Τί είναι το ανεύρυσμα εγκεφαλικής αορτής – Πώς εντοπίζεται

Υπάρχουν 2 πιθανότητες με τις οποίες μπορεί κανείς να το ανακαλύψει

3791761cbe74ed8aa7523f1af4d9a4ee

Ανεύρυσμα εγκεφαλικής αορτής υπέστη η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Η Υπουργός Εργασίας, μεταφέρθηκε το βράδυ της Κυριακής (15/5) στην Αθήνα με αεροδιακομιδή για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε διήρκησε γύρω στις πέντε ώρες, με την κατάσταση της υγείας της να παραμένει κρίσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι, η Υπουργός εισήχθη αρχικά σε ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λευκωσία και εν συνέχεια λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Αθηνών για να υποβληθεί σε εγχείρηση.

Τι είναι το ανεύρυσμα εγκεφάλου;

Το ανεύρυσμα είναι μία παθολογική διόγκωση σ’ ένα σημείο του τοιχώματος ενός αγγείου στον εγκέφαλο. Το τοίχωμα στο σημείο αυτό «χαλαρώνει» και επιτρέπει να σχηματιστεί αυτή η διόγκωση, που μοιάζει με μία ρόγα από σταφύλι. Η ρήξη ενός ανευρύσματος προκαλεί έξοδο αίματος στη βάση του εγκεφάλου. Αυτό αποτελεί έναν επικίνδυνο τύπο εγκεφαλικής αιμορραγίας που ονομάζεται υπαραχνοειδής αιμορραγία. Η βάση του εγκεφάλου, ανατομικά εντοπίζεται κάτω από το επίπεδο των ματιών.

Πως ανακαλύπτεται ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου;

Υπάρχουν 2 πιθανότητες:

1. ανακάλυψη ενός ανευρύσματος, σε επείγοντα απεικονιστικό έλεγχο που έγινε με αφορμή ένα επεισόδιο υπαραχνοειδούς αιμορραγίας.

2. ανακάλυψη ενός ανευρύσματος ως τυχαίο εύρημα, σε απεικονιστικό έλεγχο που έγινε για άλλο λόγο, π.χ. για διερεύνηση πονοκεφάλων.

Ποια είναι η αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων εγκεφάλου;

Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η διάγνωση έγινε λόγω αιμορραγίας ή τυχαία (τυχαίο εύρημα σε μια διαγνωστική εξέταση:

1) αν έγινε λόγω αιμορραγίας, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση (μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες) είτε με εμβολισμό, είτε με νευροχειρουργική επέμβαση

2) αν έγινε τυχαία, δηλ αν το ανεύρυσμα δεν έχει ραγεί (σπάσει) και το ανεύρυσμα είναι μικρό σε μέγεθος (συνήθως κάτω από 4-7 χιλιοστά) αποφασίζεται η παρακολούθηση

3) αν έγινε τυχαία και το ανεύρυσμα είναι μέσου ή μεγάλου μεγέθους (συνήθως πάνω από 4-7 χιλιοστά) αποφασίζεται ο εμβολισμός ή η νευροχειρουργική επέμβαση, όχι σε επείγουσα αλλά σε προγραμματισμένη βάση.

Με πληροφορίες από neurocenter.gr