Δασάκι Άχνας: Αρχίζει αύριο εκδήλωση με τίτλο «Παγκύπριο Συναπάντημα Προσφύγων»

imagew 10 Δασάκι Άχνας, εκδήλωση, Νέα Αμμοχώστου, Παγκύπριο Συναπάντημα Προσφύγων

Αρχίζει αύριο Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, στην Κοινότητα Δάσους Αχνας εκδήλωση υπό τον τίτλο «Παγκύπριο Συναπάντημα Προσφύγων».

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοτάρχης Δάσους Αχνας Νίκος Βάσιλας «η εκδήλωση θα αρχίσει στις οκτώ το πρωί, θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 5 Νοεμβρίου και διεξάγεται στα πλαίσια των εορτασμών του Αγίου Δημητριανού προστάτη των προσφύγων, που τιμάται στις 6 Νοεμβρίου».

Εξήγησε ότι «στα πλαίσια της εκδήλωσης έχει διοργανωθεί το «Θεματικό Πάρκο Προσφυγιάς», το οποίο θα λειτουργήσει στην κεντρική πλατεία του Δάσους Αχνας και σε παρακείμενο δάσος. Στη περιοχή θα στηθούν περίπου 30 αντίσκηνα που θα περιλαμβάνουν την ιστορία των προσφύγων τα πρώτα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και τη ζωή που έζησαν τότε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βάσιλας είπε πως «ορισμένα από τα αντίσκηνα θα λειτουργήσουν ως καταλύματα προσφύγων, που έζησαν εκεί το 1974 και για αρκετά χρόνια μετά, ενώ σε κάποια άλλα θα εκτίθεται εξοπλισμός που χρησιμοποιούσαν οι πρόσφυγες, όπως μαγειρικά σκεύη, ντιβάνια εκστρατείας, λουξ και λάμπες κηροζίνης. Ακόμα θα λειτουργήσει αντίσκηνο – νοσοκομείο παροχής πρώτων βοηθειών, παρόμοιο με αυτό που υπήρχε εκείνη την περίοδο στον καταυλισμό, αντίσκηνα της υπηρεσίας Μέριμνας Προσφύγων και πρόχειροι χώροι υγιεινής».

Ανέφερε ακόμα ότι «ένα αντίσκηνο θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος συσσιτίου, ενώ θα υπάρχει και αντίσκηνο – σχολείο, το οποίο θα αναπαριστά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα παιδιά αμέσως μετά το 1974, μάθαιναν γράμματα. Γενικά θα γίνει αναπαράσταση της προσφυγιάς με ρούχα κρεμασμένα πάνω στα δέντρα, με πρόχειρες κουζίνες και τρόπους μαγειρέματος καθώς και το πώς γίνονταν διάφορες καθημερινές εργασίες».

Σύμφωνα με τον κ. Βάσιλα «κάποια αντίσκηνα θα λειτουργήσουν ως χώροι προβολής οπτικού υλικού, θα προβληθούν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κακογιάννη υπό τον τίτλο «Αττίλας 1974», ρεπορτάζ δημοσιογράφων στο Δασάκι Αχνας το πρώτο διάστημα της προσφυγιάς του 1974 και πλούσιο φωτογραφικό υλικό που κατέχει το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας από εκείνη την περίοδο. Υπολογίζεται ότι στη περιοχή του Δάσους Αχνας φιλοξενήθηκαν αμέσως μετά την τουρκική εισβολή περίπου 80 χιλιάδες πρόσφυγες».

Ερωτηθείς σχετικά ο Κοινοτάρχης Δάσους Αχνας είπε ότι «το Υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει εγκύκλιο σε όλα τα εκπαιδευτήρια, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, προκειμένου να επισκεφθούν οι μαθητές το «Θεματικό Πάρκο Προσφυγιάς». Από αύριο Τετάρτη 30 Οκτωβρίου θα αρχίσουν στις οκτώ το πρωί, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων, κυρίως Δημοτικών Σχολείων από όλη την ελεύθερη Κύπρο και τα παιδιά θα ενημερωθούν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι πρόσφυγες ζούσαν για αρκετούς μήνες μετά την τουρκική εισβολή».

Είπε ακόμα ότι «εκτός από τα σχολεία μπορούν και επισκέπτες από μόνοι τους να μεταβούν στο «Θεματικό Πάρκο» και να ενημερωθούν από πινακίδες που θα υπάρχουν έξω από κάθε αντίσκηνο για το περιεχόμενο τους. Ταυτόχρονα θα υπάρχουν άτομα της Κοινότητας τα οποία θα εξηγούν τι περιλαμβάνει το κάθε αντίσκηνο και τη χρησιμότητα του από τους πρόσφυγες».

Ο κ. Βάσιλας σημείωσε επίσης ότι στις 16.30 το απόγευμα της Παρασκευής 1ης Νοεμβρίου θα τελεστεί, στο Μνημείο Πεσόντων, Αγνοουμένων και Προσφύγων, που βρίσκεται στο χώρο του «Θεματικού Πάρκου Προσφυγιάς, δέηση υπέρ της απελευθέρωσης των κατεχομένων και της επιστροφής των προσφύγων. Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Δάσους Άχνας αντικατοχική συναυλία με τον τραγουδιστή Γιάννη Κότσιρα.

Ωστόσο σε περίπτωση που ο καιρός δεν το επιτρέπει, έγιναν διευθετήσεις ώστε η συναυλία να πραγματοποιηθεί σε κλειστή αίθουσα στο Δασάκι Άχνας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες σχετικά με το «Θεματικό Πάρκο Προσφυγιάς» και την αντικατοχική συναυλία, επικοινωνώντας με το Κοινοτικό Συμβούλιο Αχνας, στο τηλέφωνο 24 721666.