Ψαρεύουν και λερώνουν στον υδατοφράκτη Άχνας

α Άχνα, Νέα Αμμοχώστου, Φράχτης Άχνας

Έντονες διαμαρτυρίες προκαλεί στους επισκέπτες ο περιβαλλοντικός κανιβαλισμός που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον υδατοφράκτη Άχνας και τον περιβάλλοντα υγροβιότοπο.

Αιτία το όργιο παράνομης αλιείας από αλλοδαπούς κυρίως και οι σωροί σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους. Χωρίς να είναι άμοιροι ευθυνών για τα σκουπίδια και κάποιοι κάτοικοι της γύρω περιοχής που επισκέπτονται τον υδατοφράκτη για πικ-νικ και σούβλα.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας προσπαθεί κατά καιρούς να καθαρίζει την περιοχή αλλά φαίνεται πως είναι μόνο στην προσπάθειά του, ενώ παράλληλα διαθέτει πενιχρό προσωπικό και πόρους.

Το γεγονός ότι λόγω της ανομβρίας η στάθμη του νερού στον υδατοφράκτη βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα φαίνεται ότι καθιστά την αλιεία των ψαριών πιο εύκολη, με αποτέλεσμα οι παράνομοι ψαράδες (ουδείς αποτείνεται στα αρμόδια κρατικά τμήματα για έκδοση άδειας) να έχουν πέσει με τα μούτρα στη δραστηριότητά τους.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν κάτοικοι των κοινοτήτων Δάσους Άχνας και Αυγόρου, ουδείς αρμόδιος, δηλαδή από τα τμήματα Υδάτων και Αλιείας ή Αστυνομία, έχει επισκεφθεί ποτέ τον υδατοφράκτη και να μοιράσει εξώδικα σε όσους αλιεύουν παράνομα ή λερώνουν τον περιβάλλοντα χώρο.

Ο υδατοφράκτης στη νεκρή ζώνη της κατεχόμενης Άχνας αποτελεί δημοφιλή χώρο για περπάτημα ή επίσκεψη από κατοίκους της ελεύθερης Αμμοχώστου, ενώ εκεί εκδράμουν και αρκετοί τουρίστες και μαθητές σχολείων, καθώς παραπλήσια λειτουργεί καφεστιατόριο και μικρός ζωολογικός κήπος.

Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια, λόγω της λειψυδρίας, το νερό είναι μόνιμα σε χαμηλά επίπεδα και ο υγροβιότοπος έχει υποστεί σημαντική ζημιά. Ωστόσο, εξακολουθεί να φιλοξενεί διάφορα πουλιά όπως πάπιες, τρελοκατερίνες και άλλα.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί σχετικά με την προστασία του υδατοφράκτη, που είναι ο μόνος στην ελεύθερη Αμμόχωστο, είναι και η τοποθέτηση μόνιμου επιτηρητή.

Πηγή: Φιλελεύθερος