Γιατί δεν πρέπει να πίνετε ποτέ καυτό καφέ – Τι λένε ειδικοί

Τι αποκαλύπτει νέα, μεγάλη μελέτη

0B1976D9 3028 4B5C A746 5941A585EE27

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που καθημερινά καταναλώνουν καφέ, προσέξτε τη θερμοκρασία του. Μία νέα, σημαντική μελέτη εξέτασε αν και κατά πόσον επηρεάζει ο καφές τον κίνδυνο αναπτύξεως 22 διαφορετικών καρκίνων. Το συμπέρασμά της ήταν πως σχετίζεται με τον καρκίνο του οισοφάγου, αλλά μόνο όταν καταναλώνεται ζεστός ή καυτός.

Αιτία γι’ αυτό είναι οι θερμικές βλάβες που προκαλεί το καυτό ρόφημα στον οισοφάγο, λένε οι ερευνητές. Οι ίδιες βλάβες έχουν παρατηρηθεί και με το καυτό τσάι, αλλά και με τα καυτά φαγητά, προειδοποιούν.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 367.561 εθελοντές από τη Βρετανία και την Φινλανδία. Οι 59.647 από αυτούς είχαν διαγνωστεί με κάποιον από τους 22 καρκίνους που εξετάστηκαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καφές είχε ισχυρή συσχέτιση μόνο με τον καρκίνο του οισοφάγου. Οι εθελοντές με γενετική προδιάθεση στην κατανάλωση άφθονου καφέ, είχαν κατά μέσον όρο 2,79 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτόν τον όχι πολύ συχνό καρκίνο.

Ο κίνδυνος αυτός, όμως, παρουσίαζε διακύμανση αναλόγως με τη θερμοκρασία που είχε ο καφές. Στην πραγματικότητα, όσοι δήλωσαν πως προτιμούν να είναι ο καφές τους ζεστός, είχαν 2,74 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αυτό τον καρκίνο. Όσοι τον προτιμούσαν καυτό, διέτρεχαν 5,45 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι θερμικές βλάβες

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διατροφική επιθεώρηση Clinical Nutrition. Όπως  εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα, στην Σουηδία, ο καφές θα μπορούσε να σχετίζεται με τον καρκίνο του οισοφάγου επειδή προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρες).

Οι καούρες είναι γνωστή αιτία χρόνιας φλεγμονής στον οισοφάγο, η οποία ανοίγει τον δρόμο στον καρκίνο.

Ωστόσο τα δεδομένα που βρήκαν στη μελέτη τους γι’ αυτή τη συσχέτιση, είναι αδύναμα. Αντιθέτως, τα ευρήματά τους για τις θερμικές βλάβες που προκαλεί ο καυτός καφές είναι πολύ ισχυρά.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καυτών ροφημάτων, ιδίως μάτε, είναι ένας σημαντικός παράγοντας ογκογένεσης. Το μάτε είναι ένα υποκατάστατο καφέ δημοφιλές στην Αργεντινή και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής.

Άλλες μελέτες έχουν συχετίσει την κατανάλωση καυτών τροφίμων και ροφημάτων (στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο καφές) με την οισοφαγίτιδα.

«Είναι επομένως πολύ πιθανό η καρκινογόνος δράση του καφέ να σχετίζεται ευρέως με τις θερμικές βλάβες και να είναι ειδική γι’ αυτόν ή για τα συστατικά του», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Μόνη λύση, λοιπόν, για να προστατευθείτε είναι να πίνετε τον καφέ ή το τσάι σας σε ανεκτή θερμοκρασία, συνιστούν.

Πηγή: iatropedia.gr