Πρώτα θετικά αποτελέσματα στις δοκιμές της Moderna για μια 3η δόση εμβολίου

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna έδωσε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα πρώτα θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τις δοκιμές μια τροποποιημένης εκδοχής του εμβολίου της, η οποία αναπτύχθηκε ειδικά κατά του νοτιοαφρικανικού μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, όπως και για την επίδραση μιας τρίτης δόσης του αρχικού εμβολίου της κατά της COVID-19.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί από αυτά τα νέα δεδομένα, τα οποία ενισχύουν την εμπιστοσύνη μας στην ιδέα ότι η στρατηγική μας για επαναληπτικές (δόσεις) θα πρέπει να παρέχει προστασία κατά των νέων αυτών μεταλλαγμένων στελεχών», αναφέρει σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ.

Σαράντα άνθρωποι, οι οποίοι είχαν ήδη εμβολιαστεί, δηλαδή είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου της Moderna μεταξύ έξι και οκτώ μηνών πριν από τις δοκιμές αυτές, μετείχαν σε αυτές. Ορισμένοι έλαβαν μια τρίτη δόση μιας νέας φόρμουλας (ονομάζεται mRNA-1273.351) που αναπτύχθηκε κατά του νοτιοαφρικανικού μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού και άλλοι μια τρίτη δόση του αρχικού εμβολίου.

Οι δύο αυτές επιλογές «αύξησαν τους τίτλους (επίπεδα) των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 και δύο ανησυχητικών μεταλλαγμένων στελεχών» του, δηλαδή του νοτιοαφρικανικού και του βραζιλιάνικου, ανακοίνωσε η Moderna. Τα ποσοστά των αντισωμάτων μετρήθηκαν στους μετέχοντες δύο εβδομάδες μετά την τρίτη λήψη σκευάσματος. Αυτά «αυξήθηκαν σε παρόμοια ή υψηλότερα επίπεδα» από αυτά που διαπιστώθηκαν μετά την πρώτη σειρά των δύο δόσεων, υπογραμμίζει η επιχείρηση.

Η φόρμουλα του εμβολίου που αναπτύχθηκε ειδικά κατά του μεταλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική εναντίον του από το αρχικό εμβόλιο, προσθέτει η Moderna. Μια άλλη εκδοχή, μια δόση που περιέχει και το αρχικό εμβόλιο και τη νέα φόρμουλα, μελετάται επίσης, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά αποτελέσματα σχετικά με αυτήν.

Το εμβόλιο της Moderna χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία, η οποία ονομάζεται αγγελιαφόρος RNA (mRNA). Η τεχνική αυτή «επιτρέπει την γρήγορη παρασκευή υποψηφίων-εμβολίων, που περιλαμβάνουν βασικές μεταλλάξεις του ιού, επιτρέποντας δυνητικά μια πιο γρήγορη ανάπτυξη μελλοντικών εναλλακτικών εμβολίων» κατά πιθανών νέων μεταλλαγμένων στελεχών, σημείωσε ο Μπανσέλ. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσες επικαιροποιήσεις χρειάζονται του εμβολίου μας κατά της COVID-19 ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ροη Ειδησεων

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Με λαϊκή συναυλία η Κυριακή του Πάσχα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τη Λαϊκή Παραδοσιακή Συναυλία "Θεέ μου να 'ρταν οι Λαμπρές" με τους Φρεδερίκη Τομπάζου, Σάββα…

6 Μαΐου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια γιόρτασαν την Κυριακή του Πάσχα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων διοργάνωσε ο Δήμος Αγίας Νάπας για την Κυριακή του Πάσχα. Το πρόγραμμα…

6 Μαΐου, 2024

ΣΩΤΗΡΑ: Συγκινητικό συλλείτουργο όλων των ιερέων από τη Σωτήρα

Συκγινητικό ήταν το σημερινό συλλείτουργο το οποίο τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αναστάσεως του…

6 Μαΐου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Πού θα διασκεδάσεις με τα παιδιά τη Δευτέρα του Πάσχα

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων επιφυλάσσουν οι δήμοι και κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου ανήμερα της Δευτέρας του…

6 Μαΐου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Τήρησαν το έθιμο με τις “βίτσες της Λαμπρής” (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Για άλλη μια χρονιά έτσι και φέτος, το βράδυ του Μεγάλου Σάββατου πριν από την…

6 Μαΐου, 2024

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να…

6 Μαΐου, 2024