Κορωνοϊός: Είναι η Όμικρον το τέλος της πανδημίας; – Το καλό και το κακό σενάριο

Τι επισημαίνουν ειδικοί από τις ΗΠΑ σε εκτενές ρεπορτάζ των New York Times

960x0 Coronavirus

Η παραλλαγή Όμικρον έχει συνθέσει ένα ιδιαίτερο σκηνικό όσον αφορά στην πανδημία: Έχει στηθεί, κατά κάποιο τρόπο, μια διελκυστίνδα ανάμεσα σε ειδικούς, αλλά και κυβερνήσεις, για το πόσο σοβαρή είναι, ποια η νοσηρότητα της, αν φτάνουμε στο τέλος του δρόμου ή αν οι αισιόδοξες φωνές δεν εξυπηρετούν ιδιαιτέρως στη διαχείριση του προβλήματος.

Οι New York Times, στην τακτική τους ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν στην Covid-19, σημειώνουν ότι υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά σημάδια στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή για το τι ακολουθεί μετά την Όμικρον.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Όπως τονίζεται, υπάρχει πολύς κόσμος που ενθουσιάζεται με την ιδέα ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων και των όσων έχουν νοσήσει σύντομα θα είναι τόσο μεγάλος με αποτέλεσμα ο κοροναϊός να μη βρίσκει πεδίο να κινηθεί, ως εκ τούτου θα εξασθενίσει κι ο ρόλος του ως κάτι το τόσο σημαντικό στη ζωή μας.

Η συντάκτης των ΝΥΤ, Απόορβα Μανταβίλι, που καλύπτει ρεπορτάζ Υγείας, δίνει αρχικώς μια αισιόδοξη εκδοχή. «Το καλύτερο σενάριο είναι ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι η τελευταία κακή παραλλαγή και ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Είναι πιθανό ήδη από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, να αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε κάποια εκδοχή της προπανδημικής ζωής μας».

Η αμερικανική εφημερίδα πιθανολογεί ότι έως την άνοιξη στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, και λίγο αργότερα και σε άλλα τμήματα, πολλοί Αμερικανοί θα πηγαίνουν στη δουλειά τους χωρίς μάσκα, τα παιδιά τους θα κάνουν μόνο διά ζώσης μαθήματα στο σχολείο και οι ίδιοι θα συναντούν μέλη της οικογένειας και φίλους τους χωρίς φόβο.

«Αυτή η φάση στην οποία επανερχόμαστε στις κανονικές μας δραστηριότητες θα μπορούσε να διαρκέσει όλη την άνοιξη, όλο το καλοκαίρι, ίσως μέχρι το φθινόπωρο ή το χειμώνα – ή πιθανώς για πάντα» υπογραμμίζει η συντάκτης.

Σε αυτό το σενάριο, πολλοί ενδέχεται να αντιμετωπίζουν μια ήπια λοίμωξη κάθε λίγα χρόνια, όπως με τους κοροναϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, αλλά δεν θα αρρωσταίνουν σοβαρά. Μόνο όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από τον Covid θα χρειάζονταν αναμνηστικές εμβολιαστικές δόσεις, προσαρμοσμένες στην τελευταία παραλλαγή.

Η ιδέα ότι η Όμικρον είναι η τελευταία έξαρση του κοροναϊού έχει τεράστια απήχηση. Ωστόσο, η συντάκτης των ΝΥΤ μίλησε με περισσότερους από δώδεκα επιδημιολόγους, ανοσολόγους και εξελικτικούς βιολόγους που της είπαν ότι η πορεία του ιού στις ΗΠΑ φαίνεται πιο περίπλοκη.

Οι επιστήμονες είχαν για ένα διάστημα καταλήξει σε μια συμφωνία ότι είναι απίθανο να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης και ότι ο ιός θα εξαφανιστεί εντελώς. Αντιθέτως, ο ιός φαίνεται πιθανό να γίνει ενδημικός, ένα μόνιμο μέρος της ζωής μας που, όπως και η γρίπη, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

«Ωστόσο, το ότι ένας ιός είναι ενδημικός δεν σημαίνει ότι είναι και χαμηλού ρίσκου» σημειώνουν οι NYT και προσθέτουν: «Η φυματίωση είναι ένα τέλειο παράδειγμα. Είναι ενδημική σε πολλά μέρη του κόσμου και πέρυσι, 1,5 εκατ. άνθρωποι πέθαναν από αυτή». Το μέλλον εξαρτάται επίσης από ένα απρόβλεπτο «μπαλαντέρ»: Τις νέες παραλλαγές του ιού.

Το briefing συμπληρώνει ότι σε αντίθεση με τον δημοφιλή μύθο, τίποτα δεν παρέχει εγγυήσεις ότι ο κοροναϊός θα αποκτήσει πιο ήπια μορφή. Ακόμα κι αν η επόμενη παραλλαγή είναι τόσο ήπια όσο η Όμικρον, ή ακόμα πιο ήπια, μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή ή μια παραλλαγή που παρακάμπτει την ανοσία μας, μπορεί να κατακλύσει τα νοσοκομεία και να προκαλέσει όλεθρο.

Αναφορικά δε με τα όσα βρίσκονται μπροστά μας, οι ΝΥΤ σημειώνουν ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά να είναι έτοιμοι να ζήσουν για ένα μεγαλύτερο διάστημα με κάτι λιγότερο από αυτό. «Είμαστε πιο κοντά στο τέλος, αλλά ας μην μη ρίξουμε τις άμυνες μας άμεσα, υποθέτοντας ότι τελειώσαμε πλήρως».

Πηγή: In.gr