Η νυκτερινή εργασία προάγει τον καρκίνο στις γυναίκες

efdc2cd839bc14bd0b96fc68aed1b885 XL Επιστήμη, Καρκίνος

Οι γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων ειδών καρκίνου σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, της Αμερικανικής Ένωσης για την έρευνα του καρκίνου. 

Πρόκειται για μια ανάλυση 61 μελετών που αξιολόγησε επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Σιτσουάν της Δυτικής Κίνας και που πραγματοποιήθηκε σε 3,9 εκατομμύρια ανθρώπους στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της μελέτης, η μακροχρόνια νυχτερινή εργασία αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου κατά 19%. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 41% για τον καρκίνο του δέρματος, κατά 32% για τον καρκίνο του μαστού και κατά 18% για τον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν εργάζονταν τη νύχτα σε μόνιμη βάση.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι η αύξηση του καρκίνου του μαστού βρέθηκε μόνο στις γυναίκες που εργάζονται τη νύχτα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Εικάζουν επίσης πως οι ευρωπαίες και οι Αμερικανίδες έχουν αυξημένα επίπεδα ορμονών που ευνοούν την εκδήλωση καρκίνου.

Τέλος, οι νοσηλεύτριες που εργάζονταν τη νύχτα είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού (58%), καθώς και καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος (35%) και καρκίνου του πνεύμονα (28%).