Αμαλία Χατζηγιάννη: Ομαλά λειτουργεί το Νοσοκομείο Αμμοχώστου

cache 728x3000 Analog medium 942758 2845526 2252020 amalia chatziganni dieythyntria nosokomeioy ammochostoy Coronavirus, exclusive, Αμαλία Χατζηγιάννη, Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Ομαλά λειτουργεί από τις αρχές Ιουνίου το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο από τις 11 Μαρτίου φιλοξενούσε ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό ως Νοσοκομείο Αναφοράς.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Επιστημονική Διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου Αμαλία Χατζηγιάννη «από την 1η Ιουνίου ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του το δημόσιο νοσηλευτήριο και καταβάλλεται ιδιαίτερος ζήλος για επαναφορά όλων των κλινικών, κάποιες από τις οποίες άρχισαν να φιλοξενούν ασθενείς. Ακόμα λειτουργούν κανονικά το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, το Τμήμα Αιμοκάθαρσης και τα εξωτερικά ιατρεία».

Πρόσθεσε ότι «το προσωπικό του Νοσοκομείου προσπαθεί να το επαναφέρει στην προ κορωνοϊού, λειτουργία του. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι με ζήλο να διατηρήσουμε τη λειτουργία του Νοσοκομείου με στόχο την καλύτερη προσφορά προς τον συνάνθρωπο μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Χατζηγιάννη είπε ότι «σε πρώτη φάση άρχισαν να λειτουργούν τα πολύ επείγοντα περιστατικά και σιγά – σιγά γίνεται επανεκκίνηση προγραμματισμένων περιστατικά για να διατηρηθεί η ασφάλεια και υγεία των ασθενών. Το Νοσοκομείο λειτουργεί ανεξάρτητα από το θάλαμο όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς που είναι θετικοί σε κορωνοϊό, προχωρούμε βήμα – βήμα, αναπτύσσουμε δραστηριότητες και με έγνοια μας την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών αλλά και των ασθενών που εισέρχονται στο Νοσηλευτήριο».

Αναφορικά με τη νοσηλεία θετικών στον κορωνοϊό ασθενών, είπε πως «είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον θάλαμο όπου φιλοξενούνται τα συγκεκριμένα άτομα. Ο θάλαμος όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς με κορωνοϊό είναι απομονωμένος και λειτουργεί με άλλους γιατρούς και άλλο νοσηλευτικό προσωπικό».

Σε ερώτηση κατά πόσον με τη χαλάρωση των μέτρων και την επαναλειτουργία των αεροδρομίων, πιστεύει ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η κα. Χατζηγιάννη απάντησε πως «πάντα υπάρχει ο φόβος ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Το Νοσοκομείο Αμμοχώστου έχει πάντα πλάνο και δράσεις σε περίπτωση αύξησης των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό, αφού υπάρχουν κρεβάτια διαθέσιμα γι’ αυτό το σκοπό, το προσωπικό είναι σε εγρήγορση και όλοι είμαστε σε επιφυλακή για οτιδήποτε προκύψει».

Οσον αφορά τα συναισθήματα του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονταν μαζί και έδιναν μάχη με τους ασθενείς με κορωνοϊό, η Αμαλία Χατζηγιάννη είπε πως «περάσαμε δύσκολες στιγμές. Υπήρχε πάντα η αγωνία και ο φόβος μη τυχόν δεν τα καταφέρουμε, ωστόσο η συνεργασία, και η αγάπη όλου του προσωπικού απέδειξε ότι η ομαδικότητα μπορεί να νικήσει κάθε δυσκολία ενώ είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε και σε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις».

Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον το προσωπικό φοβόταν για την υγεία του, όλο αυτό το διάστημα που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου ασθενείς με κορωνοϊό, είπε πως «ο καθένας είχε το φόβο μήπως και ήταν ο επόμενος που θα εντοπιζόταν θετικός στον κορωνοϊό. Ωστόσο υπήρχε ψυχολογική υποστήριξη τόσο μεταξύ του προσωπικού όσο και από ειδικές ομάδες και έτσι καταφέραμε να βγούμε νικητές από αυτή τη μάχη».

Σε άλλη ερώτηση είπε πως «οι πολίτες αλλά και οι υπόλοιποι ασθενείς που χρησιμοποιούν το Νοσοκομείο Αμμοχώστου, προσέρχονται κανονικά στα ραντεβού τους, παραμένουν πιστοί στις υπηρεσίες του Νοσηλευτηρίου, επιδεικνύοντας αγάπη και συμπαράσταση προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Την ίδια ώρα υπάρχουν άτομα που δηλώνουν έτοιμα να μας στηρίξουν και να προσφέρουν σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα».

Σημείωσε ακόμα ότι «χάρη στις προσπάθειες και το ζήλο όλου του προσωπικού του Νοσοκομείου, ο κόσμος συνεχίζει να δείχνει εμπιστοσύνη. Από τη στιγμή που τα καταφέραμε στα δύσκολα κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε διατηρώντας το Νοσοκομείο σε υψηλό επίπεδο».

Οσον αφορά την στελέχωση του Νοσοκομείου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είπε πως «μετά την εκκένωση του Νοσηλευτηρίου έχουν απελευθερωθεί όσοι γιατροί δεν χρειάζονταν και κρατήθηκε μόνο ο απαραίτητος αριθμός ώστε να λειτουργούν ομαλά όλες οι κλινικές. Το Νοσοκομείο υστερεί σε νοσηλευτικό προσωπικό, αφού όσοι ασχολούνται με τους θετικούς σε κορωνοϊό ασθενείς, δεν εμπλέκονται στην λειτουργία των υπολοίπων κλινικών και Τμημάτων του Νοσηλευτηρίου».

Γι’ αυτό το σκοπό «ζητήσαμε τη βοήθεια του Υπουργείου και τόσο η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου όσο και ο Διευθυντής των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών παραχώρησαν έξτρα νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Ωστόσο πάγιο αίτημα μας είναι η ενίσχυση με μεγαλύτερο αριθμό του νοσηλευτικού προσωπικού».

Η κα. Χατζηγιάννη χαρακτήρισε τέλος «αισιόδοξο το γεγονός ότι το Τμήμα Αιμοκάθαρσης έχει στελεχωθεί και με δεύτερο νεφρολόγο από την προηγούμενη εβδομάδα» και σημείωσε πως αυτό «ήταν άκρως αναγκαίο και απαραίτητο και το ζητούσαμε εδώ και χρόνια».