Τελέστηκε στην Άχνα η κηδεία του ήρωα Άδωνη Χριστοφόρου (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

©Famagusta.News

Άλλο ένα παλικάρι δέχθηκε σήμερα στα σπλάχνα της η πατρίδα μας. Πρόκειται για τον Άδωνη Δήμου Χριστοφόρου ο οποίος υπηρετούσε τη θητεία του κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στο 399 Τάγμα Πεζικού.

Η τύχη του Άδωνη αγνοείτο από τις 23 Ιουλίου του 1974. Οστά του ανευρέθησαν στο χωριό Συγχαρί και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Ήταν μόλις 19 ετών. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόσης Τσιόλας.

©Famagusta.News

Επικήδειο λόγο εκ μέρους της οικογένειας εκφώνησε ο αδελφότεκνος του ήρωα, Άδωνης Παναγίδης.

©Famagusta.News

Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας και Αρχαγγέλου Μιχάλη στην γενέτειρά του Άχνα.

©Famagusta.News

Τσιόλας: Αναμένουμε αποφάσεις ΓΓ του ΟΗΕ για το πώς να προχωρήσουμε

Η σημερινή κατάσταση πραγμάτων στο νησί δεν μπορεί να αποτελεί λύση, ούτε για τους Ελληνοκύπριους, ούτε για τους Τουρκοκύπριους, δήλωσε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας στον επικήδειο λόγο του.

©Famagusta.News

Ο κ. Τσιόλας είπε ότι αναμένουμε να πληροφορηθούμε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τις εκτιμήσεις και αποφάσεις του για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

©Famagusta.News

“Η σημερινή κατάσταση πραγμάτων στο νησί δεν μπορεί να αποτελεί λύση, ούτε για τους Ελληνοκύπριους, ούτε για τους Τουρκοκύπριους. Στο πρόσφατο άτυπο δείπνο του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακκιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βεβαίωσε πως η πλευρά μας είναι έτοιμη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν τον περασμένο Ιούλιο στο Κραν Μοντανά. Και αναμένουμε τώρα να πληροφορηθούμε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τις εκτιμήσεις και αποφάσεις του για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης”, είπε.

©Famagusta.News

Αναφερόμενος στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, είπε ότι εξακολουθούν να αγνοούνται ακόμα 853 συμπατριώτες μας, οι περισσότεροι δηλαδή από όσους αρχικά καταχωρήθηκαν στον κατάλογο της Διερευνητικής Επιτροπής για την εξιχνίαση της τύχης τους.

©Famagusta.News

Μιλώντας για τις ευθύνες της Τουρκίας, είπε ότι αυτές είναι τεράστιες και θα πρέπει να τις αναλάβει εξ ολοκλήρου.

©Famagusta.News

“Το πλέον σημαντικό είναι να επιτρέψει τις εκταφές στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς, καθώς και την πρόσβαση ανεξάρτητων ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη δίκαιη απαίτηση των συγγενών για διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους”, είπε.

©Famagusta.News

Πρόσθεσε ότι είναι επίσης υποχρέωση της Τουρκίας να δώσει όλες τις πληροφορίες που κατέχει για τη μετακίνηση λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής, σε άλλους που εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι.

©Famagusta.News

“Οι ευθύνες δεν μπορούν να αποσιωπηθούν μετακινώντας λείψανα. Οι συγγενείς έχουν πλήρες και διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα να πάρουν όλες τις απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους, και αυτό χωρίς εκπτώσεις.Γι’ αυτό και εμείς σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.  Όπως και στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος, το οποίο παραμένει άλυτο εξαιτίας αποκλειστικά της αδιαλλαξίας και της αρνητικότητας της”, ανέφερε.

©Famagusta.News

Μας θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός, είπε, “ότι μπροστά μας, στο κιβώτιο μέσα που είναι σκεπασμένο με τις δυο σημαίες, βρίσκεται μόνο ένα από τα οστά του ήρωα. Εντοπίστηκε πεταγμένο σε ανοικτό χώρο στο χωριό Βουνό, δίπλα από ένα νεόκτιστο σπίτι. Σκεφτείτε ποια μεταχείριση είχε η σορός του ήρωα μετά το θάνατο του. Αν είναι δυνατό μετά από 44 χρόνια να βρίσκονται οστά αγνοουμένων μας πεταγμένα σε ανοικτούς χώρους και η τουρκική πλευρά να μην συνεργάζεται όσο πρέπει και επιβάλλεται για την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος”.

©Famagusta.News

“Με αισθήματα δέους και βαθιάς συγκίνησης απευθύνουμε σήμερα το ύστατο χαίρε σε ένα ακόμη παλικάρι μας που αντιστάθηκε ηρωικά στις ορδές του Αττίλα το 1974 και δεν δίστασε να προσφέρει και την ίδια του τη ζωή του για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Ο Άδωνις Χριστοφόρου από την Άχνα, με γονείς το Δήμο και την Αναστασία Χριστοφόρου, ύψωσε υπερήφανος το ανάστημα του μπροστά στον Αττίλα και είπε «όχι» στα επελαύνοντα και υπέρτερα σε αριθμό και οπλισμό στρατεύματα του, δίνοντας προς όλους μοναδικό παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας” κατέληξε ο κ. Τσιόλας.

©Famagusta.News
©Famagusta.News
©Famagusta.News
©Famagusta.News
©Famagusta.News
©Famagusta.News
©Famagusta.News
©Famagusta.News

©Famagusta.News
©Famagusta.News
©Famagusta.News
©Famagusta.News
©Famagusta.News
©Famagusta.News
©Famagusta.News
©Famagusta.News
©Famagusta.News
©Famagusta.News
©Famagusta.News

Famagusta.News