Ο λόγος που δεν πρέπει να πετάτε στα σκουπίδια τις «κλωστές» από τις μπανάνες

Όταν ξεφλουδίζετε τη μπανάνα, βλέπετε αυτές τις χαρακτηριστικές «κλωστές», τις οποίες ενστικτωδώς τραβάτε και πετάτε μαζί με τη φλούδα. Ωστόσο, οι «κλωστές» αυτές που – λογικό είναι – να σας φαίνονται άχρηστες, στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και ωφέλιμες. Στη φυτολογία ονομάζονται επίσημα φλοίωμα και πρόκειται για ένα είδος ιστού. Αποτελούνται από ζωντανά κύτταρα και …

Όταν ξεφλουδίζετε τη μπανάνα, βλέπετε αυτές τις χαρακτηριστικές «κλωστές», τις οποίες ενστικτωδώς τραβάτε και πετάτε μαζί με τη φλούδα. Ωστόσο, οι «κλωστές» αυτές που – λογικό είναι – να σας φαίνονται άχρηστες, στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και ωφέλιμες.

Στη φυτολογία ονομάζονται επίσημα φλοίωμα και πρόκειται για ένα είδος ιστού. Αποτελούνται από ζωντανά κύτταρα και επιτρέπουν στα θρεπτικά συστατικά και στα σάκχαρα να φτάνουν στα διαφορετικά μέρη του φυτού. Με άλλα λόγια, οι «κλωστές» λειτουργούν ως αρτηρίες ώστε το φρούτο να πάρει τα συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά.

Μπορεί η υφή τους να διαφέρει ελαφρώς από αυτή της μπανάνας, όμως είναι το ίδιο νόστιμες το ίδιο πλούσιες σε κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και βιταμίνη Β6 όπως το ίδιο το φρούτο.

Επίσης, οι «κλωστές» δείχνουν πόσο ώριμη είναι η μπανάνα. Αν καθώς την ξεφλουδίζετε αυτές αποχωρίζονται εύκολα από το φρούτο τότε σημαίνει ότι η μπανάνα έχει ωριμάσει αρκετά κι έτσι θα είναι πιο νόστιμη!

Πηγή