Το άσθμα κατά τη περίοδο του καλοκαιριού

Το άσθμα  είναι μια χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών (βρόγχων). Στη χώρα μας πάσχει από άσθμα το 10% του συνολικού πληθυσμού.

asthma gunaika1

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της φλεγμονής είναι το οίδημα και η αυξημένη παραγωγή παχύρρευστων εκκρίσεων, που έχουν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της ροής του αέρα. Τα επεισόδια άσθματος χαρακτηρίζονται από δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), αίσθηση σφιξίματος στο θώρακα, βήχα ή συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή).

Συνήθως οι ασθενείς έχουν κληρονομική προδιάθεση, αλλά τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους μετά από έκθεση στους λεγόμενους εκλυτικούς παράγοντες. Σε αυτούς ανήκουν οι λοιμώξεις, ερεθιστικοί παράγοντες στο περιβάλλον (π.χ. η σκόνη, η γύρη, το τρίχωμα ζώων, η υγρασία, ο καπνός, κ.α.) και η άσκηση.

Στην χώρα μας, μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού ορισμένα σιτηρά απελευθερώνουν αλλεργιογόνα. Συνεπώς μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας και κατ’ επέκταση άσθματος. Σε αυτή τη περίοδο τα συμπτώματα δύναται να επιδεινωθούν κατά τις πρώτες πρωϊνές ή τις βραδινές ώρες. Συχνό γνώρισμα του άσθματος είναι το ξύπνημα τα ξημερώματα λόγω έντονης δυσκολίας στην αναπνοή.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και να εκδηλώνονται περιστασιακά ή να εμφανίζονται κατά τη σωματική άσκηση ιδίως σε ανοικτούς χώρους.

Η αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων του αναπνευστικού στηρίζεται αφενός στην αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου και αφετέρου στην λήψη φαρμακευτικής αγωγής, κυρίως με την βοήθεια ανοσοθεραπείας. Η φαρμακευτική αγωγή ανάλογα μπορεί να περιλαμβάνει εισπνεόμενα σκευάσματα για άμεση αντιμετώπιση της δύσπνοιας, καθώς και φάρμακα για τον έλεγχο και μείωση των φλεγμονών.

Ο στόχος είναι να τεθούν υπό έλεγχο τα συμπτώματα του ασθενούς ώστε να αποφευχθούν οι παροξύνσεις. Η επίσκεψη λοιπόν στον πνευμονολόγο θα πρέπει να είναι τακτική ώστε το άσθμα να είναι υπό έλεγχο σε όλη τη διάρκεια του έτους, και φυσικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση με αποτέλεσμα βαρύτερη αγωγή (συστηματική κορτιζόνη). Οι οδηγίες που δίνονται από τον ιατρό, καθώς και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται θέτουν υπό έλεγχο το άσθμα. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθματικός ασθενής θα πρέπει να θεωρεί τον ιατρό του σύμμαχο.

Η γενική οδηγία για το φετινό καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας, τόσο από την Πανευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, όσο και από την Ελληνική, είναι πως οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την αγωγή που λαμβάνουν, ακόμα και στην περίπτωση που η νόσος τους είναι ελεγχόμενη. Επιπλέον θα πρέπει να είναι σε επικοινωνία με το θεράποντα πνευμονολόγο στην περίπτωση, υποτροπής.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.pneumonologos-spiliotopoulou.gr

Πηγή