Οδοιπορικό του Famagusta.News στην εντός των τειχών κατεχόμενη Αμμόχωστο (ΒΙΝΤΕΟ&ΕΙΚΟΝΕΣ)

708

Δύο σημαντικής ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας μνημεία στην εντός των τειχών κατεχόμενη Αμμόχωστο παραδίδονται συντηρημένα σε ειδική εκδήλωση την ερχόμενη εβδομάδα από τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

To Famagusta.News βρέθηκε στην περιοχή όπου κατέγραψε τα έργα αλλά και την εντός των τειχών περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Πρόκειται για την εκκλησία της Αγίας Άννας και το Τζαμί των βυρσοδεψών τα οποία βρίσκονται δίπλα στον προμαχώνα Μαρτινέγκο. Η εκκλησία της Αγίας Άννας χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν πέντε αιώνες, τον Μάιο του 2016 ενώ πλέον παραδίδεται συντηρημένη.

Διαβάστε επίσης: Συντηρήθηκαν άλλα δύο μνημεία στην εντός των τειχών Αμμόχωστο

Δίπλα βρίσκεται το Tζαμί των βυρσοδεψών, όνομα που έλαβε η εκκλησία κατά την Οθωμανική περίοδο, όταν χρησιμοποιήθηκε από τους εργάτες των παρακείμενων βυρσοδεψείων. Το τζαμί των βυρσοδεψών χρονολογείται από τον 14ο αιώνα όταν χτίστηκε από τους Ιακωβίτες ως εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Αικατερίνη.

Όπως ανέφερε ο Ελληνοκύπριος Επικεφαλής της Τεχνικής Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, “συντήρηση σε αυτά τα δύο μνημεία για πρώτη φορά έχει γίνει μέσα στους τελευταίους πέντε αιώνες. Έτσι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που καταγράφτηκε στην ιστορία των μνημείων.”

Η τελετή παράδοσης θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στην παρουσία επισήμων και μελών της μαρωνίτικης κοινότητας, ενώ θα ακολουθήσει λειτουργία στην παρουσία και του Πατριάρχη των Μαρωνιτών Καρδιναλίου Μπεσάρα Μπούτρος Αλ-Ράι.