Μετατόπιση κρουσμάτων στα παιδιά διαπιστώνει η Ιχνηλάτηση

Παρατηρούνται στην ηλικιακή ομάδα 6-11 ετών

b b paideia Δημοτικά Σχολεία, ηλικιακές ομάδες, ηλικιωμενοι, Κρούσματα

Ενημέρωση από την Ομάδα Ιχνηλάτησης είχε ζητήσει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, μετά από τους πολύ ψηλούς αριθμούς περιστατικών που καταγράφηκαν την Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Από τα δεδομένα τα οποία τέθηκαν ενώπιόν του, προκύπτει ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν προκύπτει από συγκεκριμένους χώρους, αλλά αφορά ευρύτερα την κοινότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy, παρατηρήθηκε μια μετατόπιση των περιστατικών κορωνοϊού στις μικρές ηλικίες.

Συγκεκριμένα, από την ηλικιακή ομάδα των ατόμων 35-50 ετών, στην οποία εντοπίζονταν κατά κύριο λόγο το προηγούμενο διάστημα, πλέον, παρατηρούνται στην ηλικιακή ομάδα 6-11 ετών. Πρόκειται για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, την ομάδα η οποία ανησυχεί περισσότερο τους αρμόδιους, αφού τα παιδιά δεν είναι υποχρεωμένα να φορούν μάσκες, να εμβολιάζονται, ούτε σε τεστ υποβάλλονται τακτικά, ώστε να εντοπίζονται τα θετικά στον ιό σύντομα.

Αυτό που αναμένεται να εξεταστεί το επόμενο διάστημα είναι το ενδεχόμενο ο ιός να μεταφέρεται στα παιδιά αυτών των ηλικιών από τους γονείς τους και μετά στα σχολεία. Ωστόσο, μετά από την μεγάλη αλυσίδα κρουσμάτων η οποία εντοπίστηκε σε Δημοτικό Σχολείο της Λεμεσού τις προηγούμενες μέρες, δεν προέκυψε οποιοδήποτε νέο πρόβλημα, της ίδιας κλίμακας.

Κυρίως επαφές

Οι μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας την Δευτέρα και την Τρίτη – 280 και 249 αντίστοιχα – παρά το γεγονός ότι δείχνουν πως υπήρξε αυξημένη διασπορά στην κοινότητα, κυρίως ενδοοικογενειακή, η πλειοψηφία αφορούσε επαφές ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών. Αυτό που θεωρείται θετικό στοιχείο είναι το ότι εντοπίστηκε ένας μεγάλος αριθμός επαφών, οι οποίες θα πρέπει να απομονωθούν, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά.

Πλέον, το Υπουργείο Υγείας, όπως και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, αναμένουν να φανεί μέχρι την επόμενη βδομάδα ο πιθανός αντίκτυπος στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, του αυξημένου αριθμού των περιστατικών, των τελευταίων ημερών.

Μικρό ποσοστό ηλικιωμένων

Ακόμα ένα στοιχείο, το οποίο θεωρείται ενθαρρυντικό και προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων της Ομάδας Ιχνηλάτησης, είναι το ότι από τα περιστατικά κορωνοϊού των τελευταίων ημερών, πολύ μικρά είναι τα ποσοστά που αφορούν ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα, τα άτομα της ομάδας 70-79 ετών αφορά μόνο το 3% περίπου των περιστατικών και τα άτομα της ομάδας 85 ετών και άνω αφορά ποσοστό κάτω του 0,5%.

politis.com.cy