Οικολόγοι: Η Άχνα είπε “όχι” στο Πάρκο Κροκοδείλων

DSC 8098 1 Πάρκο Κροκοδείλων
©Famagusta.News

Ανακοίνωση σχετικά με την Παγκοινοτική Συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Άχνα σχετικά με το θέμα της δημιουργίας θεματικού πάρκου κροκοδείλων εξέδωσε το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Διαβάστε επίσης: ΑΧΝΑ: Αντιδράσεις για το Πάρκο Κροκοδείλων (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η παγκοινοτική συγκέντρωση στην Άχνα είπε ξεκάθαρα ΟΧΙ στο πάρκο κροκοδείλων. Εκτεθειμένο το κοινοτικό συμβούλιο ενώ προβληματίζει η σιωπή της κυβερνησης.

Η αλήθεια είναι ότι η παγκοινοτική συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής 27/4 στην Άχνα έστειλε ένα σαφές και ξεκάθαρο ΟΧΙ στο πάρκο εκτροφείο κροκοδείλων. 

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας παραμένει εκτεθειμένο για την ύποπτη στήριξη που έδωσε στα σχέδια της εταιρείας. Η ταύτιση του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου με τους επιχειρηματίες προκάλεσε αρνητικά σχόλια και εντυπώσεις. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε τη διαδικασία που ακολουθεί το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας  για την προώθηση της κατασκευής πάρκου/εκτροφείου κροκοδείλων  εντελώς ανορθόδοξη, εξαιρετικά επιπόλαιη και ύποπτη. Αυτό καθώς, τοπικοί και πολιτειακοί παράγοντες καλούνται να τοποθετηθούν επί ενός θέματος για το οποίο δεν υπάρχει τεχνογνωσία στην Κύπρο.

Επιπλέον, φαίνεται πως σειρά κρίσιμων ζητημάτων παραγνωρίζονται, καθώς ορισμένοι σπεύδουν να εγκρίνουν το έργο, αναμένοντας τάχα ορδές τουριστών να  επισκέπτονται το πάρκο. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η παρουσία του Δημάρχου Παραλιμνίου κ. Πυρίλλη στην παγκοινοτική προκειμένου να στηρίξει τη δημιουργία του πάρκου/ εκτροφείου κροκοδείλων. 

Εντύπωση επίσης δημιουργεί η ποντιοπιλατική στάση της κυβέρνησης. Στην συγκέντρωση ο επιχειρηματίας ομολόγησε ότι από το 2013 προάλλες την υποστήριξη της κυβέρνησης προσπαθεί να μεταφέρει τους κροκόδειλους από το Ισραήλ. Από την άλλη κανένα κυβερνητικό τμήμα δεν τοποθετήθηκε ξεκάθαρα ως όφειλε στο θέμα, υποδεικνύοντας στο Κοινοτικό Συμβούλιο ότι ισχύει το διάταγμα του 2017 για την απαγόρευση της εισαγωγής κροκοδείλων στην Κύπρο. 

Ποιος άραγε μπορεί και πρέπει να αποφασίσει για τη δημιουργία τέτοιων δυνητικά επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία επιχειρήσεων στο νησί μας ; Αν αύριο θέλει κάποιος να δημιουργήσει ένα πάρκο οποιοδήποτε είδος ζώου που μπορεί να είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή και ασφάλεια των πολιτών ή επίσης να είναι για το ίδιο το ζώο μια δοκιμασία η ζωή του εκτός του φυσικού του χώρου , πώς θα μπορεί να αναχαιτιστεί η άκρατη και χωρίς λογική κερδοσκοπία του κάθε επιχειρηματία, της κάθε τοπικής αρχής; 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Καλούμε όλους τους ευαίσθητους περιβαλλοντικά πολίτες, αλλά πρωτίστως τους ίδιους τους κατοίκους της Άχνας, να μην υποκύψουν στα αίολα επιχειρήματα, όσων εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, προωθώντας το πάρκο/εκτροφείο κροκοδείλων.