Κορωνοϊός: Νέα ανακάλυψη – Γονίδιο διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο που διπλασιάζει τον κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας από την Covid-19 και μπορεί να εξηγήσει κατά κάποιο τρόπο γιατί ορισμένες εθνοτικές ομάδες είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες από άλλες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι μια μορφή υψηλότερου κινδύνου του γονιδίου πιθανότατα εμποδίζει τα κύτταρα που καλύπτουν τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες να ανταποκρίνονται σωστά στον ιό. Περίπου το 60% των ανθρώπων με καταγωγή από τη Νότια Ασία φέρουν αυτήν την εκδοχή του γονιδίου, σε σύγκριση με το 15% των ανθρώπων με καταγωγή από την Ευρώπη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Τα ευρήματα εξηγούν γιατί μπορεί να έχουν παρατηρηθεί υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων σε ορισμένες κοινότητες και στην ινδική υποήπειρο. Οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι το γονίδιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδική εξήγηση, καθώς πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, παίζουν ρόλο.

Τα άτομα με το γονίδιο, γνωστό ως LZTFL1, θα ωφελούνταν ιδιαίτερα από τον εμβολιασμό, ο οποίος παραμένει η καλύτερη μέθοδος προστασίας, είπαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα έρευνας για θεραπείες ειδικές για ασθενείς με αυτό το γονίδιο, αν και δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα εξατομικευμένα φάρμακα.

Αυτό «δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο ο πνεύμονας ανταποκρίνεται στη μόλυνση είναι κρίσιμος», δήλωσε ο Τζέιμς Ντέιβις, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής γονιδιωματικής στην Οξφόρδη, ο οποίος εργάστηκε στην εντατική κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι περισσότερες θεραπείες έχουν επικεντρωθεί στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στον ιό».

Ο Ντέιβις και οι συνεργάτες του βρήκαν το γονίδιο χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και μοριακή τεχνολογία αιχμής. Η ομάδα εκπαίδευσε έναν αλγόριθμο για να αναλύσει μεγάλες ποσότητες γενετικών δεδομένων από εκατοντάδες τύπους κυττάρων σε όλο το σώμα και στη συνέχεια χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική που της επέτρεψε να επικεντρωθεί στο DNA πίσω από αυτό το συγκεκριμένο γενετικό σήμα.

«Αν έχετε το γονίδιο υψηλότερου κινδύνου και αρρωστήσετε βαριά από την Covid, τότε υπάρχει 50% πιθανότητα να μην σας είχε συμβεί αυτό αν είχατε τον γονότυπο χαμηλότερου κινδύνου», είπε ο Davies σε ενημέρωση με δημοσιογράφους την Πέμπτη.

kathimerini.com.cy

Ροη Ειδησεων

Σωτήρα: Αναβίωσε το έθιμο του Τίμιου Σταυρού στο εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 24 Ιουνίου 2024, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι της…

25 Ιουνίου, 2024

Οδηγοί Προσοχή! Γέμισε χαλίκια ο αυτοκινητόδρομος

Στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας προς Λεμεσό, πριν την έξοδο του Αγίου Τύχωνα, οι οδηγοί προτρέπονται να…

25 Ιουνίου, 2024

Αγία Νάπα: Την Πέμπτη η διάλεξη «Διαχείριση αποβλήτων – Παρόν και Μέλλον»

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση αποβλήτων…

25 Ιουνίου, 2024

Λετυμπιώτης: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί εμπλοκής της Κύπρου στον πόλεμο στη Γάζα

Εντελώς ανυπόστατοι είναι οι ισχυρισμοί, οι οποίοι αναφέρονται σε εμπλοκή της Κύπρου είτε σε επιχειρήσεις,…

25 Ιουνίου, 2024

Φιντάν: Απειλεί Κύπρο και Ελλάδα – «Μείνετε μακριά από Μέση Ανατολή, αλλιώς θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει»

«Μείνετε μακριά από Μέση Ανατολή, αλλιώς θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει», δήλωσε…

25 Ιουνίου, 2024

ΑΓΙΑ ΘΕΚΛΑ: Σήμερα η νεκροτομή του 57χρονου Γεώργιου Σενέκκη

Φως στα ακριβή αίτια του θανάτου του άτυχου 57χρονου αναμένεται να ρίξει η νενομισμένη νεκροτομή…

25 Ιουνίου, 2024