ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: Έντονη κινητικότητα τουρκικού στρατού – Μεταφορά στρατευμάτων και οπλισμού;

Eπιχείρηση αεραπόβασης εντός κατοικημένης περιοχής φαίνεται να πραγματοποίησαν τελικά χθες ελικόπτερα εφόδου και μεταφορικά αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας πετώντας πάνω από την πόλη-φάντασμα της Αμμοχώστου, γύρω στις 11 το πρωί, σε μια επιχείρηση που προσομοίαζε αεραποβατική ενέργεια εντός κατοικημένης περιοχής. Η είδηση μεταδόθηκε χθες, χάρη στις έγκυρες πληροφορίες που εξασφάλισε αποκλειστικά πρώτο το Famagusta.News από έγκυρη στρατιωτική πηγή που παρακολουθούσε τις εξελίξεις.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και μεταδόθηκε από παγκύπρια Μέσα Ενημέρωσης.

Διαβάστε ακόμη: Πτήσεις τουρκικών στρατιωτικών ελικοπτέρων και C-130 πάνω από το Λιμάνι Αμμοχώστου

Πάντως, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται η ελληνική ιστοσελίδα ProNews.gr, δύο τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα εφόδου AS-532 Cugar, φαίνεται να απoβίβασαν ομάδες καταδρομέων και ένα μεταφορικό αεροσκάφος τύπου C-130, έκανε άφεση ομάδας αλεξιπτωτιστών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας, οι παράνομες τουρκικές ενέργειες ήταν ορατές και στις ελεύθερες περιοχές και ειδικότερα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Η όλη επιχείρηση κράτησε, όπως αναφέρεται, περίπου μία ώρα. Μαχητικά αεροσκάφη F-16 εντοπίστηκαν να περιπολούν στα βορειοανατολικά του νησιού.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι “είναι η πρώτη φορά από το 1974 που γίνεται τέτοια ενέργεια”.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα, ολοκληρώθηκε η μεταφορά 77 αυτοκινούμενων πυροβόλων των 155 χλστ/52, T-155 Firtina 155χλστ/52.

Τα συστήματα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελούν μια τεράστια ποιοτική αναβάθμιση των κατοχικών δυνάμεων.

Αυτοκινούμενο πυροβόλο T-155 Firtina

Το αυτοκινούμενο πυροβόλο T-155 Firtina 155χλστ/52 βασίζεται στο νοτιοκορεατικό Κ-9 Thunder την τεχνολογία του οποίου απέκτησαν οι Τούρκοι έναντι 1 δις δολαρίων πριν από σχεδόν 20 χρόνια με σκοπό την σχεδίαση και κατασκευή μίας τουρκικής έκδοσης του συγκεκριμένου πυροβόλου που θα επέτρεπε την κάλυψη των αναγκών του Τουρκικού Στρατού και την εξαγωγή του σε φίλες χώρες.

Το τουρκικό πυροβόλο πρόκειται να αντικαταστήσει τα 90 παλαιά (εκσυγχρονισμένα) πυροβόλα Μ44Τ των 155 χλστ. που διατηρούν οι Τούρκοι στην κατεχόμενη Κύπρο.

Τα νέα πυροβόλα έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές (41 χλμ) και υψηλή ταχυβολία (3 βλήματα σε 15 δευτερόλεπτα), ενώ εφαρμόζοντας ένα έντονο και συνεχόμενη πύρ, το T-155 Firtina μπορεί να εξαπολύσει 6-8 βλήματα ανα λεπτό για μικρό σχετικά χρονικό διάστημα. Οι επιδόσεις τους στην Αφρίν είναι εντυπωσιακές.

Η μεγάλη του αναχορηγία με 48 βλήματα εντός του οχήματος επιτρέπει στο T-155 Firtina να εξαπολύσει συνεχόμενα πυρά χωρίς να χρειαστεί άμεσα να ανεφοδιαστεί.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα πυροβόλα αυτά μπορούν από διαφορετικά σημεία των κατεχομένων να πλήξουν στόχους βεληνεκούς εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Από την άλλη πλευρά η δυνατότητα του πυροβόλου να εκτελεί βολές “shoot and scoot” δηλαδή η δυνατότητα του πυροβόλου να βάλει και αμέσως να αναχωρεί από τον χώρο βολής προς διαφορετική τοποθεσία μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς ιδιαίτερα πολλές διαδικασίες, αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τις δυνάμεις κατοχής, οι οποίες θα μπορούν να πλήττουν στόχους στις ελεύθερες περιοχές, χωρίς να φοβούνται την απάντηση του κυπριακού πυροβολικού.

Ο δε μεγάλος αριθμός πυροβόλων επιτρέπει την διεσπαρμένη χρήση των πυροβόλων σε ζεύγη ή τετράδες σε ολόκληρη την γραμμή αντιπαράθεσης με τα οχήματα να κινούνται διαρκώς χωρίς να εκτίθενται στα κυπριακά πυρά αντίποινα, προσδίδοντας στον Τουρκικό Στρατό ένα τακτικό πλεονέκτημα.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Οι νέες προκλήσεις των Τούρκων είναι εις γνώσιν των αρμοδίων στο Υπουργείο Άμυνας, όπως πληροφορούν ασφαλείς πηγές.

«Πρόκειται για παράνομες τουρκικές δραστηριότητες, ωστόσο είναι συνήθεις και δεν προκύπτει κανένας λόγος ανησυχίας» διαβεβαίωσαν αρμόδιες πηγές.

Famagusta.News