Συγκαλεί σύσκεψη για τη γρίπη των πτηνών ο Υπουργός Υγείας

Τι ανέφερε για την αύξηση των κρούσμάτων κορωνοϊού

b b xatzipantela γρίπη των πτηνών, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της νέας πτέρυγας αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα. Αναφέρθηκε και στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως και στις νοσηλείες ενώ είπε ότι πριν τα Χριστούγεννα θα έχει συνάντηση για το θέμα με τους επιδημιολόγους. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μέχρι το τέλος της εβδομάδας για το θέμα της γρίπης των πτηνών.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ο Υπουργός είπε πως «στόχος της επίσκεψης είναι ότι έβαλα προσωπικό στοίχημα να τελειώσει η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης σύντομα, έχω ενημερωθεί ότι προχωρούν κανονικά οι εργασίας αλλά θέλω να δω από πρώτο χέρι πως πάνε αυτές οι εργασίες».

Πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον η πρώτη φάση, να δοθεί στους ασθενείς και να λειτουργήσει κανονικά χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα. Μιλούμε για μία νέα μονάδα με επιπρόσθετα μηχανήματα που θα μπορούν να εξυπηρετούν τον κόσμο χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε πως «ορισμένα από τα μηχανήματα έχουν φτάσει και κάποια άλλα αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα».

Ερωτηθείς για το θέμα της γρίπης των πτηνών, ο κ. Χατζηπαντέλα απάντησε πως «τις επόμενες μέρες θα συγκαλέσουμε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, θέλουμε να ενημερωθούμε για τα βήματα που λαμβάνουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και αν χρειάζεται το Υπουργείο να λάβει κάποια μέτρα».

Σε ερώτηση κατά πόσον έχουν εντοπιστεί άλλα κρούσματα της γρίπης των πτηνών, απάντησε ότι «δεν έχουμε ενημερωθεί αλλά θα έχουμε μία σύσκεψη μέχρι το τέλος της εβδομάδας στο Υπουργείο Υγείας για να ενημερωθούμε».

Ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη κοινότητα, ο Υπουργός Υγείας απάντησε πως «έχει αύξηση, έχουμε και μία αύξηση και στις νοσηλείες τις τελευταίες μέρες. Στόχος της επίσκεψης μου είναι να δω πως πηγαίνουμε με τις κλίνες για τις νοσηλείες στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου και αν πρέπει να πάρουμε οποιαδήποτε μέτρα να τα λάβουμε έγκαιρα ώστε να μην επηρεαστεί ο κόσμος».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον πριν τα Χριστούγεννα θα έχει συνάντηση και με τους επιδημιολόγους ενόψει και της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο Υπουργός είπε ότι «πριν τα Χριστούγεννα θα έχουμε ακόμα μία συνάντηση αλλά δεν αποφασίστηκε πότε θα γίνει αυτή».

Από την πλευρά της η Αμαλία Χατζηγιάννη Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου είπε πως «σήμερα νοσηλεύουμε 19 ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Υπάρχει καθημερινά, αλλά σταδιακά αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, προσπαθούμε να δίνουμε αντίστοιχα εξιτήρια ούτως ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους ασθενείς τόσο της επαρχίας μας όσο και των επαρχιών Λάρνακας και Λευκωσίας».

Σε ερώτηση αναφορικά με την υποστελέχωση στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου η κα. Χατζηγιάννη απάντησε πως «γίνεται συνεχής ανακατανομή του προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες της κλινικής COVID–19».

Κληθείσα να αναφέρει τι γίνεται με το θέμα των αιμοκαθαρόμενων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, είπε πως «οι αιμοκαθαρόμενοι είχαν κάποια προβλήματα και ήταν κάπως αδικημένοι, ωστόσο μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Yγείας έγινε η επέκταση και έχουν ανακουφιστεί με την προοπτική της νέας πτέρυγας. Τώρα οι αιμοκαθαρόμενοι είναι εφησυχασμένοι, είδαν ότι οι υποσχέσεις μας γίνονται πραγματικότητα, τόσο κτιριακά όσο και με κάποια μηχανήματα που έχουν φτάσει και κάνουν υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και τη μετακόμιση στη νέα πτέρυγα» κατέληξε η κα. Χατζηγιάννη.

Πηγή: ΚΥΠΕ