Κύπρος και εμβόλια: Ποσότητα 168 χιλ. πριν το τέλος του έτους και άλλες 237 χιλ. αρχές του 2021

Οι εταιρείες από τις οποίες θα προμηθευθεί η Κύπρος, η διαδικασία αξιολόγησης των εμβολίων και οι κατηγορίες προτεραιότητας

Lonza and Moderna Announce Collaboration to Manufacture Modernas Vaccine mRNA 1273 against COVID 19 Coronavirus, εμβόλιο, Εμβόλιο κατα covid-19

“Ο εμβολιασμός είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανθρωπότητα και έχει βοηθήσει στην εξάλειψη σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων στο παρελθόν” ανέφερε αρχίζοντας την παρουσίαση της για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τον εμβολιασμό του πληθυσμού με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η Καθηγήτρια Ζωή-Δωροθέα Πανά. “Γίνεται ένας αγώνας δρόμου έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε σε επίπεδο ΕΕ, για όλες τις χώρες ταυτόχρονη και δίκαιη παράδοση εμβολίων, με το ίδιο κόστος”. Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, “συμμετέχει σε όλες τις κεντρικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει προηγηθεί κεντρική διαδικασία προαγοράς και παραγγελίας εμβολίων, έχει επιτευχθεί σύναψη συμβολαίου με έξι εταιρείες και όσον αφορά το κόστος, αλλά και την ποσότητα, η οποία καθορίζεται ανάλογα με τον πληθυσμό. Ταυτόχρονα, “έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγγελίας με τρεις εταιρείες και αναμένεται για άλλες δύο εταιρείες και αναμένεται να δούμε και μια ακόμα εταιρεία”.

Στιγμιότυπο 2020 12 01 23.40.08 Coronavirus, εμβόλιο, Εμβόλιο κατα covid-19

Σε ό,τι αφορά στη συντήρηση, “γίνεται προετοιμασία, όπως προετοιμασία γίνεται και σε ό,τι αφορά στην παραγγελία των εμβολίων. Στην πλειοψηφία των εμβολίων, τα δεδομένα που δίνουν οι εταιρείες λένε ότι αποτελούνται από 2 δόσεις (με εξαίρεση μια εταιρεία). Κάθε εταιρεία έχει εκδώσει ένα πλάνο παράδοσης των ποσοτήτων και συγκεκριμένα για το τέλος του 2020, δύο εταιρείες έχουν αναφέρει ότι θα είναι έτοιμες να διανείμουν τις πρώτες ποσότητες στις χώρες της Ευρώπης”.

Στιγμιότυπο 2020 12 01 23.40.21 Coronavirus, εμβόλιο, Εμβόλιο κατα covid-19

Για την αξιολόγηση των εμβολίων, η κ. Πανά ανέφερε ότι “όλα να εμβόλια για να εγκριθούν πρέπει να ολοκληρώσουν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες. Στις κλινικές μελέτες, δίνουμε έμφαση στην “φάση 3″, όπου μελετάται η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εμβολίων και με τα δεδομένα αυτά παραχωρείται και η σχετική αδειοδότηση από τα αρμόδια όργανα που στην περίπτωση της ΕΕ είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων”.

Στιγμιότυπο 2020 12 01 23.40.39 Coronavirus, εμβόλιο, Εμβόλιο κατα covid-19

Περαιτέρω, σε κάθε χώρα της ΕΕ έχουν δοθεί στα μέσα Οκτωβρίου “οδηγίες σχετικά με κάποιους πυλώνες που πρέπει να διασφαλιστούν και αυτοί οι πυλώνες είναι η προτεραιοποίηση των ομάδων, η εξασφάλιση δομών και υποδομών, η καταγραφή και παρακολούθηση των εμβολίων”. Επίσης, “έχουν δοθεί οδηγίες για τον καταρτισμό σχεδιασμού και σε αυτή την προσπάθεια έχει συμβάλει στην έκδοση ενός εγγράφου, δίνοντας τις ομάδες του πληθυσμού στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και η επιστημονική επιτροπή”. Οι ομάδες αυτές είναι “οι επαγγελματίες υγείας, οι ενήλικες που έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και κάποιοι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής”.

Στιγμιότυπο 2020 12 01 23.40.49 Coronavirus, εμβόλιο, Εμβόλιο κατα covid-19

Για τον χρόνο παραλαβής των πρώτων ποσοτήτων εμβολίων, η κ. Πανά ανέφερε ότι “δύο εταιρείες μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί ότι θα δώσουν τις πρώτες δόσεις των εμβολίων μέσα με τέλη Δεκεμβρίου και αν όλα πάνε καλά και λάβουν αυτά τα εμβόλια την αδειοδότηση, τότε μετά από λίγες ημέρες θα μπορεί να ξεκινήσει και η διάθεση τους”.

Στιγμιότυπο 2020 12 01 23.41.06 Coronavirus, εμβόλιο, Εμβόλιο κατα covid-19

Η διαδικασία παρακολούθησης της αποτελεσματικότητα και της ασφάλειας των εμβολίων, τόνισε η κ. Πανά “θα συνεχιστεί και σε αυτό που λέμε μετεγκριτική φάση. Όταν δηλαδή τα εμβόλια θα αρχίσουν να χορηγούνται και εμείς θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την ασφάλεια τους. Αυτό θα γίνει και στην Κύπρο με τη βοήθεια ενός ειδικούς λογισμικού”.

Στιγμιότυπο 2020 12 01 23.41.21 Coronavirus, εμβόλιο, Εμβόλιο κατα covid-19

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, “μόνο δύο μελέτες έχουν περιλάβει και τα παιδιά και αυτό που τώρα γνωρίζουμε, είναι ότι δεν θα περιληφθούν στις πρώτες ομάδες στην προτεραιοποίηση. Ωστόσο, αναμένουμε ότι στη συνέχεια, θα πρέπει τα εμβόλια αυτά να λάβουν νέα έγκριση και για τα παιδιά”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποσοστό του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστεί η κ. Πανά εξήγησε ότι “πρόκειται για ένα μείζον ερώτημα για το οποίο η αρχική βιβλιογραφία ανέφερε ότι θα πρέπει να καλυφθεί το 60% με 70% του πληθυσμού. Αυτό όμως ίσως να μην ισχύει. Εμείς πάμε με δεδομένο να καλύψουμε, κατά το δυνατό, ολόκληρο τον πληθυσμό, εάν και οι ίδιοι οι πολίτες το επιθυμούν”. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, “όταν θα αρχίσει η διαδικασία, θα μπορέσουμε μάλλον να μιλήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια”.

Οι τρεις επιστήμονες επεσήμαναν ότι “οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν ενημερώνονται για θέματα που αφορούν την πανδημία”. Σε ερώτηση για τις φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και κάνουν λόγο για “παρέμβαση” του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο ανθρώπινο DNA, η κ. Πανά ανέφερε ότι “οι κατηγορίες των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για τα εμβόλια, είναι τρεις. Η μια αφορά την ομάδα της “πρωτεΐνης”. Δηλαδή, αφορά μια εξειδικευμένη πρωτεΐνη, την πρωτεΐνη “S”, η οποία βοηθά το ανοσιακό σύστημα να “ξυπνήσει”. Η δεύτερη αφορά τον “φορέα”, είναι δηλαδή ένα νανοσωματίδιο, το οποίο ομοιάζει πάρα πολύ με τον κορωνοϊό, άρα “ξεγελά” το ανοσιακό σύστημα και “η τρίτη αφορά αυτό που έχει να κάνει με το MRNA το οποίο και πάλι ξυπνά τον οργανισμό. Δεν είναι γενετικό υλικό το οποίο μπορεί να αντιγραφεί. Δεν φαίνεται ότι παρεμβαίνει σε κυτταρικό επίπεδο και σε μηχανισμούς, ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα στον οργανισμό”.

Στόχος, είπε η κ. Πανά “δεν είναι να πείσουμε εμείς τους πολίτες. Στόχος είναι να κατανοήσει ο καθένας από εμάς τη σημασία και την συμβολή τους εμβολιασμού στην προσπάθεια για αντιμετώπιση του κορωνοϊού” και ξεκαθάρισε ότι “δεν έχει γίνει καμία συζήτηση μέχρι τώρα για να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός”.

Σε παρέμβασή του, ο Καθηγητής Γιώργος Νικολοπουλος ανέφερε ότι “είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι βλέπουμε ένα φως στην άκρη του τούνελ. Το γεγονός ότι έχουν ανακοινωθεί κάποια πράγματα για κάποια εμβόλια με ενθαρρυντικά μηνύματα είναι πολύ θετικό. Περιμένουμε να δούμε τώρα και τις επίσημες δημοσιεύσεις στα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά”.

Καταλήγοντας, ο κ. Νικολόπουλος τόνισε “τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα εμβόλια στις αρχές του περασμένου αιώνα. Το προσδόκιμο ηλικίας δεν ξεπερνούσε τα 40 χρόνια, τώρα ζούμε κατά μέσο όρο 80 χρόνια. Να θυμίσω την ευλογία, η οποία εξαλείφθηκε, αλλά και άλλες ασθενείς και να κάνουμε τη σύγκριση όπου αντίθετα, σε άλλους ιούς όπως το AIDS, όπου δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο, εξακολουθούμε να ζούμε μια επιδημία”.

Από πλευράς του ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης, χαρακτήρισε “τουλάχιστον αστείους” τους ισχυρισμούς, “περί τροποποίησης του DNA”. “Όποιος μη ειδικός βγαίνει και λέει αυτά τα πράγματα πρέπει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες του για αυτά που λέει δημόσια. Πρέπει να εμπιστευόμαστε τις επίσημες πηγές. Αυτό το τονίζουμε για ακόμα μια φορά και για εμάς, που ανήκουμε σε αυτό τον χώρο, είναι πάρα πολύ εύκολο να αντικρούσουμε τα όσα κάποιοι λένε και υποστηρίζουν”.