Δασάκι Άχνας: Αυξημένο ενδιαφέρον για τις δειγματοληψίες στην πλατεία της Άχνας κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας.

ccd2d07d4c20d426307cea41823c8916 Coronavirus, Δασάκι Άχνας, δειγματοληψίες, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Ολοκληρώνεται σήμερα στη Λάρνακα και την Άχνα ο δειγματοληπτικός έλεγχος για τρεις χιλιάδες άτομα, με στόχο την εξέταση των πολιτών για κορωνοϊό, μετά τις αλυσίδες κρουσμάτων του Covid-19, που εντοπίστηκαν στην πόλη και την επαρχία.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή λήφθηκαν στα δύο σημεία δειγματοληψίας στη Λάρνακα 600 δείγματα, το Σάββατο 755, την Κυριακή 500 και χθες Δευτέρα 535 δείγματα.

Συνολικά μέχρι τις πέντε χθες το απόγευμα προσήλθαν και έδωσαν δείγμα 2.390 άτομα και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τα 1.363 από τα οποία εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα.

Τα σημεία λήψης δειγμάτων είναι ο χώρος στάθμευσης του Νέου ΓΣΖ και ο δημοτικός χώρος στάθμευσης στη Λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου στην περιοχή Μακένζι.

Οι δειγματοληψίες είναι δωρεάν και θα διεξάγονται από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα. Το κοινό υποχρεούται να χρησιμοποιεί μάσκα προσώπου και να τηρεί την απόσταση των δύο μέτρων.

Εν τω μεταξύ στην Κοινότητα Άχνας 427 άτομα προσήλθαν χθες Δευτέρα στον χώρο δειγματοληψίας που είναι η πλατεία, και έδωσαν δείγμα για κορωνοϊό.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοτάρχης Νίκος Βάσιλας «ο κόσμος της Άχνας ανησυχεί πάρα πολύ από την έξαρση του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρξει κοσμοσυρροή για να δώσει δείγμα. Η δειγματοληψία χθες ολοκληρώθηκε πιο νωρίς από την προγραμματισμένη ώρα λόγω έλλειψης των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται για να λαμβάνεται το δείγμα από τους πολίτες, με αποτέλεσμα 150 περίπου άτομα που ανέμεναν στην ουρά για να δώσουν δείγμα να φύγουν άπρακτοι».

Πρόσθεσε ότι «αναμένεται ότι συνολικά από την Κοινότητα θα δώσουν δείγμα περίπου 600 άτομα. Απευθύνουμε έκκληση προς το κράτος και το Υπουργείο Υγείας να παραχωρήσει και άλλα αντιδραστήρια προκειμένου να ληφθούν δείγματα και από κόσμο που δεν έδωσε χθες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βάσιλας είπε πως «σε περίπτωση που εντοπιστεί θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Αχνα τότε θα ζητήσουμε από το Υπουργείο όπως υποβληθούν σε τεστ όλοι οι κάτοικοι. Καλούμε τον κόσμο να προσέλθει και σήμερα για να δώσει δείγμα» ανέφερε και σημείωσε πως «όσοι προσέρχονται θα πρέπει να φοράνε μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις».

Αυξημένο το ενδιαφέρον των πολιτών

Τα συσσωρευμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν στον Εθνικό Άχνας, προκάλεσαν τις ανησυχίες των κατοίκων, οι οποίοι έσπευσαν να προβούν στον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Σε δηλώσεις τους στην κάμερα του ΑΝΤ1 ορισμένοι πολίτες ανέφεραν ότι θεωρούν υποχρέωση τους να υποβληθούν στο τεστ εφόσον έχουν στην οικογένεια τους άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Άλλοι βρέθηκαν εκεί για να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν προσβληθεί με τον ιό ενώ οι περισσότεροι θέλησαν να υποβληθούν στο τεστ για να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα αλλά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι αλυσίδες μετάδοσης και τα αυξημένα κρούσματα

Υπενθυμίζεται ότι από τον δειγματοληπτικό έλεγχο των τριών χιλιάδων ατόμων στην επαρχία Λάρνακας, που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου στο Μακένζυ, εντοπίστηκαν χθες τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού.

Μετά από αυτή την εξέλιξη αυξάνονται από πέντε σε έξι οι αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού στη Λάρνακα με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 76.

Η νέα αλυσίδα μετάδοσης αφορά ποδοσφαιριστές του ΑΣΙΛ Λύσης, η οποία αριθμεί τρία κρούσματα, ενώ η μεγαλύτερη αλυσίδα αριθμεί 25 άτομα εκ των οποίων τα τέσσερα είναι από τη Μητρόπολη Κιτίου.

Η αλυσίδα ατόμων που σχετίζονται με το σωματείο της Νέας Σαλαμίνας αριθμεί 25 πρόσωπα και χθες το απόγευμα ένα από τα αυτά διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς με Covid-19.

Εξάλλου 9 άτομα σχετίζονται με ξενοδοχειακή μονάδα στο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας – Βορόκληνης και πέντε άτομα από προσωπικό εστιατορίου στην παραλία των Φοινικούδων.

Ακόμα 9 πρόσωπα αριθμεί το cluster στο οποίο είναι οι δύο νοσηλεύτριες του Ενδοσκοπικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, αφού από τα χθεσινά κρούσματα το ένα άτομο που δεν έχει συμπτώματα, ήρθε σε επαφή με τον σύζυγο μίας εκ των δύο νοσηλευτριών.

Σημειώνεται ότι από τα χθεσινά κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Λάρνακα το ένα άτομο είχε στις 26 Σεπτεμβρίου πυρετό και μυαλγίες και έκανε την εξέταση μέσω του προγράμματος.

Επίσης ένα άτομο που εντοπίστηκε θετικό στον κορωνοϊό, είναι εργαζόμενος στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στα Λειβάδια το οποίο ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά τις εργασίες του, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό.

Εξάλλου στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου το cluster που αφορά την ποδοσφαιρική ομάδα του Εθνικού Άχνας αριθμεί 27 κρούσματα και ορισμένα από αυτά σχετίζονται με κρούσματα που εντοπίστηκαν σε άτομα που σχετίζονται με τον ΑΣΙΛ Λύσης.

Πηγή: Ant1