Στην “κατάψυξη” το πάρκο κροκοδείλων της Άχνας

α 4 exclusive, Terra Cypria, Πάρκο Κροκοδείλων, Χρήστος Ορφανίδης

Στις Ελληνικές Καλένδες θα παραπεμφθεί απ’ ότι φαίνεται το θέμα της αδειοδότησης της εταιρείας TSA Crocopark (ισραηλινών και κυπριακών συμφερόντων) για δημιουργία πολυθεματικού πάρκου κροκοδείλων εντός των ορίων της προσφυγικής κοινότητας Άχνας.

Η ολομέλεια του Κοινοτικού Συμβουλίου η οποία συνήλθε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου για συζήτηση του όλου θέματος αποφάσισε να… μη λάβει καμία απόφαση επί του θέματος.

Αντίθετα, έριξε το μπαλάκι στην Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, παραπέμποντας το θέμα σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου της Άχνας αποφάσισαν ομόφωνα όπως παραπέμψουν το θέμα στην Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου και ζήτησαν από τον Έπαρχο Γεώργιο Χρυσαφίνη τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης με την ενδιαφερόμενη εταιρεία αλλά και όλους όσοι εκφράζουν αντιδράσεις επί του θέματος, έτσι ώστε να ακουστούν διεξοδικά όλες οι απόψεις.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Άχνας, θα συνέλθει μετά την ευρεία σύσκεψη για να λάβει και την τελική του απόφαση, ενώ δεν αποκλείεται και η σύγκληση παγκοινοτικής συγκέντρωσης προκειμένου να μην αφήνονται σκιές για ενδεχόμενη θετική απόφαση του συμβουλίου επί του θέματος.

Γέρνει προς το “ναι” η πλάστιγγα στην Άχνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κοινοτικό Συμβούλιο της Άχνας φαίνεται να διάκειται θετικά προς τη δημιουργία του πολυθεματικού πάρκου το οποίο θα αποτελείται από 100-150 κροκόδειλους, ενώ αναμένεται, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρότασης, να αποτελέσει σημαντικό σημείο αναφοράς για τη χώρα μας με σημαντικά οικονομικά οφέλη για την ακριτική κοινότητα. Παρ’ όλα αυτά, οι διάφορες αντιδράσεις που ακούστηκαν από περιβαλλοντικές οργανώσεις αποθάρρυναν την τοπική αρχή από τη λήψη απόφασης, παραπέμποντας το θέμα στην “κατάψυξη”.

Όπως πληροφορείται το Famagusta.News η εταιρεία TSA Crocopark είχε αιτηθεί όπως το συγκεκριμένο πάρκο λειτουργήσει στην κοινότητα Ψεματισμένου, στην επαρχία Λάρνακας, ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε λόγω έντονων αντιδράσεων από τους κατοίκους, οι οποίοι επικαλέστηκαν λόγους δημόσιας ασφάλειας. Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι προσπάθειες έγιναν για δημιουργία παρόμοιου πάρκου σε διάφορες χώρες, όπως Αλγερία, Τυνησία, Τουρκία και Ελλάδα με αρνητική απάντηση.

Όσον αφορά στην Άχνα, ο χώρος που προορίζεται να δημιουργηθεί το πάρκο κροκοδείλων βρίσκεται στον παλιό δρόμο Λάρνακας – Αμμοχώστου, στην περιοχή μεταξύ Δάσους ‘Αχνας και Βρυσούλλων, σε έδαφος που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σειρά ερωτημάτων από βουλευτή Χ. Ορφανίδη

Επιστολή απέστειλε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στο Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας ο βουλευτής Χρήστος Ορφανίδης στην οποία απαριθμεί σειρά ερωτημάτων σχετικά με την αδειοδότηση και τη λειτουργία του πάρκου κροκοδείλων, εκφράζοντας κατ’ επέκταση τις ανησυχίες του για το όλο ζήτημα.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Ορφανίδης υποβάλλει τα εξής ερωτήματα:

  1. Σε περίπτωση διαφυγής κροκοδείλων, η ασφάλεια των κατοίκων στις κοντινές περιοχές απειλείτε άμεσα, αφού είναι αρκετά κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
  2. Χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού για ένα τέτοιο έργο και δεν υπάρχουν διαθέσιμες στην Κύπρο, ενώ παράλληλα καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για εύρεση νερού για την γεωργό-κτηνοτροφία μας.
  3. Η ύπαρξη ενός τέτοιου θεαματικού πάρκου στην συγκεκριμένη περιοχή, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων αλλά και των ζώων που εκτρέφονται στις γύρω περιοχές.
  4. Οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους δεν έχουν την απαραίτητη γνώση για αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής βακτηρίων που πιθανόν να αναπαραχθούν.
  5. Το συγκεκριμένο ζώο μεταφέρει το δικό του κουνούπι και δεν υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία στην Κύπρο για αντιμετώπιση τυχόν ασθενειών που προκαλεί το τσίμπημα ενός τέτοιου κουνουπιού.

Eπιστολή σε Κ 001 exclusive, Terra Cypria, Πάρκο Κροκοδείλων, Χρήστος ΟρφανίδηςEπιστολή σε Κ 1 exclusive, Terra Cypria, Πάρκο Κροκοδείλων, Χρήστος Ορφανίδης

Ανησυχίες και από Terrra Cypria

Τις ανησυχίες του, εξάλλου, εκφράζει και το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος “Terra Cypria”. Σε επιστολή του στις 2 Φεβρουαρίου προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος το Ίδρυμα δηλώνει την αρνητική του θέση για τους περιβαλλοντικούς λόγους που υπέβαλε στο Τμήμα Περιβάλλοντος στο στάδιο αξιολόγησης της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Συγκεκριμένα το “Terra Cypria” εκφράζει τη διαφωνία του με την αδειοδότηση και τη λειτουργία πολυθεματικού πάρκου κροκοδείλων στην Κύπρο, ενώ απαριθμεί τους λόγους ανησυχίας του που μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει η απαιτούμενη τεχνογνωσία για διαχείριση του συγκεκριμένου είδους, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διαχείρισης των ζώων σε περίπτωση που κλείσει το πολυθεματικό πάρκο, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε ο έλεγχος για την αποτέφρωση των νεκρών ζώων.

Θέση Ιδρύματος Βουλή exclusive, Terra Cypria, Πάρκο Κροκοδείλων, Χρήστος Ορφανίδης

Famagusta.News