των εγκύων κατά της Covid-19. Επιπλέον, πέραν των επιπλοκών την κύησης, είναι ήδη γνωστό ότι οι έγκυες κινδυνεύουν με σοβαρότερα συμπτώματα της ίδιας της Covid-19, αν μολυνθούν από κορωνοϊό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής-γυναικολογίας Τόρι Μετζ του Πανεπιστημίου της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), ανέλυσαν στοιχεία για 14.104 γυναίκες που είχαν εισαχθεί σε 17 αμερικανικά ιατρικά κέντρα. Από αυτές, οι 2.350 είχαν διαγνωστεί θετικές για κορονοϊό στη διάρκεια της κύησης. Πάνω από το 13% εξ αυτών εμφάνισαν επιπλοκές έναντι 9% όσων δεν είχαν κορωνοϊό, ενώ όλα τα περιστατικά θανάτου μητέρας (συνολικά πέντε) συνέβησαν σε έγκυες με κορωνοϊό.

Σε σύγκριση με όσες είχαν ήπια έως καθόλου συμπτώματα Covid-19, οι έγκυες με μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα της λοίμωξης είχαν τριπλάσια πιθανότητα (26% έναντι 9%) να εμφανίσουν στη συνέχεια σοβαρές επιπλοκές κύησης, όπως εκλαμψία, σοβαρή υπέρταση, αιμορραγία, νεφρική ανεπάρκεια, βλάβη οργάνων, σήψη, ενδομητρίτιδα κ.α. Οι έγκυες με μέτρια έως βαριά συμπτώματα Coviid-19 είχαν ακόμη σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο (45% έναντι 32%) να γεννήσουν με καισαρική, κάτι που δεν ίσχυε για τις ασυμπτωματικές με κορωνοϊό και εκείνες με ήπια μόνο συμπτώματα.

Η μόλυνση από κορωνοϊό επίσης αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό (27% έναντι 14%) και εισαγωγή του νεογνού σε ομάδα εντατικής θεραπείας, καθώς επίσης για αποβολή ή θνησιγένεια (3,5% έναντι 1,8%). Οι παχύσαρκες έγκυες (με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30) είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αν μολύνονταν από κορωνοϊό.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η βαρύτητα των συμπτωμάτων της Covid-19 αποτελεί δείκτη-κλειδί για την πρόβλεψη του αυξημένου κινδύνου επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη. “Γνωρίζαμε ήδη ότι οι έγκυες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές της ίδιας της Covid-19. Η έρευνα μας είναι από τις πρώτες που δείχνουν ότι η λοίμωξη με κορωνοϊό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών συνεπειών σχετιζόμενων με επιπλοκές της κύησης. Γι’ αυτό πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι οι έγκυες εμβολιάζονται”, δήλωσε η δρ Μετζ.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι μόνο ένα μωρό στα 100 (1,2%) διαγνώστηκε με κορωνοϊό μετά τη γέννηση του και μέχρι την έξοδο του από το μαιευτήριο.

Μια δεύτερη αμερικανική έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Αντρέα Έντλοου του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, βρήκε ότι στην ηλικία των έξι μηνών τα μωρά που είχαν γεννηθεί από μητέρες πλήρως εμβολιασμένες κατά της Covid-19 (με δύο δόσεις mRNA εμβολίου) στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είχαν στο αίμα τους σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (57%) αντισώματα IgG κατά του κορωνοϊού, σε σχέση με τις ανεμβολίαστες (μόνο 8%) που είχαν μολυνθεί από τον ιό όσο ήσαν έγκυες.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο υψηλά επίπεδα αντισωμάτων χρειάζονται για να προστατεύσουν ένα μωρό από την λοίμωξη Covid-19, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι τα αντισώματα δεν αποτελούν τον μοναδικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ