Αγία Νάπα – Σωτήρα – Λιοπέτρι: Αντίθετοι στη δημιουργία υπερδύναμου Δήμου στην ελ. Αμμόχωστο

Εκφράζουν την αντίδρασή τους εκ νέου τα συμβούλια Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Λιοπετρίου για οποιοδήποτε σενάριο πέραν της αποκλειστικής μεταξύ τους συνένωσης

360 F 199738824 HS4NWF5FTiIwwY3iwHEyjkf3EOni0Bi8 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν σε νέα ανακοίνωση οι τοπικοί άρχοντες και τα συμβούλια των Δήμων Αγίας Νάπας και Σωτήρας και το συμβούλιο της Κοινότητας Λιοπετρίου για οποιοδήποτε σενάριο διαφορετικό από τη μεταξύ τους συνένωση και κατ’ επέκταση τη δημιουργία ή και διατήρηση πέντε τοπικών αρχών στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

“Η δημόσια συζήτηση που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα για τη δημιουργία μεγάλων Δήμων μας βρίσκει κάθετα αντίθετους ως Δήμους Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Κοινότητα Λιοπετρίου.

Η διαφωνία και οι σχετικοί προβληματισμοί μας εστιάζονταν κυρίως στις προκλήσεις και στα προβλήματα που διαφαίνονται ότι θα υπάρξουν στη λειτουργικότητα και στην αποτελεσματικότητα, με την συνένωση των τεσσάρων Δήμων στην Επαρχία Αμμοχώστου, δημιουργώντας μ’ αυτόν τον τρόπο ενα υπερδύναμο Δήμο, σε αντίθεση με την συνένωση των πέντε Κοινοτήτων στην Επαρχία Αμμοχώστου. Οι διαφωνίες, προβληματισμοί και αντιδράσεις ως προς την δημιουργία ενός υπερδύναμου Δήμου στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου εκφράστηκαν και κατεγράφησαν σε δημόσιες συζητήσεις στις οποίες συμμετείχαν φορείς και οργανωμένα σύνολα της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Η δημιουργία μεγάλων δήμων είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη φιλοσοφία και το γενικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τα σχετικά νομοσχέδια που κατετέθηκαν από το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής. Ο κύριοι λόγοι που τα νομοσχέδια προνοούσαν την δημιουργία πολύ ευέλικτων σχημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μεταξύ άλλων:

    • η καλύτερη εξυπηρέτηση αλλά και η άμεση επαφή των Δημοτών με τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για άμεση επίλυση των οποιοδήποτε προβλημάτων προκύπτουν από μεν μεγαλύτερα αλλά ευέλικτα σχήματα,
    • η άμεση λήψη αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο γεγονός το οποίο συμβάλλει και θα συμβάλλει στη μείωση της γραφειοκρατίας όσο αφορά αποφάσεις που αφορούν αναπτυξιακά έργα τόσο από τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα
    • Η διατήρηση του τοπικού χαρακτήρα των νέων Δήμων

Η δημιουργία δυσανάλογου μεγάλου μεγέθους Δήμων θα οδηγήσουν όχι σε μεταρρύθμιση αλλά σε απορρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αρνητικής συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες αφού η μετάβαση από το σημερινό μοντέλο διοίκησης σε κάτι εντελώς διαφορετικά δημιουργεί τεράστιες επιχειρησιακές αλλά και διοικητικές προκλήσεις. Ένα πρόσφατο παράδειγμα μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με όχι και τόσο επιτυχή αποτελέσματα αποτελεί το τι έγινε στην Ελλάδα.

Οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Σωτήρας και η Κοινότητα Λιοπετρίου, θέλουν ακόμα μια φορά να στείλουν το ηχηρό μήνυμα ότι η συναινετική πρόταση των τριών τοπικών αρχών για την συνένωσή τους αποτελεί την καλύτερη λύση για αυτές, αφού ικανοποιεί πλήρως τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια τα οποία τέθηκαν βάσει των σχετικών μελετών τις οποίες διεξήγαγαν η Ένωση Δήμων και το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τη μεταρρύθμιση αλλά καθώς και της μεταξύ τους διαβούλευσης, ημερομηνίας 02 Νοεμβρίου 2019.

Ταυτόχρονα η συνένωση θα δημιουργήσει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης, κυρίως όσον αφορά τον τουρισμό, αφού οι υπό συνένωση οντότητες έχουν ενιαίο παραλιακό μέτωπο το οποίο με τα κατάλληλα έργα υποδομής και επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να αναπτυχθεί και να συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Η ανάπτυξη αυτή θα ενισχύσει τη θέση του νέου Δήμου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στις υπό συνένωση οντότητες. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική η από κοινού απόφαση των τριών τοπικών αρχών ο νέος Δήμος να μετονομασθεί σε Δήμο Αγίας Νάπας, ώστε το brand name Αγία Νάπα να διατηρηθεί και να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, λόγω των προοπτικών που αναφέρονται πιο πάνω.

Είναι επίσης σημαντικό να τονισθεί ότι ο στόχος της αποκέντρωσης ουσιωδών υπηρεσιών από το Κεντρικό Κράτος επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας των πέντε Επαρχιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκοπός της δημιουργίας των πέντε αυτών οργανισμών είναι η Ενοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουν σήμερα τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, τα Συμβούλια Αποχετεύσεων καθώς και Συμβούλια Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων, με την παράλληλη μεταφορά της αδειοδότησης της ανάπτυξης (πολεοδομικές άδειες και άδειες οικοδομής) από τα Επαρχιακά Γραφεία Πολεοδομίας, τους Δήμους και τις Επαρχιακές Διοικήσεις, αντίστοιχα, στους πέντε (5) αυτούς Οργανισμούς. Επίσης, σκοπό έχει την εκμετάλλευση συνεργιών κλίμακας στα έξοδα λειτουργίας, συντήρησης και διοίκησης των εν λόγω Οργανισμών, και παράλληλα την εξυπηρέτηση του πολίτη σε ένα και μόνο σημείο, όπου θα εκδίδονται παράλληλα και οι δύο άδειες που αφορούν την αδειοδότηση της ανάπτυξης.

Λόγω ακριβώς της δημιουργίας των πέντε Επαρχιακών Οργανισμών ο ρόλος των νέων Δήμων θα πρέπει να είναι όπως αναφέρεται και πιο πάνω η καλύτερη εξυπηρέτηση αλλά και η άμεση επαφή με τους Δημότες, η άμεση λήψη αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο γεγονός το οποίο συμβάλλει και θα συμβάλλει στη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και στη διατήρηση του τοπικού τους χαρακτήρα. Γι΄ αυτό το λόγο ο αριθμός των νέων Δήμων δεν αποτελεί πλέον και τόση σημαντική παράμετρο.

Οι Δήμοι Αγίας Νάπας, Σωτήρας και η Κοινότητα Λιοπετρίου τονίζουν για άλλη μια φορά ότι οποιαδήποτε απόφαση που δεν θα περιλαμβάνει την συνένωση των τριών Τοπικών Αρχών και θα αφορά συνενώσεις στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, θα αποτελεί ένδειξη μή σεβασμού ως προς τους Δημότες των τριών τοπικών αρχών, αφού θα επηρεάσει το μέλλον και τις προοπτικές τους μέσω της προώθησης αλλότριων συμφερόντων.

Τέλος, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε επιπλέον συζήτηση που αφορά τη δημιουργία οποιοδήποτε άλλων σχημάτων είναι άσκοπη και αχρείαστη, καθώς με αυτό το τρόπο θα δημιουργηθούν δύο Δήμοι, οι οποίοι θα διασφαλίσουν την λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα αλλά και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου όλων των κατοίκων της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου μέσω των προοπτικών ανάπτυξης που θα δημιουργηθούν.”

Famagusta.News