Τραγική η κατάσταση στο Δασάκι της Άχνας από την οχληρία και τη δυσοσμία

4a0d3ba01d7a9792c61b9bb5ef445183 XL
Εικόνα Αρχείου

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τους κατοίκους στο Δασάκι της Άχνας οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την οχληρία και τη δυσοσμία στις κτηνοτροφικές μονάδες της κοινότητας αλλά και την ανεξέλεγκτη, όπως τη χαρακτηρίζουν οι τοπικές αρχές, αδειοδότηση και εγκατάσταση στην κοινότητά τους από το κράτος.

Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Νίκο Βάσιλα, το Τμήμα Γεωργίας παραχωρεί άδειες για λειτουργία Κτηνοτροφικών μονάδων στην κοινότητα σε άτομα γειτονικών περιοχών χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής αρχής λέγοντας πως τα τεμάχια γης που παραχωρούνται ανήκουν στην Κυβέρνηση και όχι στην Κοινότητα.

Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, εξηγεί ο Κοινοτάρχης, είναι να μην παραμένει χώρος για εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων σε άτομα που διαμένουν στην κοινότητα. Ως εκ τούτου, πάγιο αίτημα όπως ανέφερε στο ΡΙΚ ο Νίκος Βάσιλας είναι η κάθε Κοινότητα να αποκτήσει τη δική της φάρμα, ώστε όσοι δε διαμένουν στο Δασάκι να μεταφερθούν, αφετέρου ζητούν από την Κυβέρνηση να παραχωρηθεί στις τοπικές αρχές το διακαίωμα να εγκρίνει η ίδια σε ποιους θα παραχωρηθεί άδεια.

Οργή και ανγανάκτηση εκφράζουν επίσης για το θέμα της δυσοσμίας και της οχληρίας που παρατηρείται, από την ύπαρξη και κακή διαχείριση των κτηνοτροφικών μονάδων.

Όπως ανέφερε ο Κοινοτάρχης, στο Δασάκι, δίπλα από οικιστικές περιοχές, λειτουργούν περισσότερες από 25 φάρμες με μεγάλο αριθμό αγελάδων και αιγοπροβάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα.

Μάλιστα, αυτή την περίοδο, λόγω της ζεστής ατμόσφαιρας, τα προβλήματα της δυσοσμίας γίνονται εντονότερα, με τους κατοίκους να παραπονιούνται ότι δεν μπορούν ούτε να ανοίξουν τα παράθυρά των σπιτιών τους.

Όπως καταγγέλλουν, μάλιστα, οι κάτοικοι, ορισμένοι κτηνοτρόφοι πετάνε τα κτηνοτροφικά απόβλητα σε ανοικτούς χώρους, κάτι το οποίο εκτός από τη δυσοσμία, αποτελεί εστία μικροβίων και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Τέλος, οι τοπικές αρχές, ζητούν τη δημιουργία κατάλληλου στεγανού χώρου, για αποθήκευση της κοπριάς.

Πηγή: ΡΙΚ / Τρίτο Πρόγραμμα / Δέσποινα Πούρεκκου