Δασακι Αχνας

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης ΄Αχνας: Πορεύθηκαν προς τη νεκρή ζώνη (EIKONEΣ)

Στο Δασάκι της Άχνας οι κάτοικοι πορεύθηκαν σήμερα Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου για μια ακόμη χρονιά προς τη νεκρή ζώνη Άχνας, απέναντι από την κατεχόμενη εκκλησία Αγίας Μαρίνας, όπου με δέηση, ομιλίες, απαγγελίες ποιημάτων, αντικατοχικά τραγούδια διατράνωσαν την ακλόνητη θέληση τους για επιστροφή, με αφορμή την 50ή επέτειο από την κατάληψη της ΄Αχνας στις 28 Αυγούστου 1974 από τους Τούρκους εισβολείς.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το πρωί στο δρόμο Δεκέλειας – Αμμοχώστου, όπου στην παρουσία της εικόνας της Αγίας Μαρίνας, οι ιερείς της Κοινότητας τέλεσαν δέηση για επιστροφή στην Αχνα και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.


Σε χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος του Δημοτικού Διαμερίσματος Αχνας κ. Νίκος Βάσιλας ανέφερε ότι «συγκεντρωθήκαμε για ακόμη μια χρονιά εδώ, 50 χρόνια μετά που φύγαμε από την ΄Αχνα για να διατρανώσουμε ότι δεν την ξεχάσαμε, ότι δεν ξεχάσαμε την θυσία των τόσων ηρώων του 1974. Μαζευτήκαμε εδώ γιατί το χρωστάμε στους συγχωριανούς μας Κυριάκο Κκολού, Λάμπρο Βαρδάκη, ΄Αδωνη Χριστοφόρου, Παναγιώτη Κωνσταντίνου και Γεώργιο Ιωακείμ που έπεσαν ηρωικά για να έχουμε εμείς όσο μας έμεινε κομμάτι ελεύθερο όπως επίσης και στους αγνοούμενούς μας Γιώργο Σωκράτη, Γιαννάκη Κόκκινο, Ανδρέα Κοντού και Αδούλλη Σενέκκη καθώς και στους φονευθέντες από τον Αττίλα άνανδρα συγχωριανούς μας Θεοδόση Γιαννάκη, Νικόλα και Ανδρούλλα Λίγκη και Ευστάθιο και Γιαννάκη Ευσταθίου».

Η σημερινή συνάντηση πρόσθεσε παρακολουθείται από τους Τούρκους, θα παρακολουθούν την συγκέντρωση εδώ μέχρι να επιστρέψουμε πίσω, μέχρι να μας παρακολουθούν από αλλού και να είμαστε κάπου στην ΄Αχνα να κάμνουμε εορταστικές εκδηλώσεις, και όχι μέρες μνήμης όταν θα ελευθερωθούμε.

Ο μόνος τρόπος για να ελευθερωθούμε σημείωσε είναι να μην ξεχάσουμε και αυτό κάνουμε σήμερα. Ερχόμαστε εδώ για να μην ξεχάσουμε αλλά για να μάθουν και οι πιο μικροί ότι εδώ είναι η Κοινότητά μας εδώ είναι θαμμένοι οι πρόγονοί μας και κάποτε θα έρθουμε εδώ να κατοικήσουμε.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου ανέφερε ότι «σήμερα είναι ημέρα μνήμης για τον τόπο που δοκιμάστηκε και συνεχίζει να υπομένει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, η λεηλατημένη Άχνα με τα ερειπωμένα σπίτια, η βουβή εκκλησιά της Αγίας Μαρίνας όπου οι βέβηλοι έστησαν σκοπιά, το συρματόπλεγμα που παραμένει ακόμη εδώ, ματώνουν τη ψυχή μας αλλά και τα ιερά χώματα της πονεμένης μας πατρίδας».

Όσα χρόνια και αν έχουν περάσει πρόσθεσε ο κ. Ζαννέττου «οι πληγές μας είναι ακόμη νωπές και το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα, αλλά και όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την εθνική μας αξιοπρέπεια, βαρύ και ανεξόφλητο. Μισός αιώνας είναι πολύς, ο χρόνος είναι αδυσώπητος εχθρός της εθνικής μνήμης, όχι όμως μη αναστρέψιμος».

Αντικρίζοντας την κατεχόμενη Άχνα συνέχισε «ζωντανέψαμε τη μνήμη, αναπτερώσαμε την ελπίδα και κρατάμε άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής σε ό,τι μας στέρησαν, καθώς όλοι οι Ελληνοκύπριοι ζητάμε διακαώς δικαίωση. Η πολύπαθη Άχνα καρτερικά αναμένει την ημέρα της δικής της ανάστασης. Περιμένει την ημέρα που θα δεχθεί στην αγκαλιά της τα παιδιά της, τη μέρα εκείνη που το κουδούνι στο σχολείο θα κτυπήσει ξανά, την καμπάνα της εκκλησιάς που θα ηχήσει και πάλι καλώντας τους πιστούς της και τα σπίτια που θα ανοίξουν ξανά τα παράθυρά τους για να μπει το φως της λευτεριάς».

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε να πάρουμε αυτό τον τόπο μπροστά και σας διαβεβαιώνουμε ότι παντοτινά είμαστε δίπλα σας, γιατί ο πόθος και ο αγώνας μας ήταν και θα είναι κοινός. Ο πόνος μας και ο διακαής πόθος της δικαίωσης σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαν να απαλύνουν με την πάροδο των χρόνων. Οφείλουμε σε αυτούς που θυσίασαν τα πάντα, σε εμάς, αλλά και στις επόμενες γενιές, να παραδώσουμε μια Κύπρο ελεύθερη απ’ άκρη σ’ άκρη».

Τέλος, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας συγχάρηκε θερμά το Δημοτικό Διαμέρισμά Δάσους Άχνας του Δήμου Αγίας Νάπας και τον Αντιδήμαρχο Νίκο Βάσιλα που από το 2017 πραγματοποιούν αυτή τη δράση, αυτή την πορεία μνήμης προς τη λεηλατημένη και ερειπωμένη κωμόπολη και που απτόητα συνεχίζουν την αγωνιστική τους δράση επιτυγχάνοντας με τις πρωτοβουλίες τους να επανασυνδέουν τους Αχνιώτες διατηρώντας άσβεστο τον πόθο της επιστροφής στα πατρογονικά εδάφη. Τα θερμά του συγχαρητήρια και τις εγκάρδιές του ευχαριστίες εξέφρασε σε όλους τους εμπλεκόμενους αυτής της σπουδαίας δράσης η οποία όπως είπε ενισχύει περαιτέρω τους ιερούς και ακατάλυτους δεσμούς με τις πατρογονικές μας εστίες. Η υπόμνηση των δεινών μας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλώβητης, κρυστάλλινης και αχάλκευτης αποτελεί υπέρτατο καθήκον όλων μας κατέληξε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπα.

Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων για την Αχνα που απήγγειλαν οι Χαμπής Αχνιώτης, Ντίνα Σκάγια και Κυριάκος Αριστείδης, όλοι από το κατεχόμενο χωριό ΄Αχνα.
Την Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης Αχνας διοργάνωσαν το Δημοτικό Διαμέρισμα ΄Αχνας – Δήμου Αγίας Νάπας και τα οργανωμένα σύνολα του διαμερίσματος.

Ροη Ειδησεων

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης Αχερίτου και μνημόσυνο πεσόντων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στο Προσφυγικό Συνοικισμό Αγ.Γεωργίου Βρυσούλλων Αχερίτου τελέστηκε την Κυριακή 01/09/24 η εκδήλωση Μέρα Μνήμης Αχερίτου…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Περιοδεία στην Κάτω Δερύνεια από Νικολέττο και Λίλη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την κατεχόμενη περιοχή της Κάτω Δερύνειας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σήμερα ο Δήμαρχος Παραλιμνίου…

31 Αυγούστου, 2024

Καρούσος: «Στόχος ο ΕΟΑ Αμμοχώστου να γίνει ο πιο παραγωγικός οργανισμός αδειοδότησης»

Στοχεύουμε να μετατρέψουμε τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Αμμοχώστου, στον πιο παραγωγικό και αποδοτικό οργανισμό…

31 Αυγούστου, 2024

ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Έτσι θα μοιάζει η νέα σύγχρονη Λαϊκή Αγορά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το εργοτάξιο κατασκευής της Σύγχρονης Υπαίθριας Λαϊκής Αγοράς Δερύνειας επισκέφθηκε την Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024…

30 Αυγούστου, 2024

Η ιστορία της Κύπριας που κυκλοφορούσε ξυπόλητη στο Αυγόρου και κατέκτησε τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και την τηλεόραση

Πριν από 60 χρόνια μια νεαρή κοπέλα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αγαπημένο της νησί, την…

29 Αυγούστου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Πάνω από 6 χιλιάδες προϊόντα μαϊμού κατέσχεσε το Τελωνείο – Έρευνες σε τέσσερα υποστατικά

Μεγάλος αριθμός από εμπορεύματα, που φαίνεται να αποτελούν απομιμήσεις, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια…

29 Αυγούστου, 2024