Άδεια τα σχολεία της επ. Αμμοχώστου – 1250 μαθητές σε αποχή από τα μαθήματα

ΕΣΕΜ Αμμοχώστου: "Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι το Υπουργείο Παιδείας να ακούσει τις απόψεις των μαθητών"

Στιγμιότυπο 2020 02 05 16.57.40 ΕΣΕΜ Αμμοχώστου, Μαθητές, Σχολεία

Σε αποχή από τα μαθήματά τους κατήλθαν σήμερα οι μαθητές και μαθήτριες Μέσης Εκπαίδευσης σε αντίδραση για τις εξετάσεις τετραμήνων.

Σε ανακοίνωση της ΠΣΕΜ αναφέρεται ότι η απόφαση λήφθηκε μετά το καθολικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 29ης Ιανουαρίου υπέρ της κλιμάκωσης των μέτρων ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο και προστίθεται ότι “έχουμε την υποχρέωση να ανακοινώσουμε τον τρόπο υλοποίησης της θέλησης της πλειοψηφίας των μαθητών”.

Ε.Σ.Ε.Μ. Αμμοχώστου: “Συνεχίζουμε τον αγώνα”

Από την πλευρά της η ΕΣΕΜ Αμμοχώστου σε ανακοίνωσή της που απέστειλε στο Famagusta.News μέσω του Προέδρου και Γραμματέα της ΠΣΕΜ, Γιώργου Καραολίδη, χαιρέτισε το γεγονός ότι εκατοντάδες μαθητές της επαρχίας Αμμοχώστου απείχαν σήμερα από τα μαθήματα ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Σ.Ε.Μ. Αμμοχώστου, η απόφαση πάρθηκε δημοκρατικά από τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών στο δημοψήφισμα της περασμένης βδομάδας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Ε.Μ. Αμμοχώστου, από τους 1500 μαθητές των σχολείων της επαρχίας απείχαν οι 1250. “Με αυτά τα δεδομένα θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι το Υπουργείο Παιδείας να ακούσει τις απόψεις των μαθητών” καταλήγει η Επαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών της επαρχίας Αμμοχώστου στην ανακοίνωσή της.

Πρόεδρος ΠΣΕΜ: “Ο αυταρχισμός του Υπ. Παιδείας οδήγησε στην αποχή”

Ο αυταρχισμός του Υπουργείου Παιδείας και η απόλυτη στάση που διατηρεί οδηγεί τους μαθητές στο δρόμο της αποχής, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιάννης Λαπήθιος, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν το αρμόδιο Υπουργείο συνεχίσει την ίδια τη στάση, οι μαθητές θα επανέλθουν με πιο δυναμικά μέτρα.

Σε δηλώσεις του, με αφορμή τη σημερινή ολοήμερη αποχή των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι διαμαρτύρονται ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο, ο κ. Λαπήθιος χαιρέτισε τους χιλιάδες μαθητές που απέχουν μαζικά από τα σχολεία, οι οποίοι όπως είπε, στέλνουν ξεκάθαρα και ηχηρά μηνύματα προς το Υπουργείο Παιδείας ότι “δεν μπορούν να συμβιβαστούν με το αντιπαιδαγωγικό μέτρο των εξετάσεων ανά 4μηνο”.

“Να ξεκαθαρίσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας φταίει που αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αυτό το δρόμο και χάνουμε μαθήματα, γιατί σίγουρα δεν θέλουμε να χάνουμε περιόδους από τα μαθήματα. Αλλά ο αυταρχισμός του Υπουργείου και η απόλυτη στάση που κρατούν μας οδηγεί σε αυτό το δρόμο”, είπε.

Όπως είπε “ως Γραμματεία της ΠΣΕΜ υλοποιήσαμε την εντολή του δημοψηφίσματος, που έγινε από τους μαθητές, που τάχθηκε υπέρ του ναι”, για στείλει “ένα τεράστιο μπράβο στους μαθητές των Γυμνασίων, που αυτή τη στιγμή κάποια απέχουν μαζικά, γιατί είναι η επόμενη γενιά που θα ζήσει τις εξετάσεις ανά τετράμηνο”.

Ερωτηθείς αν θα αλλάξει κάτι με τη σημερινή αποχή, εφόσον η απόφαση για τα τετράμηνα έχει ληφθεί, ο κ. Λαπήθιος είπε πως οι μαθητές αγωνίζονται και θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο.

Εννοείται“, σημείωσε, “ότι είναι ένας δύσκολος αγώνας. Έχουμε ξεκαθαρίσει προ πολλού τη θέση μας. Μας μιλούν για την περιβόητη νομοθεσία, στην οποία αναφέρεται και σήμερα ο κ. Προδρόμου. Εμείς δεν είναι σήμερα που αποφασίσαμε να έχουμε αυτή τη στάση. Εδώ και τρία χρόνια αγωνιζόμαστε ενάντια στις εξετάσεις ανά 4μηνο, πριν καν μπει στα σκαριά να γίνει νομοθεσία. Συνέχισαν να μην ακούν τις απόψεις των μαθητών γι’ αυτό και εμείς συνεχίζουμε σε τόσο δυναμικά μέτρα”.

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα υπάρξει ζημιά στους μαθητές, που θα κληθούν στην πορεία να δώσουν τις εξετάσεις τους, είπε: “Εννοείται ότι υπάρχει ζημιά αλλά δεν ευθυνόμαστε εμείς. Όλες οι ευθύνες ανήκουν στον Υπουργείο που κρατά αυτή τη στάση και συνεχίζει να φιμώνει τη θέση και άποψη των μαθητών και μας αναγκάζει να παίρνουμε αυτά τα μέτρα”.

Πρόσθεσε ότι οι μαθητές έχουν βάλει “νερό στο κρασί” τους και έχουν κατεβάσει τη συμβιβαστική τους πρόταση, η οποία προνοεί 90λεπτα διαγωνίσματα, χωρίς εξεταστική περίοδο, χωρίς εξεταστέα ύλη και να είναι ενδοσχολικά, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται ο ανταγωνισμός και ο ατομικισμός μεταξύ των μαθητών.

“Θέλουμε ολόπλευρη επιμόρφωση και καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Δεν θέλουμε ένα σχολείο της βαθμοθηρίας , του ανταγωνισμού, του ατομικισμού, της παραπαιδείας”, είπε.

Σε σχέση με το δημοψήφισμα που έγινε στα σχολεία και τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας ότι το δημοψήφισμα δεν έπρεπε να γίνει γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, ο κ. Λαπήθος ανέφερε ότι “ως το μόνο νομοθετημένο και εκφραστικό όργανο και συνδικαλιστικό όργανο των μαθητών έχουμε κάθε δικαίωμα εφόσον είμαστε και νομοθετημένοι από τη Βουλή να πράξουμε οποιοδήποτε δημοψήφισμα, γιατί εμείς θέλουμε να ρωτούμε του συμμαθητές μας από τη βάση και έτσι πράξαμε”.

“Δεν μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις ως Γραμματεία και να αψηφούμε την πλειοψηφία των συμμαθητών μας”, συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τα επόμενα μέτρα που θα λάβουν, προειδοποίησε ότι “αν συνεχίσει το Υπουργείο να κρατά αυτή τη στάση” θα επανέλθουν με πιο δυναμικά μέτρα και ενδεχομένως να απευθυνθούν ξανά στη βάση των συμμαθητών τους.

Καταλήγοντας, είπε πως η ΠΣΕΜ στηρίζει και τους συμμαθητές της που μπήκαν στη τάξη, γιατί σέβεται κάθε άποψη.

Famagusta.News