Υγεια

Εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει το Πάρκινσον 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα

Μια απλή εξέταση αίματος που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη της νόσου Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ανέπτυξε μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής επιστήμονες του University College London και του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Γκέτινγκεν.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η νόσος του Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευροεκφυλιστική διαταραχή στον κόσμο και επηρεάζει σήμερα σχεδόν δέκα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σήμερα η θεραπεία γίνεται αφού έχουν ήδη εμφανιστεί συμπτώματα, όπως βραδύτητα στην κίνηση και προβλήματα μνήμης. Όμως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έγκαιρη πρόβλεψη και διάγνωση θα ήταν πολύτιμη για την εξεύρεση θεραπειών που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν τη νόσο προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Communications», οι επιστήμονες ανέλυσαν αίμα από 99 άτομα που πρόσφατα διαγνώστηκαν με Πάρκινσον, 72 άτομα με διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου, αλλά χωρίς κινητικά συμπτώματα που σχετίζονται με Πάρκινσον, και 36 υγιείς συμμετέχοντες. Εντόπισαν 23 πρωτεΐνες οι οποίες ήταν σταθερά απορρυθμισμένες στο αίμα των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον. Από αυτές τις πρωτεΐνες, έξι αποδείχθηκε ότι ήταν επίσης απορρυθμισμένες σε άτομα με διαταραχή της συμπεριφοράς του ύπνου REM.

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς εφάρμοσαν ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης για την πρόβλεψη της διάγνωσης με βάση τη σύνθεση των πρωτεϊνών του αίματος. Το μοντέλο μπόρεσε να αναγνωρίσει το 100% των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον με βάση οκτώ πρωτεΐνες. Επίσης, εξέτασαν αν το μοντέλο θα μπορούσε να προβλέψει αν ένα άτομο με διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM θα εξελισσόταν σε νόσο του Πάρκινσον και διαπίστωσαν ότι μπόρεσε να προβλέψει τα άτομα που θα εμφάνιζαν στη συνέχεια τη νόσο με ακρίβεια 79% έως και επτά χρόνια πριν από την έναρξη των κινητικών συμπτωμάτων.

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για δέκα χρόνια και συνεχίζεται η παρακολούθηση για όσους προβλέφθηκε να αναπτύξουν Πάρκινσον, ώστε να επαληθευθεί περαιτέρω η ακρίβεια του τεστ. Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι απαιτείται περαιτέρω επαλήθευση του τεστ σε μεγαλύτερες ομάδες συμμετεχόντων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροη Ειδησεων

ΑΔΕ Αμμοχώστου: 43 τροχαίες καταγγελίες σε οδηγούς με τετράτροχες και Buggy μέσα σε μια μέρα

Μέσα στα πλαίσια εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού της ΑΔΕ Αμμοχώστου σχετικά με την πρόληψη των…

4 Ιουλίου, 2024

Παραλία Nissi Beach: Aνακηρύχθηκε η καλύτερη παραλία της Ευρώπης

H παραλία Nissi Beach της Αγίας Νάπας, ανακηρύχθηκε η «καλύτερη παραλία της Ευρώπης», σύμφωνα με…

4 Ιουλίου, 2024

Βρετανία: Στις κάλπες σήμερα εκατομμύρια ψηφοφόροι – Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Στις 7 το πρωί τοπική ώρα ανοίγουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο,…

4 Ιουλίου, 2024

Σκόνη και ισχυροί άνεμοι στο «μενού» του καιρού

Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά κατά…

4 Ιουλίου, 2024

Φόνος στη Πέγεια: Πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο τον 43χρονο Στυλιανό

Υπόθεση φόνου εκ προμελέτης διερευνά η Αστυνομία, με θύμα τον Στυλιανού Στυλιανού 43 ετών, από…

4 Ιουλίου, 2024

Μοιραίο κολύμπι για 15χρονη – Ανασύρθηκε νεκρή από παραλία της Λάρνακας

Σήμερα 03 Ιουλίου 2024, το ΚΣΕΔ Λάρνακας ανταποκρίθηκε σε 2 περιστατικά που αφορούσαν λουόμενους σε…

3 Ιουλίου, 2024