Tα 7 είδη ξεκούρασης- Δείτε ποιο σας ταιριάζει

Η σωστή ξεκούραση, έχει πολλές μορφές

portrait of young woman enjoying time in bed picture id1190651224 ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ, ΥΓΕΙΑ

Υπάρχουν πολλά είδη ξεκούρασης. Όταν αισθανόμαστε κουρασμένοι οι περισσότεροι από εμάς εστιάζουμε στα προβλήματα ύπνου. Όμως η σωστή ξεκούραση, έχει πολλές μορφές.

Η ξεκούραση είναι από τις πιο ζωτικές ανάγκες κάθε ανθρώπου. Πολύ πιθανόν όμως να μπερδεύεις τη ξεκούραση με τον ύπνο. Μπορεί ο ύπνος να σου προσφέρει ξεκούραση αλλά δεν αρκεί για να νιώθεις πάντα φρέσκος. Όταν εσύ αλλά και όλα γύρω σου κινούνται γρήγορα είναι λογικό μερικές φορές να εξαντλείσαι και να χρειάζεσαι μερικές στιγμές πραγματικής και βαθιάς χαλάρωσης.

Σύμφωνα με την Dr Saundra Dalton Smith, γιατρό, ερευνήτρια, ομιλήτρια και συγγραφέα του «Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity», η απάντηση θα μπορούσε να βρίσκεται στο είδος της ανάπαυσης που λαμβάνουμε. Όσο σημαντικός και αν είναι ο ύπνος για την ικανότητα του σώματός μας να λειτουργεί, δεν είναι η μόνη ξεκούραση που χρειάζεται το σώμα μας και αυτή η παρεξήγηση είναι που αφήνει τόσους ανθρώπους τόσο εξαντλημένους.

Μας αρέσει η σκέψη ότι είναι απλό, ότι εάν κοιμηθούμε θα ικανοποιηθούν όλες οι αναζωογονητικές μας ανάγκες, αλλά δυστυχώς, υπάρχουν κι άλλα είδη ξεκούρασης που είναι αναγκαία για τον οργανισμό μας.

Η ίδια υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν επτά μοναδικοί «τύποι» ξεκούρασης που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα και το μυαλό για να ξεκουραστεί.

Σωματική ξεκούραση

Χωρίζεται σε ενεργητική, που είναι η yoga, το μασάζ και το stretching και σε παθητική που είναι οι ώρες που κοιμάσαι. Είναι προφανές ότι ο ύπνος είναι πιο απαραίτητος αλλά είναι σημαντικό να ασκείσαι ή να φροντίζεις τον εαυτό σου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Πνευματική ξεκούραση

Οι στιγμές που θολώνει το μυαλό, χάνεται εντελώς η συγκέντρωση και θέλεις απλά να τα παρατήσεις όλα. Η βασική ξεκούραση είναι να κάνεις διαλείμματα κατά τη διάρκεια της δουλειάς και να μειώσεις, όσο περισσότερο μπορείς, την ώρα που περνάς μπροστά σε μία οθόνη. Ιδανικά, φρόντισε να περνάς μία ολόκληρη μέρα χωρίς κινητό και social media.

Ξεκούραση των αισθήσεων 

Αν και δεν το αντιλαμβάνεσαι, οι αισθήσεις σου κουράζονται από τα έντονα φώτα, το blue light του κινητού αλλά και από τους θορύβους της πόλης. Βρες χρόνο μέσα στη μέρα για να κλείσεις τα μάτια σου και να αποκλείσεις τους δυνατούς ήχους.

Δημιουργική ξεκούραση

Η δημιουργικότητα μπορεί να έρθει από το πουθενά, αλλά χρειάζεται να της το επιτρέπεις. Όταν δεν δουλεύεις, βάλε μουσική ενώ μαγειρεύεις ή κάνε μία βόλτα παρατηρώντας τα πάντα γύρω σου. Διάβασε ένα βιβλίο ή δες σειρές. Οτιδήποτε μπορεί να διεγείρει το μυαλό και την κριτική σκέψη.

 Αισθητηριακή ξεκούραση

Παρόλο που μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, οι αισθήσεις σου κατακλύζονται συνεχώς από νέες εικόνες, μυρωδιές, ήχους, από το έντονο φως της οθόνης του τηλεφώνου ή του φορητού υπολογιστή, μέχρι τον θόρυβο της τηλεόρασης. Η αισθητηριακή ανάπαυση είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να αποσυνδεθείς από όλα αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα και να δώσεις στις αισθήσεις σας ένα διάλειμμα.

Συναισθηματική ξεκούραση

Αν δίνεις πολλά και το όχι δεν είναι μέρος του λεξιλογίου σου, πρέπει κάτι να αλλάξει. Προπόνησε τον εαυτό σου να μην λέει ναι σε όλα. «Θα το σκεφτώ και θα σου απαντήσω», είναι μία καλή απάντηση που δεν σε δεσμεύει. Έτσι μπορείς να το σκεφτείς καλύτερα και να αποφασίσεις.

Κοινωνική ξεκούραση

Όταν νιώθεις ότι οι άνθρωποι σε «στεγνώνουν» από ενέργεια, σημαίνει ότι έχει φτάσει η ώρα να φιλτράρεις αυτούς που συναναστρέφεσαι. Ποιοι είναι αυτοί που σε κάνουν να νιώθεις ηρεμία και χαλάρωση; Με ποιους μπορείς να είσαι ο εαυτός σου και σε καταλαβαίνουν;