Υγεια

Το άσθμα κατά τη περίοδο του καλοκαιριού

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της φλεγμονής είναι το οίδημα και η αυξημένη παραγωγή παχύρρευστων εκκρίσεων, που έχουν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της ροής του αέρα. Τα επεισόδια άσθματος χαρακτηρίζονται από δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), αίσθηση σφιξίματος στο θώρακα, βήχα ή συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή).

Συνήθως οι ασθενείς έχουν κληρονομική προδιάθεση, αλλά τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους μετά από έκθεση στους λεγόμενους εκλυτικούς παράγοντες. Σε αυτούς ανήκουν οι λοιμώξεις, ερεθιστικοί παράγοντες στο περιβάλλον (π.χ. η σκόνη, η γύρη, το τρίχωμα ζώων, η υγρασία, ο καπνός, κ.α.) και η άσκηση.

Στην χώρα μας, μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού ορισμένα σιτηρά απελευθερώνουν αλλεργιογόνα. Συνεπώς μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας και κατ’ επέκταση άσθματος. Σε αυτή τη περίοδο τα συμπτώματα δύναται να επιδεινωθούν κατά τις πρώτες πρωϊνές ή τις βραδινές ώρες. Συχνό γνώρισμα του άσθματος είναι το ξύπνημα τα ξημερώματα λόγω έντονης δυσκολίας στην αναπνοή.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και να εκδηλώνονται περιστασιακά ή να εμφανίζονται κατά τη σωματική άσκηση ιδίως σε ανοικτούς χώρους.

Η αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων του αναπνευστικού στηρίζεται αφενός στην αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου και αφετέρου στην λήψη φαρμακευτικής αγωγής, κυρίως με την βοήθεια ανοσοθεραπείας. Η φαρμακευτική αγωγή ανάλογα μπορεί να περιλαμβάνει εισπνεόμενα σκευάσματα για άμεση αντιμετώπιση της δύσπνοιας, καθώς και φάρμακα για τον έλεγχο και μείωση των φλεγμονών.

Ο στόχος είναι να τεθούν υπό έλεγχο τα συμπτώματα του ασθενούς ώστε να αποφευχθούν οι παροξύνσεις. Η επίσκεψη λοιπόν στον πνευμονολόγο θα πρέπει να είναι τακτική ώστε το άσθμα να είναι υπό έλεγχο σε όλη τη διάρκεια του έτους, και φυσικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση με αποτέλεσμα βαρύτερη αγωγή (συστηματική κορτιζόνη). Οι οδηγίες που δίνονται από τον ιατρό, καθώς και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται θέτουν υπό έλεγχο το άσθμα. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθματικός ασθενής θα πρέπει να θεωρεί τον ιατρό του σύμμαχο.

Η γενική οδηγία για το φετινό καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας, τόσο από την Πανευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, όσο και από την Ελληνική, είναι πως οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την αγωγή που λαμβάνουν, ακόμα και στην περίπτωση που η νόσος τους είναι ελεγχόμενη. Επιπλέον θα πρέπει να είναι σε επικοινωνία με το θεράποντα πνευμονολόγο στην περίπτωση, υποτροπής.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.pneumonologos-spiliotopoulou.gr

Πηγή

Ροη Ειδησεων

Φονική πυρκαγιά: Ζημιές σε 238 κατοικίες και 124 οχήματα μέχρι στιγμής

Η αναπληρώτρια Έπαρχος Λεμεσού Ηλέκτρα Παναγιώτου, δήλωσε ότι συνεχίζεται και σήμερα η καταγραφή ζημιών από…

28 Ιουλίου, 2025

Τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος το Εθνικό Μνημόσυνο Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας

Με τις πρέπουσες τιμές και με εθνική υπερηφάνεια τελέστηκε την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025, στον…

28 Ιουλίου, 2025

Λεμεσός: To 1,3% του νησιού έχει κάψει η φονική πυρκαγιά

To 1,3% της έκτασης του νησιού έχει κάψει η καταστροφική πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσό την…

28 Ιουλίου, 2025

Τιμήθηκε ζευγάρι από την Ελβετία που επισκέφθηκε την Αγία Νάπα 31 και 22 φορές

Σε μια λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025 στο Δημοτικό Μέγαρο Αγίας…

28 Ιουλίου, 2025

ΑΗΚ: Στόχος να ολοκληρωθούν το ταχύτερο εργασίες επιδιόρθωσης δικτύου

Το βράδυ της Κυριακής η ΑΗΚ κατόρθωσε να προσφέρει ευρύτερη τοπική επιδιόρθωση του δικτύου στις…

28 Ιουλίου, 2025

Δήμος Αγίας Νάπας: Στους πυρόπληκτους τα έσοδα από το Φεστιβάλ Πατάτας

Ο Δήμος Αγίας Νάπας πληροφορεί ότι, με αφορμή την πραγματοποίηση του 11ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Πατάτας…

28 Ιουλίου, 2025