Αγία Νάπα – Πρωταράς: Δυσφορία, προβληματισμός και ματαιοδοξία για την τουριστική σεζόν

Θολό το τοπίο για την επανέναρξη της τουριστικής σεζόν σε ξενοδόχους και τουριστικές επιχειρήσεις - Ποια τα ερωτήματα που "βασανίζουν" τις τουριστικές επιχειρήσεις για τα περιοριστικά μέτρα -Τί αναφέρουν επιχειρηματίες στο Famagusta.News

closed sign hotel door due to covid lockdown Coronavirus, exclusive, Ξενοδοχεία

Πίσω στο 2019, τέτοια περίοδο τα περισσότερα δημοσιεύματα αφορούσαν κατά κύριο λόγο εκτιμήσεις για το κατά πόσον η ελεύθερη Αμμόχωστος θα μπορέσει να ικανοποιήσει τη μεγάλη ζήτηση και τις προβλεπόμενες αυξημένες αφίξεις.

Δυστυχώς, δύο χρόνια πριν κανείς δεν υπολόγιζε ότι σε μία χρονιά, η τουριστική βιομηχανία θα βρισκόταν στο “μηδέν” και θα δεχόταν καίριο πλήγμα από μία πανδημία που πλήττει τον πλανήτη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη -όπως θα συνέβαινε συνήθως- της τουριστικής σεζόν, η “βαριά βιομηχανία” της χώρας μας βρίσκεται σε αδιέξοδο. Κι αυτό, εξαιτίας του θολού τοπίου για το κατά πόσον θα μπορέσουν οι τουρίστες να ταξιδέψουν από τη χώρα τους, για το κατά πόσον θα επιλέξουν τη χώρα μας ως ασφαλή προορισμό και για το εάν και ποια περιοριστικά μέτρα θα υπάρχουν μέσα στο καλοκαίρι που πιθανόν να αποθαρρύνουν τους επισκέπτες.

Οι αφίξεις

Ο κυριότερος προβληματισμός για τουριστικούς πράκτορες και επιχειρηματίες είναι εάν τουλάχιστον οι παραδοσιακές αγορές, όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία και Σκανδιναβικές χώρες θα μπορέσουν να ταξιδέψουν από τη χώρα τους για να απισκεφθούν τη δική μας. Βέβαια για να γίνει αυτό κατορθωτό, θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη κατηγοριοποίηση της χώρας για να μπορέσουν οι τουρίστες να εισέλθουν στη χώρα μας χωρίς να χρειαστεί να περιοριστούν. Από την άλλη, σημαντικό είναι το γεγονός της έγκρισης από την ΕΕ καταλόγου με εγκεκριμένα rapid tests ούτως ώστε να γίνει ευκολότερη η διενέργεια ελέγχων στους επισκέπτες πριν την αναχώρηση από τη χώρα τους.

Το “πράσινο διαβατήριο”

Όσο κι αν προκάλεσε αισιοδοξία η έγκριση από την ΕΕ του “διαβατηρίου υγείας” με το οποίο οι ταξιδιώτες θα μπορούν να κυκλοφορούν στις χώρες επιλογής τους, εντούτοις δημιουργούνται και διάφορα ερωτήματα ως προς την έκδοση και τη χρήση του.

  • Τί θα γίνει με χώρες εκτός ΕΕ (όπως π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία) και αν η χώρα μας θα πρέπει να σπεύσει για να συνάψει διακρατικές συμφωνίες όπως και με το Ισραήλ;
  • Αν θα προλάβουν οι χώρες να επισπεύσουν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα μέχρι το καλοκαίρι ούτως ώστε να εμβολιαστούν οι ηλικίες 18-50 που είναι και το σημαντικότερο μερίδιο τουριστών που ταξιδεύουν στη χώρα μας

Το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα

Το Famagusta.News επικοινώνησε με διευθυντές ξενοδοχείων αλλά και επιχειρηματίες σε τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την επόμενη τουριστική περίοδο, τουλάχιστον όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται ή θα βρίσκονται σε ισχύ το καλοκαίρι.

Μερικά από τα προβλήματα και ερωτήματα μεταξύ των επιχειρηματιών της τουριστικής βιομηχανίας είναι:

  • Αν θα εξακολουθούν να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις μετακινήσεις κατά την καλοκαιρινή σεζόν και πώς θα κυκλοφορούν οι τουρίστες.
  • Ποιοι περιορισμοί θα υπάρχουν στον χώρο της εστίασης.
  • Ποιοι περιορισμοί θα υπάρχουν στα ξενοδοχεία όσον αφορά πληρότητα, χρήση κοινόχρηστων χώρων, πισίνες, ινστιτούτα μασάζ και σπα.
  • Πώς θα επανεκκινήσει η ξενοδοχειακή βιομηχανία και πόσα ξενοδοχεία ετοιμάζονται ή θα πάρουν την απόφαση να ανεβάσουν ρολά.
  • Εάν θα υπάρχουν σχέδια για προσωπικό ξενοδοχειακών μονάδων ή τουριστικών επιχειρήσεων που δεν θα επαναλειτουργήσουν ούτε φέτος.
  • Με ποιες τιμές θα κάνουν το “παζάρεμα” οι τουριστικοί πράκτορες.
  • Ποιες αεροπορικές εταιρείες θα βάλουν στο πρόγραμμά τους την Κύπρο.
  • Ποια πρωτόκολλα θα εφαρμοστούν σε παραλίες, πλατείες και δημόσιους χώρους.
  • Εάν θα επαναλειτουργήσουν τα κέντρα αναψυχής (μπιραρίες, δισκοθήκες) και με ποια πληρότητα.
  • Ποιο πρωτόκολλο θα εφαρμόζεται σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε τουριστική μονάδα.
  • Πώς θα διενεργεί ελέγχους η Αστυνομία σε τουρίστες σε περίπτωση ύπαρξης περιοριστικών μέτρων και το καλοκαίρι.

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα προβλήματα που προκαλούν πονοκέφαλο στους επιχειρηματίες αλλά και τους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού. Πάντως, από τις 16 Μαρτίου που δόθηκε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με οκτώ άτομα ανά τραπέζι, ελάχιστος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων σε Αγία Νάπα και Πρωταρά που ανέβασαν ρολά. Από την άλλη, αυτό για το οποίο απευθύνουν έκκληση όλοι στην ελεύθερη Αμμόχωστο είναι να μην υπάρξει εκ νέου αύξηση κρουσμάτων, ο κόσμος να τηρεί τα μέτρα, ούτως ώστε η χώρα μας να αποτελέσει το καλοκαίρι ασφαλή προορισμό, καθώς άλλο ένα πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για ολόκληρη την κυπριακή οικονομία.

Famagusta.News