Κορωνοϊός: Ένα εκατ. κρούσματα στη Β. Κορέα

Αποκλιμάκωση της πανδημίας και σταδιακή άρση των μέτρων στη Σαγκάη

b kores

Στη θύελλα της COVID-19 περιδινείται, τις τελευταίες ημέρες, η Βόρεια Κορέα, με τις πληροφορίες σχετικά με την πραγματική επιδημιολογική εικόνα στο κράτος-ερημίτη να είναι ασαφείς. Επισήμως τα κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τα κρούσματα «πυρετού», όπως χαρακτηρίζεται η COVID-19, από τις αρχές υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται τουλάχιστον σε 50. Η πραγματική έκταση της πανδημίας ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς η δυνατότητα της Βόρειας Κορέας για πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Δυτικοί επιστήμονες, εξάλλου, εκτιμούν ότι οι Βορειοκορεάτες είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στον κορωνοϊό εξαιτίας της παντελούς απουσίας εμβολιασμού και φυσικής ανοσίας, ενώ η διαχείριση των αρρώστων δύσκολη λόγω του αδύναμου υγειονομικού συστήματος.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιoνγκ Ουν συγκάλεσε το Σαββατοκύριακο έκτακτη σύσκεψη του Πολιτικού Γραφείου εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση κατά των αξιωματούχων της υγειονομικής αρχής, στους οποίους επέρριψε την ευθύνη για τις μεγάλες δυσκολίες στη διανομή φαρμάκων και κάλεσε τον στρατό να αναλάβει αυτό το καθήκον. Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα σήμερα βρίσκεται στην πανδημική κατάσταση που βρισκόταν ο υπόλοιπος κόσμος στις αρχές του 2020. Δυστυχώς, λένε, η Πιονγιάνγκ επέλεξε, αντί άλλης μεθόδου αντιμετώπισης της υγειονομικής απειλής, να σφραγίσει τα σύνορά της τον Ιανουάριο του 2020, απορρίπτοντας την προσφορά της διεθνούς κοινότητας για εκατομμύρια εμβολιαστικές δόσεις AstraZeneca και αντίστοιχων κινεζικών σκευασμάτων.

Φως στο τούνελ

Ενώ η πανδημία μαίνεται στη Βόρεια Κορέα, φως στην άκρη του τούνελ βλέπουν οι πολίτες στη Σαγκάη της Κίνας. Xθες οι δημοτικές αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι οι δρακόντειοι περιορισμοί των τελευταίων έξι εβδομάδων θα αρχίσουν να αίρονται τμηματικά, με στόχο την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα έως την 1η Ιουνίου. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, στις 14 από τις 16 περιφέρειες της πόλης δεν καταγράφεται πλέον μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα παραμείνουν έως το Σάββατο και μετά θα ακολουθήσει ένα μεταβατικό, δοκιμαστικό στάδιο, προκειμένου την 1η Ιουνίου να αρθούν τα μέτρα. Από χθες, επίσης, επιτράπηκε η εκ νέου η κυκλοφορία ταξί και αυτοκινήτων στην περιφέρεια της πόλης. Ταυτόχρονα θα πυκνώσουν σταδιακά τόσο οι αεροπορικές πτήσεις όσο και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια.

Από χθες ξανάνοιξαν τις θύρες τους σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, και φαρμακεία. Σταδιακά θα επαναλειτουργήσουν κομμωτήρια και κουρεία, λαϊκές αγορές. Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες συναυλιών θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας. Σταδιακά θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Πάντως, οι κάτοικοι ενημερώθηκαν ότι «δεν τελείωσαν τα πάντα» και ότι θα υποβάλλονται σε συχνά τεστ.

kathimerini.gr