Υπ. Υγείας: Η Κύπρος υπέρ της πρόσβασης μικρών αγορών σε νέα ακριβά φάρμακα

Ο κ. Χατζηπαντέλα επεσήμανε ότι η Κύπρος δεν θεωρείται ελκυστική αγορά για τη διάθεση των προϊόντων των φαρμακοβιομηχανιών

b b b b hatzipantelas

Η Κύπρος υποστηρίζει την πρόσβαση των μικρών αγορών σε νέα ακριβά φάρμακα και την Πρωτοβουλία Φαρμάκων του Όσλο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, μιλώντας στην 72η σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, που πραγματοποιείται στο Τελ Αβίβ.

Ο κ. Χατζηπαντέλα επεσήμανε ότι η Κύπρος δεν θεωρείται ελκυστική αγορά για τη διάθεση των προϊόντων των φαρμακοβιομηχανιών. «Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές με τα νέα φάρμακα σε υψηλές τιμές, καθώς η Κύπρος δεν διαθέτει την απαιτούμενη αριθμητική δύναμη για να καταστεί δυνατή η κυκλοφορία τους στην αγορά, καθώς και την απαραίτητη διαπραγματευτική ισχύ για να εξασφαλίσει δίκαιες συμφωνίες τιμολόγησης και αποζημίωσης», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Υγείας συνέχισε λέγοντας ότι η Κύπρος συμφωνεί πλήρως με τη δημιουργία μιας πολυμερούς πλατφόρμας όπως η Πρωτοβουλία Φαρμάκων του Όσλο και σκοπεύει να υποστηρίξει αυτό το εγχείρημα.

Καταληκτικά, ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε ότι το έργο θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πρόσβαση των μικρών αγορών σε νέα φάρμακα υψηλής τιμολόγησης, προσθέτοντας ότι «το θέμα αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά, ειδικά και σε συνδυασμό με τους άλλους τομείς προτεραιότητας».

ΚΥΠΕ