ΓΕΣΥ: Με πολιτική ταυτότητα πλέον η εξυπηρέτηση

Με μακροσκελές υπόμνημα μετέβη στα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου η οποία ζήτησε σε αρκετά έντονο ύφος λόγο και ρόλο στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την εξυπηρέτηση των ασθενών στο Γενικό Σύστημα Υγείας, επεσήμανε τα προβλήματα που φαίνεται να παρατηρούνται σε θέματα που αφορούν τον τομέα των φαρμάκων και απαίτησε ενημέρωση για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την ετοιμασία πρωτοκόλλων για τις διάφορες ιατρικές ειδικότητες.

Παράλληλα η ΟΣΑΚ με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων δικαιούχων του ΓεΣΥ ζήτησε την προστασία των πολιτών μέσω και της σωστής ενημέρωσης τους για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφέρονται κατά την εξυπηρέτηση τους από τους παρόχους υπηρεσιών Υγείας του Συστήματος. Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα οι εκπρόσωποι των οργανωμένων ασθενών ενημερώθηκαν από τον ΟΑΥ, ότι ετοιμάζεται ανακοίνωση με την οποία οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ θα καλούνται να προτιμούν να χρησιμοποιούν την πολιτική τους ταυτότητα κατά την προσέλευση τους σε φαρμακεία, κλινικά εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία κ.λπ. ώστε να μην υποχρεώνονται στην παρουσία τρίτων και άγνωστων ατόμων να λένε προφορικά τον αριθμό της ταυτότητας τους και την ημερομηνία γεννήσεως τους κινδυνεύοντας κάποιος να τα υποκλέψει και να τα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια παράνομα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΣΑΚ Δημήτρης Λαμπριανίδης, «συζητήσαμε αυτό το θέμα το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό. Πρέπει να πούμε βεβαίως ότι από την αρχή της εφαρμογής του ΓεΣΥ αυτή η πρακτική ήταν καθορισμένη αλλά δεν εφαρμοζόταν στην πράξη. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα στοιχεία που απαιτούνται για την πρόσβαση ενός παροχέα υπηρεσιών αναγράφονται στην πολιτική τους ταυτότητα, δηλαδή αριθμός ταυτότητας και ημερομηνία γεννήσεως και ως εκ τούτου εάν απλώς παρουσιάσουν την ταυτότητα τους, ο φαρμακοποιός για παράδειγμα, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο λογισμικό και θα τους εξυπηρετήσει χωρίς πρόβλημα και χωρίς οι ίδιοι να είναι υποχρεωμένοι να λένε προφορικά τα προσωπικά τους δεδομένα στην παρουσία τρίτων προσώπων».

Για το θέμα αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» ο ΟΑΥ θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση της ΟΣΑΚ με τον ΟΑΥ, ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρθηκε στο αίτημα των οργανωμένων ασθενών να έχουν λόγο αλλά και έγκαιρη ενημέρωση για αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται από τον Οργανισμό «και σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των ασθενών».

Πολλές φορές, είπε ο κ. Λαμπριανίδης, «λαμβάνεται μια απόφαση, η οποία σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς λαμβάνουν υπηρεσίες από το ΓεΣΥ, αυτή η απόφαση εφαρμόζεται και οι ασθενείς αρχίζουν να επικοινωνούν με τους διάφορους συνδέσμους ασθενών ζητώντας εξηγήσεις ή διευκρινίσεις και οι σύνδεσμοι δεν ξέρουν τι να τους απαντήσουν διότι δεν είναι ενημερωμένοι». Επιπρόσθετα, «λαμβάνονται και αποφάσεις με τις όποιες δεν συμφωνούμε για αυτό επισημάναμε το γεγονός ότι θα ήταν πιο σωστό να συμμετέχουν σε όποιες διεργασίες γίνονται για να προλαβαίνουμε από την αρχή κινήσεις οι οποίες στη συνέχεια διαπιστώνεται ότι πρέπει να διορθωθούν».

Επιπρόσθετα, η ΟΣΑΚ, ζήτησε «την προώθηση των διαδικασιών για την ετοιμασία πρωτοκόλλων σε συνεργασία βεβαίως και με τις επιστημονικές εταιρείες των γιατρών», «επισημάναμε», είπε ο κ. Λαμπριανίδης «το γεγονός ότι διεθνώς υπάρχουν πρωτόκολλα τα οποία και εφαρμόζονται και αυτά τα πρωτόκολλα εμείς μπορούμε να τα πάρουμε και σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες να τα προσαρμόσουμε στα κυπριακά δεδομένα».

Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν «θέματα που αφορούν την λειτουργία των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών σε σχέση με την προετοιμασία για ένταξη τους στο ΓεΣΥ, θέματα που αφορούν τις διαδικασίες των φαρμάκων του Συστήματος αλλά και τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, ζητήματα που αφορούν το λογισμικό, όπως για παράδειγμα να μπορούν οι ασθενείς να βλέπουν στον φάκελο τους όλους όσοι έχουν πρόσβαση σε αυτόν κ.λπ.». Τέλος, συζητήθηκε το θέμα καθορισμού «ποιοτικών κριτηρίων» και ΟΑΥ και ΟΣΑΚ συμφώνησαν ότι τα ποιοτικά κριτήρια για τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ είναι ένα ζήτημα «το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή και σοβαρότητα χωρίς όμως άλλες καθυστερήσεις».

Σοβαρό το θέμα της προσβασιμότητας

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την ΟΣΑΚ και στα θέματα που αφορούν την προσβασιμότητα των ιατρείων, φαρμακείων, κλινικών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων σε άτομα με κινητικές αναπηρίες. «Ζητήσαμε αν είναι δυνατό, στα στοιχεία των παρόχων υπηρεσιών υγείας, όπως αυτά εμφανίζονται στο Σύστημα ηλεκτρονικά να υπάρχει ένδειξη προσβασιμότητας ή μια φωτογραφία για να γνωρίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα αν μπορούν να αποταθούν στον συγκεκριμένο πάροχο ή όχι». Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Λαμπριανίδης «πολλές φορές άτομα με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένα άτομα μεταβαίνουν σε ‘ένα ιατρείο και διαπιστώνουν εκεί ότι δεν έχουν πρόσβαση διότι το κτήριο είναι προσβάσιμο. Τουλάχιστον στις περιπτώσεις των ιατρείων πρέπει να γίνεται αναφορά στο αν είναι προσβάσιμα ή όχι διότι τώρα πολλές φορές οι ασθενείς ταλαιπωρούνται». Ως ΟΣΑΚ, κατέληξε ο κ. Λαμπριανίδης, «εισηγηθήκαμε όπως και η προσβασιμότητα περιληφθεί στα ποιοτικά κριτήρια που θα καθορίσει ο ΟΑΥ».

Πηγή: philenews

Ροη Ειδησεων

Φρένο στις αλλαγές τελευταίας στιγμής βάζει η Βουλή για μεταρρύθμιση ΤΑ

Με στόχο να διευθετηθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη μεταρρύθμισης της τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Υπουργείο…

13 Μαΐου, 2024

Πέρασε από την Κύπρο το βόρειο σέλας – Προκάλεσε προβλήματα σε αρκετές χώρες (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης που έφθασε στη Γη το Σαββατοκυρίακο προκάλεσε προβλήματα σε αρκετές…

13 Μαΐου, 2024

ΗΠΑ: Σκότωσε τον πατέρα της και την φίλη του γιατί την απέκλεισε από την διαθήκη

Μια γυναίκα σκότωσε τον 87χρονο πατέρα της και τη φίλη του, μαχαιρώνοντάς τους θανάσιμα στο…

13 Μαΐου, 2024

Κύπρος: 16χρονος προέταξε πιστόλι σε ανήλικους – Aποδείκτηκε ότι ήταν πλαστικό

Διάταγμα κράτησης τριών ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον 16χρονου που διαμένει σε δομή…

13 Μαΐου, 2024

Υπ. Γεωργίας: Αξιολογούνται προσφορές για πτητικά μέσα πυρόσβεσης

Η διαδικασία αξιολόγησης προσφορών για πτητικά μέσα πυρόσβεσης είναι «εντός του χρονοδιαγράμματος» δήλωσε σήμερα η…

13 Μαΐου, 2024

«Πρόκληση» για το Υπ. Εσωτερικών η ημέρα των εκλογών – «Δεν θα υπάρξουν προβλήματα»

«Πρόκληση» για το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι η ημέρα των εκλογών για ανάδειξη μελών του…

13 Μαΐου, 2024