ΑΜΜ/ΣΤΟΣ: «Τέρατα» έκαψαν το εξωκλήσι της Αγίας Σολομωνής (ΦΩΤΟ)

1 73

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν λειτουργοί του Βυζαντινού Μουσείου Λευκωσίας, του Ινστιτούτου Κύπρου, του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, οι οποίοι μετέβησαν στο αρχαίο εξωκκλήσι της Αγίας Σολομωνής στην κατεχόμενη Κώμα του Γιαλού στη χερσόνησο της Καρπασίας, προκειμένου να απεικονίσουν τρισδιάστατα τον ιστορικό χώρο. Συμμετέχουν σε έργο που χρηματοδοτείται από την Ελβετική κυβέρνηση και αφορά στην τρισδιάστατη απεικόνιση του ναού, μετά τον επαναπατρισμό τοιχογραφιών που κλάπηκαν μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και επιστράφηκαν από τη Γερμανία τα έτη 2013 και 2015.

61145559 2219066051540523 5622690765508444160 n

Διαπίστωσαν καταστροφές στην αψίδα στην ανατολική πλευρά του ναού λόγω φωτιάς που εκτιμάται ότι τέθηκε στο έδαφος και εξαπλώθηκε μέχρι τη στέγη της αρχαίας εκκλησίας. Στον εσωτερικό χώρο μάλιστα, εντόπισαν καμένα πουλιά και απομενάρια φωλιών, τα οποία διαφαίνεται ότι ρίφθηκαν από συγκεκριμένα πρόσωπα. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι στο εσωτερικό του ναού επικρατούσε δυσάρρεστη μυρωδιά που προερχόταν από τα καμένα πουλιά. 

AGIA SOLOMONH 3

Το εξωκκλήσι της Αγίας Σολομωνής χρονολογείται από τον 8ο αιώνα και οι τοιχογραφίες που ήταν διακοσμημένο, από τον 9ο αιώνα. Βρίσκεται έξω και στα ανατολικά του κατεχόμενου χωριού και στην περιοχή έχει δημιουργηθεί εκδρομικός χώρος πριν από περίπου πέντε χρόνια, με ευρωπαϊκά κονδύλια. Στην περιοχή συχνάζουν κυνηγοί που κάνουν διάλειμμα από τις δραστηριότητες τους και αρκετές φορές, εντοπίστηκαν να ψήνουν φαγητό έξω από την εκκλησία. 

Με πρωτοβουλία μάλιστα της Επισκοπής Καρπασίας τοποθετήθηκαν πόρτες στο ιστορικό εξωκκλήσι, καθώς είχε συντηρηθεί και βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση πριν από την τουρκική εισβολή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα μέλη του Βυζαντινού Μουσείου Λευκωσίας, του Ινστιτούτου Κύπρου, του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών και του Τμήματος Αρχαιοτήτων διαπιστώνουν καταστροφές και λεηλασίες σε θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία στα κατεχόμενα, αφού μέσα από το έργο τρισδιάστατης απεινόνισης το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη επισκέπτονται συχνά τις τουρκοκρατούμενες περιοχές και καταγράφουν παρόμοια περιστατικά.

Πηγή: alphanews.live