Οι μηχανικοί θέλουν να μπουν στην Αμμόχωστο…

Επιστολή στην Επιτροπή Αναφορών ετοιμάζει το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης

362

Επιστολή στην Επιτροπή Αναφορών, η οποία επισκέφθηκε τον περασμένο Μάιο την Αμμόχωστο, ετοιμάζεται να αποστείλει το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, ώστε να ασκήσει την επιρροή της και να επιτραπεί η είσοδος πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, για να πάρουν πληροφορίες για το πώς οι οικοδομές και τα υλικά από τα οποία φτιάχτηκαν πριν μισό αιώνα “έχουν καταγράψει στη μνήμη” τους την πάροδο 44 χρόνων… Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Νίκος Μεσαρίτης, σημειώνοντας ότι η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου είναι “ένα μεγάλης επιστημονικής αξίας εργαστήριο, το οποίο πρέπει να μελετηθεί και να καταγραφεί από τη επιστημονική κοινότητα των μηχανικών”.

Ερωτηθείς γιατί έγιναν τα σεμινάρια για τον έλεγχο των οικοδομών και την προετοιμασία για την επομένη μέρα της λύσης, εφόσον δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό για να περιμένουμε λύση τους επόμενους μήνες, ο κ. Μεσαρίτης ήταν αφοπλιστικός: “Ακριβώς γιατί δεν γίνεται τίποτε για την επομένη της λύσης… Χρειάζεται αφύπνιση”. Αντικείμενο των σεμιναρίων που έγιναν στη Λευκωσία και στη Λεμεσό ήταν “η εκπαίδευση και η στρατολόγηση των πολιτικών μηχανικών και των αρχιτεκτόνων για τον έλεγχο ασφάλειας των οικοδομών, εφόσον ανοίξει η πόλη, και η καταγραφή τους σε κατάλογο, ώστε να μπορούν να οργανωθούν τριμελείς ομάδες οι οποίες θα ελέγξουν οι οικοδομές”. Στη Λευκωσία το σεμινάριο παρακολούθησαν τουλάχιστον 300 επιστήμονες μηχανικοί και αρχιτέκτονες, ανάμεσά τους και 40 Τουρκοκύπριοι. Γεγονός που σχολιάζει ο Ν. Μεσαρίτης ως σημαντικό για τη δουλειά του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και κυρίως για την προετοιμασία της δουλειάς που πρέπει να γίνει στην περίπτωση που θα επιστραφεί η πόλη στους νόμιμους κατοίκους της.

Σύμφωνα με τον Θέμο Δημητρίου, εκ των μηχανικών του Συμβουλίου που έκαναν τις διαλέξεις, ο βασικός στόχος ήταν να ανανεωθούν οι κατάλογοι με τους ανθρώπους που έχουν τη γνώση και την εκπαίδευση να κάνουν τον έλεγχο ασφάλειας των οικοδομών. “Παράλληλα, πρέπει να αυξηθεί η πίεση για επιστροφή της Αμμοχώστου αλλά και για λύση του Κυπριακού. Πρόκειται για προσπάθεια του Συμβουλίου που χρονολογείται εδώ και 10 χρόνια”, σημείωσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Δημητρίου, ο πρώτος έλεγχος των κτιρίων, αν επιτραπεί η είσοδος, είναι να καταγραφεί η κατάσταση των κτιρίων που δεν είναι επικίνδυνα. “Η προσπάθεια δεν είναι να πούμε εμείς αν πρέπει να κατεδαφιστούν ή όχι. Αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες των κτιρίων μαζί με τους μηχανικούς τους. Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου χωρίστηκε σε 70 τομείς και ο καθένας από αυτούς θα είναι υπό την ευθύνη τριμελούς ομάδας που θα κάνει την προετοιμασία με τη βοήθεια των φωτογραφικών και δορυφορικών χαρτών για να καταγράψουν όταν εισέλθουν στην πόλη τη λεπτομερή κατάσταση. Μια δουλειά που θα πρέπει να γίνει σε διάστημα 1-2 βδομάδων και να ξέρουν όλοι ποια κτίρια χαρακτηρίζονται ασφαλή και ποια όχι”.

Τη διοργάνωση των σεμιναρίων για την ασφάλεια των οικοδομών χαιρέτισε ο αντιδήμαρχος Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττος, ο οποίος και παρακολούθησε το πρώτο που έγινε στη Λευκωσία. “Θεωρώ ότι είναι μια σοβαρή προσπάθεια για την προετοιμασία της δουλειάς που πρέπει να γίνει, προκειμένου η είσοδος στην πόλη να είναι ασφαλής, αν και όταν επιστραφεί η πόλη. Υπάρχει το Σχέδιο Άμεσης Δράσης, στο οποίο ο δήμος έχει καθοριστικό ρόλο, αλλά αυτό που γίνεται για τα θέματα ασφάλειας των οικοδομών είναι μια αναγκαία προετοιμασία που δεν μπορεί να την κάνει ο δήμος. Ως δήμος συμμετέχουμε και παρακολουθούμε την προσπάθεια του Συμβουλίου, του ΕΤΕΚ και του ΤΕΠΑΚ, με τον επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής του Δήμου”.

Τροπολογία στην έκθεση προόδου για την Τουρκία τον ερχόμενο Μάρτιο

Η Επιτροπή Αναφορών επισκέφθηκε τον περασμένο Μάιο, με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Τάκη Χατζηγεωργίου, την Αμμόχωστο. Με ψήφισμά της που ενέκρινε ομόφωνα τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή “καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, το Συμβούλιο της Ε.Ε. και όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να υποβάλουν νέο ψήφισμα στο Σ. Ασφαλείας των Ην. Εθνών ζητώντας πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις πράξεις επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη μη συμμόρφωση με τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”.

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου καταθέτει τώρα νέα ιδέα για να εμπεδωθεί η ασφάλεια και είναι έτοιμος να τη στοιχειοθετήσει και να τη στηρίξει, αν και εφόσον δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον η κυπριακή κυβέρνηση, οι δύο ηγέτες και αναλόγως και η ΕΕ. Η ιδέα του Τ. Χατζηγεωργίου έχει να κάνει με τη λειτουργία ενός θεσμού στην τ/κή συνιστώσα πολιτεία! “Κι αν δεν έχει, να δημιουργήσει ένα τέτοιο θεσμό ειδικά για να εμπεδωθεί η ασφάλεια στις δύο κοινότητες”, είναι η εισήγηση του ευρωβουλευτή.

Σε ό,τι αφορά στο αίτημα για να εισέλθουν οι μηχανικοί στην πόλη της Αμμοχώστου, ο Τ. Χατζηγεωργίου και ως εκπρόσωπος της ΕΕΑ θα καταθέσει τροπολογία στο πλαίσιο της συζήτησης της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία που θα ψηφιστεί τον Μάρτιο, με την οποία θα καλείται η Τουρκία να επιτρέψει την είσοδο των εμπειρογνωμόνων στην πόλη.

Πηγή: ΧΑΡΑΥΓΗ