ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Γυναίκα διδάσκει Ελληνικά σε Ουκρανούς μαθητές εθελοντικά (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε, μαζί με την οικογένειά της, στην μαρτυρική Μαριούπολη περιγράφει στο famagusta.news η Νίνα Τοπάλοβα ομογενής δασκάλα ελληνικών, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη της - Μένει σε ξενοδοχείο προσωρινής φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων στην Αγία Νάπα ενώ διδάσκει Ελληνικά στα προσφυγόπουλα της Ουκρανίας

image00001 exclusive

Η Νίνα Τοπάλοβα, Ελληνίδα πρόσφυγας από την Μαριούπολη, που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε ξενοδοχείο προσωρινής φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων μίλησε στην κάμερα του famagusta.news για όσα έζησε στην μαρτυρική Μαριούπολη, τον δρόμο προς την Κύπρο και την επιλογή της να διδάξει την Ελληνική γλώσσα στα παιδιά πρόσφυγες που διαμένουν αυτή την στιγμή σε ξενοδοχεία της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Ξεκινώντας να διδάσκει σε μόλις 36 παιδιά διαφόρων ηλικιών, η Νίνα έθεσε ως προσωπικό της στόχο, να κάνει ότι περνάει από το χέρι της έτσι ώστε τα παιδιά αυτά να ενταχθούν όσο πιο εύκολα στο κοινωνικό σύνολο.

“ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝΕ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΑΤΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ”

Όπως αναφέρει στην κάμερα του famagusta.news “στης 24 Φεβρουαρίου η ζωή μου άλλαξε”. Ζώντας τη φρίκη του πολέμου, αναγκάστηκε να πάρει τα παιδιά της και την οικογένεια της και να φύγει από το σπίτι της και από όσα τόσα χρόνια έζησε χωρίς να έχει επιλογή.

Μαζί με πρόξενο και δημοσιογράφους μεταφέρθηκαν με κονβόι στην Ελλάδα, μόνο με τις πιτζάμες της, όπου παρέμεινε για μικρό χρονικό διάστημα σε δομές φιλοξενίας. Έπειτα πρόσφυγες που διαμένουν στην Κύπρο της πρότειναν να έρθει εδώ.

“ΉΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥ”

Όπως μας ανέφερε η Νίνα Τοπάλεβα, όταν έφτασε στην Κύπρο, αμέσως ξεκίνησε τα μαθήματα Ελληνικών στα παιδιά. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως “ήθελα να είμαι χρήσιμη και να βοηθήσω και εγώ με κάποιο τρόπο, αφού είμαι δασκάλα Ελληνικής γλώσσας.  Έτσι ξεκίνησα εθελοντικά την διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στο ξενοδοχείο που μένουμε”.

“Το να διδάσκω ήταν σαν θεραπεία για εμένα. Τα παιδιά βοήθησαν εμένα και εγώ αυτά”

famagusta.news