Ευεργετικές οι βροχοπτώσεις λένε οι γεωργοί στην επ. Αμμοχώστου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ευεργετικές οι βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών και για τους γεωργούς της επαρχίας Αμμοχώστου, οι οποίοι εξαρτώνται κατά κύριο λόγο και από την πληρότητα του φράγματος της Άχνας η οποία παρ’ όλα αυτά βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Παρά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, χαμηλή παραμένει η πληρότητα του φράγματος Άχνας, το οποίο είναι συνδεδεμένο μέσω του Νοτίου Αγωγού με το Φράγμα του Κούρρη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η πληρότητα σήμερα ανέρχεται στο 6,7% ενώ κατά την ίδια περσινή περίοδο ανερχόταν στο 16.7%.

Πληρότητα Φράγματος Άχνας (Στοιχεία Τ.Α.Υ.)

  • Σημερινή: 0.456 Ε.Κ.Μ. (πληρότητα: 6.7%)
  • Αντίστοιχη Περσινή: 1.137 Ε.Κ.Μ. (πληρότητα: 16.7%)

Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Άχνας, Νίκο Βάσιλα, “επειδή φέτος η χρονιά είναι ευλογημένη, πρέπει το Τμήμα Υδάτων να μελετήσει την κατάσταση και να στείλει νερό μέσα στο φράγμα, ούτως ώστε να διατηρηθεί και η πανίδα και τα ψάρια που είναι μέσα.”

Την ίδια ώρα οι φετινές βροχοπτώσεις δεν αφήνουν ανικανοποίητους τους γεωργούς της Άχνας αλλά και της επαρχίας Αμμοχώστου.

Όπως αναφέρει ο Κοινοτάρχης Άχνας, Νίκος Βάσιλας, “οι βροχοπτώσεις τη φετινή χρονιά, τους τελευταίους μήνες ήταν πάρα πολύ ευεργετικές για τους γεωργούς, η γη ήταν διψασμένη, ελπίζουμε να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και τους επόμενους μήνες ούτως ώστε να πάρουν και τα φράγματα τις ποσότητες που χρειάζεται η Κύπρος.”

Αξίζει να επισημανθεί ότι το φράγμα Άχνας είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας από το 2008, λόγω της πλούσιας πτηνοπανίδας που φιλοξενεί.

Famagusta.News / SigmaTV