Ακατάλληλο θεωρείται συγκρότημα διαμερισμάτων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Έκκληση για εκκένωση του συγκροτήματος διαμερισμάτων Laguna που βρίσκεται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

5D04C55B 103B 4CB0 9BBA EE2F7E236139

Η Halkın Sesi (17.02.23) δημοσιεύει είδηση αναφορικά με έκκληση για εκκένωση του συγκροτήματος διαμερισμάτων Laguna που βρίσκεται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το συγκρότημα διαμερισμάτων Denizyıldızı [Σημ. Μτφρ.: αστέρι της θάλασσας], γνωστό και ως Laguna, που  αποτελείται από 120 διαμερίσματα και θεωρείται σύμβολο της Αμμοχώστου, είναι μια επένδυση που ανήκει στην οικογένεια του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία κ. Λόρδου. Το 1976 με απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου παραχωρήθηκε στη Διοίκηση Βακουφιών (ΕΒΚΑΦ).

Στο κτίριο διαμένουν 60 οικογένειες από το 1976, καθώς και οικογένειες που εγκαταστάθηκαν αργότερα ή επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν ως επαγγελματική στέγη.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του ΕΒΚΑΦ, ζητήθηκε από την «Ένωση Επιμελητηρίων Τουρκοκυπρίων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (KTMMOB)» να εξεταστεί η αντισεισμική αντοχή του κτιρίου και να προταθούν επιστημονικές μέθοδοι ενίσχυσης. Στην έκθεση που ετοιμάστηκε και παραδόθηκε τον Μάιο του 2021 αναφέρεται ότι δεν εκτιμάται ότι είναι ασφαλές το κτίριο στην υπάρχουσα κατάστασή του. Στις 4 Νοεμβρίου 2021, η οικοδομή χαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνη, ενημερώθηκαν όλοι οι κάτοικοι και αναρτήθηκε δημόσια προειδοποίηση.

H ανακοίνωση καταλήγει ότι, παρά τις ενημερώσεις και όλες τις προσπάθειες του ΕΒΚΑΦ, καθώς και τις επιπρόσθετες εκθέσεις ειδικών σχετικά με τα στατικά προβλήματα του κτιρίου, υπάρχουν ενοικιαστές που δεν έχουν αποχωρήσει, έστω κι αν δεν έχουν ανανεωθεί ενοικιαστήρια, και εξακολουθούν να ζουν στα διαμερίσματα μη λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις των ειδικών.

Στο θέμα αναφέρεται και η Kıbrıs (17.02.23) με πρωτοσέλιδο τίτλο «Επικίνδυνη ασυμφωνία», και δημοσιεύει δηλώσεις της Ουφούκ Ουμάι, προέδρου του «συνδέσμου Laguna», η οποία μιλώντας εκ μέρους των κατοίκων δήλωσε ότι η στάση του ΕΒΚΑΦ δεν είναι καλοπροαίρετη, ότι ανησυχούν και δεν εμπιστεύονται το ΕΒΚΑΦ. και.

Καλώντας την «κυβέρνηση» να τους βοηθήσει, η Ουμάι υποστήριξε ότι δεν υπάρχει έκθεση του «KTMMOB» που να λέει ότι το κτίριο θα καταρρεύσει και πρέπει να το εκκενωθεί άμεσα, και πρόσθεσε ότι εδώ και 50 χρόνια δεν έχει γίνει κάποια στατική βελτίωση.

Η Ουμάι εξέφρασε την ετοιμότητα τους να συνδράμουν, αν απαιτείται, στην ενίσχυση του κτιρίου σύμφωνα με όσα προβλέπει η έκθεση του «KTMMOB».

«Αυτό είναι ένα από τα συμβολικά κτίρια της Αμμοχώστου, δεν θα εκφοβίσετε το λαό της Αμμοχώστου για να το εγκαταλείψει και να μετατραπεί σε ένα κτίριο φάντασμα, ή να το κάνετε δώρο σε κάποια κεφαλαιουχική οργάνωση με έδρα το εξωτερικό», δήλωσε η  Ουμάι.