Υγεια

Κορωνοϊός: Νέα ανακάλυψη – Γονίδιο διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο που διπλασιάζει τον κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας από την Covid-19 και μπορεί να εξηγήσει κατά κάποιο τρόπο γιατί ορισμένες εθνοτικές ομάδες είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες από άλλες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι μια μορφή υψηλότερου κινδύνου του γονιδίου πιθανότατα εμποδίζει τα κύτταρα που καλύπτουν τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες να ανταποκρίνονται σωστά στον ιό. Περίπου το 60% των ανθρώπων με καταγωγή από τη Νότια Ασία φέρουν αυτήν την εκδοχή του γονιδίου, σε σύγκριση με το 15% των ανθρώπων με καταγωγή από την Ευρώπη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Τα ευρήματα εξηγούν γιατί μπορεί να έχουν παρατηρηθεί υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων σε ορισμένες κοινότητες και στην ινδική υποήπειρο. Οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι το γονίδιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδική εξήγηση, καθώς πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, παίζουν ρόλο.

Τα άτομα με το γονίδιο, γνωστό ως LZTFL1, θα ωφελούνταν ιδιαίτερα από τον εμβολιασμό, ο οποίος παραμένει η καλύτερη μέθοδος προστασίας, είπαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα έρευνας για θεραπείες ειδικές για ασθενείς με αυτό το γονίδιο, αν και δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα εξατομικευμένα φάρμακα.

Αυτό «δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο ο πνεύμονας ανταποκρίνεται στη μόλυνση είναι κρίσιμος», δήλωσε ο Τζέιμς Ντέιβις, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής γονιδιωματικής στην Οξφόρδη, ο οποίος εργάστηκε στην εντατική κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι περισσότερες θεραπείες έχουν επικεντρωθεί στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στον ιό».

Ο Ντέιβις και οι συνεργάτες του βρήκαν το γονίδιο χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και μοριακή τεχνολογία αιχμής. Η ομάδα εκπαίδευσε έναν αλγόριθμο για να αναλύσει μεγάλες ποσότητες γενετικών δεδομένων από εκατοντάδες τύπους κυττάρων σε όλο το σώμα και στη συνέχεια χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική που της επέτρεψε να επικεντρωθεί στο DNA πίσω από αυτό το συγκεκριμένο γενετικό σήμα.

«Αν έχετε το γονίδιο υψηλότερου κινδύνου και αρρωστήσετε βαριά από την Covid, τότε υπάρχει 50% πιθανότητα να μην σας είχε συμβεί αυτό αν είχατε τον γονότυπο χαμηλότερου κινδύνου», είπε ο Davies σε ενημέρωση με δημοσιογράφους την Πέμπτη.

kathimerini.com.cy

Ροη Ειδησεων

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη 29 Ιουλίου 2025

Λευκωσία Ευθυμίου - Κούλα Μαρία Λεωφ. Καλλιπόλεως 53Γ Λευκωσία 22377056 Παφίτης Γιώργος Λυκαβυτού 42 Β…

28 Ιουλίου, 2025

Φονική πυρκαγιά: Ζημιές σε 238 κατοικίες και 124 οχήματα μέχρι στιγμής

Η αναπληρώτρια Έπαρχος Λεμεσού Ηλέκτρα Παναγιώτου, δήλωσε ότι συνεχίζεται και σήμερα η καταγραφή ζημιών από…

28 Ιουλίου, 2025

Τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος το Εθνικό Μνημόσυνο Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας

Με τις πρέπουσες τιμές και με εθνική υπερηφάνεια τελέστηκε την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025, στον…

28 Ιουλίου, 2025

Λεμεσός: To 1,3% του νησιού έχει κάψει η φονική πυρκαγιά

To 1,3% της έκτασης του νησιού έχει κάψει η καταστροφική πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσό την…

28 Ιουλίου, 2025

Τιμήθηκε ζευγάρι από την Ελβετία που επισκέφθηκε την Αγία Νάπα 31 και 22 φορές

Σε μια λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025 στο Δημοτικό Μέγαρο Αγίας…

28 Ιουλίου, 2025

ΑΗΚ: Στόχος να ολοκληρωθούν το ταχύτερο εργασίες επιδιόρθωσης δικτύου

Το βράδυ της Κυριακής η ΑΗΚ κατόρθωσε να προσφέρει ευρύτερη τοπική επιδιόρθωση του δικτύου στις…

28 Ιουλίου, 2025