Αλματώδης αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων στην ελ. Αμμόχωστο

a Ακίνητα

Πόλος έλξης εκατομμυριούχων επιχειρηματιών είναι η Κύπρος, ενώ ο κλάδος των ακινήτων -παρά τα όποια προβλήματα με τα κόκκινα δάνεια πολλών επιχειρηματιών- άρχισε από πέρσι να ανακάμπτει. Σανίδα σωτηρίας αποτελούν τα κίνητρα πολιτογράφησης που έδωσε η Κυβέρνηση καθώς πολλοί ξένοι επιλέγουν την Κύπρο ώστε να επενδύσουν.

Χαρακτηριστικό της ανάκαμψης του κλάδου είναι οι πύργοι που ξεφυτρώνουν σε Λεμεσό, αλλά και τα διάφορα πολυτελή πρότζεκτ που παρουσιάζονται από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης σε ολόκληρη την Κύπρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, καταγράφεται αύξηση 33% στις πωλήσεις ακινήτων με αλλοδαπούς αγοραστές. Συγκεκριμένα, κατά το 2017 κατατέθηκαν 2406 πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς από 1813 το 2016. Συνολικά για το 2017, ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων που κατατέθηκαν σε όλη την Κύπρο ανέρχεται στα 8.734, σε σύγκριση με 7.063 την περσινή χρονιά. Επομένως, τα πωλητήρια έγγραφα που διατέθηκαν σε αλλοδαπούς αντιστοιχούν στο 27,5% των συνολικών πράξεων που επιτεύχθησαν την χρονιά.

Η Πάφος βρίσκεται πρώτη στις προτιμήσεις των ξένων αγοραστών καθώς για το 2017 κατατέθηκαν 865 πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς, ενώ στο επαρχιακό κτηματολόγιο Λεμεσού 810. Στην ελεύθερη Αμμόχωστο κατατέθηκαν 176 πωλητήρια έγγραφα, ενώ σε Λάρνακα και Λευκωσία 384 και 171 αντίστοιχα.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις παρουσιάζει η ελεύθερη Αμμόχωστος με 61% και ακολουθεί η Πάφος με 38% και η Λεμεσός με 32,6%. Στη Λευκωσία, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 30,5%, ενώ στην Λάρνακα 14,6%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειονότητα των συναλλαγών στις πολυτελείς κατοικίες σε ολόκληρη την Κύπρο κυμαίνεται μεταξύ €2 και €3 εκατ., ενώ ένας στους δύο αλλοδαπούς αγοράζει διαμέρισμα στη Λεμεσό, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της PwC «Cyprus Real Estate Market».

Αναφορικά με το συνολικό αριθμό πωλητηρίων εγγράφων, τον υψηλότερο αριθμό για το 2017 καταγράφει η Λεμεσός (3167) και ακολουθεί η Πάφος (2135) και η Λευκωσία (1464). Μικρότερους αριθμούς πωλητηρίων εγγράφων διαθέτουν η Λάρνακα (1340) και η Αμμόχωστος (628).

Η αύξηση των συναλλαγών σε πολυτελή ακίνητα προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τα κίνητρα πολιτογράφησης, τα οποία έχουν προσελκύσει κυρίως αγοραστές εκτός ΕΕ (Κινέζους, Ρώσους, Ινδούς και επενδυτές από τα ΗΑΕ) και τα φορολογικά κίνητρα, όπως η μείωση των τελών μεταφοράς ακινήτων και η κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Δήμητρα Λάντου