ΑΧΝΑ: Αντιδράσεις για το πάρκο κροκοδείλων (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Παγκοινοτική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Κοινότητα Δάσους Αχνας, με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων για τη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων.

Ο Κοινοτάρχης Νίκος Βάσιλας, δύο διευθυντές και νομικός της εταιρείας ισραηλινών και κυπριακών συμφερόντων, που επιθυμεί να κατασκευάσει το πάρκο, προχώρησαν σε εκτενή παρουσίαση του πάρκου.

DSC 8106 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Κροκοδείλων
©Famagusta.News

Μερίδα κατοίκων εξέφρασε τις αντιδράσεις της για τη δημιουργία του πάρκου κροκοδείλων και διένειμε ενημερωτικά φυλλάδια στα οποία εκφραζόταν η αντίθεση τους, ενώ πάρα πολλοί κάτοικοι ζήτησαν τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης.

DSC 8117 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Κροκοδείλων
©Famagusta.News

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση λόγω της διαφωνίας που υπήρξε για το κατά πόσον μπορούσαν να παρευρεθούν κάτοικοι γειτονικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων.

DSC 8152 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Κροκοδείλων
©Famagusta.News

Σε δηλώσεις του ο Κοινοτάρχης Δάσους Αχνας Νίκος Βάσιλας ανέφερε ότι «η Κοινότητα έχει περίπου 2,5 χιλιάδες κατοίκους από τους οποίους οι πλείστοι θα είναι υπέρ της δημιουργίας του θεματικού πάρκου. Ωστόσο υπάρχει και μια μερίδα πολιτών οι οποίοι διαμαρτύρονται και έφεραν μαζί τους άτομα από άλλες Κοινότητες».

DSC 8120 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Κροκοδείλων
©Famagusta.News

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βάσιλας είπε πως από τη δημιουργία του πάρκου κροκοδείλων «θα υπάρξει ανάπτυξη και πρόοδος για τον τουρισμό. Εχουμε μια περιοχή στο φράγμα της Αχνας που προσφέρεται για να γίνει Κέντρο Αγροτουρισμού και το να επενδύσει μια εταιρεία περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει, δίπλα από το φράγμα, πάρκο κροκοδείλων, αυτό θα προσελκύσει αρκετούς τουρίστες που ενδιαφέρονται για αγροτουρισμό ή για εκδρομές στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά».

DSC 8108 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Κροκοδείλων
©Famagusta.News

Σε άλλη ερώτηση ο Κοινοτάρχης απάντησε πως με την εταιρεία συζητήθηκαν διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων προτεραιότητα των Αχνιωτών στις προσλήψεις προσωπικού, ωστόσο, όπως σημείωσε «ούτε το πράσινο φως δόθηκε στην εταιρεία να ξεκινήσει, ούτε έχουν καταρτιστεί οποιαδήποτε έγγραφα». Προτού δοθεί το πράσινο φως, εάν θα δοθεί, είπε, «σίγουρα θα γίνουν τα απαραίτητα έγγραφα σε δικηγόρους τα οποία θα διασφαλίζουν τόσο τα συμφέροντα της Αχνας όσο και το πού θα μεταφερθούν οι κροκόδειλοι» σε περίπτωση που το θεματικό πάρκο δεν έχει επιτυχία.

DSC 8098 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Κροκοδείλων
©Famagusta.News

Ερωτηθείς για το θέμα των μεγάλων ποσοτήτων νερού που θα χρειάζεται, ο κ. Βάσιλας απάντησε πως «οι ποσότητες νερού, δηλαδή οι 80 τόνοι που λέγεται ότι θα χρειαστούν, είναι ασήμαντες».

DSC 8170 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Κροκοδείλων
©Famagusta.News

Οσον αφορά την πλειοψηφία που εξασφάλισε η δημιουργία του πάρκου στο Κοινοτικό Συμβούλιο, ο Νίκος Βάσιλας είπε ότι «δεν είναι υπέρ του πάρκου όλα τα μέλη του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της Κοινότητας. Όταν κάποιο άτομο εκλέγεται σε ένα Κοινοτικό Συμβούλιο έστω και με τη στήριξη ενός πολιτικού κόμματος, πρέπει να λειτουργεί για το συμφέρον της Κοινότητας όπως νομίζει ορθά».

DSC 8168 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Κροκοδείλων
©Famagusta.News

Από την πλευρά της η Μαρία Σουρουλλά, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα εναντίον του πάρκου/εκτροφείου κροκοδείλων στην Αχνα, ανέφερε ότι «εμείς καλέσαμε με επιστολή μας τον Κοινοτάρχη να πραγματοποιήσει έρευνες και να μας ενημερώσει σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων από τη δημιουργία του πάρκου. Μέχρι σήμερα δεν πήραμε καμιά απάντηση και αυτό θεωρούμε ότι ήταν πρωταρχικό καθήκον του Κοινοτάρχη».

DSC 8133 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Κροκοδείλων
©Famagusta.News

Η κα. Σουρουλλά αναφέρθηκε και σε πρόσφατη έκθεση Ιατρικής Σχολής κυπριακού πανεπιστημίου στην οποία γίνεται λόγος για πιθανή διάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κύπρο αφού οι κροκόδειλοι που ενδεχομένως να μεταφερθούν στο πάρκο θα έρθουν από το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, η κα. Σουρουλλά είπε ότι «είναι άρρωστα ζώα και φέρνουν μαζί τους επιδημίες και ιούς».

DSC 8166 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Κροκοδείλων
©Famagusta.News

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «ζούμε σε ένα δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος και σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ισχύουν συμβάσεις. Συγκεκριμένα υπάρχει η Σύμβαση του Ααρχους, σύμφωνα με την οποία για ένα θέμα πρέπει να γίνεται δημόσια διαβούλευση, ο κόσμος πρέπει να έχει το δικαίωμα έρευνας και να παρίσταται σε συνελεύσεις κατά την έκδοση αποφάσεων. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, τότε ο πολίτης δικαιούται να προσφύγει».

DSC 8155 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Κροκοδείλων
©Famagusta.News

Στη συγκέντρωση παρέστησαν ο Πρόεδρος και η Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και Εφη Ξάνθου, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Νίκος Κέττηρος και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Λάρνακας Χρήστος Ορφανίδης.

DSC 8141 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Κροκοδείλων
©Famagusta.News

Στη συγκέντρωση, στην οποία παρευρέθηκαν περίπου 400 άτομα, έδωσαν το παρών τους και τέσσερις αστυνομικοί των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

DSC 8123 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Κροκοδείλων
©Famagusta.News

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο στις 17 Απριλίου έδωσε τη συγκατάθεση του κατά πλειοψηφία, για κατασκευή θεματικού πάρκου κροκοδείλων. Υπέρ του έργου τάχθηκαν 6 από τα 9 μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, δηλαδή ο Κοινοτάρχης, δύο σύμβουλοι του ΔΗΣΥ, ένας του ΑΚΕΛ, ένας του ΔΗΚΟ και ένας της ΕΔΕΚ, εναντίον ψήφισαν δύο κοινοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ ενώ δεύτερος σύμβουλος του ΑΚΕΛ τήρησε αποχή.

DSC 8142 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Κροκοδείλων
©Famagusta.News

Famagusta.News / ΚΥΠΕ