«Αμμόχωστος, η ψυχή και η πορεία ενός βασιλείου»

a 3 Έκθεση, Πολιτισμός, Τέχνες, Φωτογραφία

Η πόλη της Αμμοχώστου και η πορεία της μέσα στους αιώνες, αποτελούν το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας του Κύπριου φωτογράφου Πέτρου Φιάκκα, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εστία στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Πρεσβείας-Σπιτιού της Κύπρου και του Δήμου Αμμοχώστου.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει υλικό από την αρχαία πόλη της Σαλαμίνας, το μεσαιωνικό κάστρο της Καντάρας, το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα (ιδρυτή της εκκλησίας της Κύπρου), τη μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου μέχρι το συρματόπλεγμα της περιφραγμένης νέα πόλης.

a1 2 Έκθεση, Πολιτισμός, Τέχνες, Φωτογραφία a2 Έκθεση, Πολιτισμός, Τέχνες, Φωτογραφία

Πρόκειται για μια φωτογραφική δουλειά με την πορεία της Αμμοχώστου μέσα από ένα πλούσιο οπτικό αρχείο με ιδιαίτερες πτυχές και εικόνες, οι οποίες δεν έχουν λησμονηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Η Αμμόχωστος είναι η συνέχεια της Σαλαμίνας, του σημαντικότερου ίσως βασιλείου της Κύπρου στην αρχαιότητα. Στη Σαλαμίνα άραξε ο Απόστολος Βαρνάβας και δίδαξε τον χριστιανισμό και το Βυζάντιο την ανέδειξε πρωτεύουσα του μετονομάζοντας την Κωνσταντία. Μετά την καταστροφή της Σαλαμίνας κτίστηκε νοτιότερα η Αμμόχωστος (Famagusta), η λαμπρή πόλη των Φράγκων και των Ενετών με τα μεγάλα τείχη, με ναούς και παλάτια, η πόλη που οι Ευρωπαίοι έμποροι και οι έμποροι της Ιερουσαλήμ ανέδειξαν ως την ‘πλουσιότερα των πόλεων’ μέχρι την κατάληψη της από τους Οθωμανούς το 1571. Οι εκδιωχθέντες Έλληνες έκτισαν την νέα πόλη της Αμμοχώστου που σήμερα βλέπουμε περιφραγμένη από μακριά.

a3 Έκθεση, Πολιτισμός, Τέχνες, Φωτογραφία a4 Έκθεση, Πολιτισμός, Τέχνες, Φωτογραφία

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 11 Νοεμβρίου 2017 η ώρα 19:30, στον χώρο παροικιακών σωματείων στην Αθήνα, την «Κυπριακή Εστία», (Κέκροπος 3, Πλάκα) και θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι της Κυπριακής Πρεσβείας και του Δήμου Αμμοχώστου, η εξ Αμμοχώστου αρχαιολόγος/ιστορική ερευνήτρια Άννα Μαραγκού και μέλη οργανώσεων Κυπριακών Σωματείων και ομάδων Αμμοχωστιανών Αθήνας και Κύπρου.

670x460 bonus 0711 petros fiakkas photography Έκθεση, Πολιτισμός, Τέχνες, Φωτογραφία

Τις επόμενες ημέρες της έκθεσης, θα ακολουθήσει μαθητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τον τίτλο της έκθεσης, το οποίο θα ξεκινάει στο χώρο του σχολείου διεπιστημονικά και διαθεματικά και θα ολοκληρώνεται στο χώρο της έκθεσης με δραστηριότητες αλληλεπίδρασης εκθεμάτων (φωτογραφίας) και κοινού (μαθητών).

670x460 bonus 0711 petros fiakkas photography Έκθεση, Πολιτισμός, Τέχνες, Φωτογραφία

670x460 bonus 0711 petros fiakkas photography Έκθεση, Πολιτισμός, Τέχνες, Φωτογραφία

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Έκθεση Φωτογραφίας: ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, του Πέτρου Φιάκκα
Κυπριακή Εστία», Κέκροπος 3, Πλάκα
Οι ώρες επισκέψεων θα είναι 10:00-13:00 και 17:00-21:00.
Από 11 μέχρι 15 Νοεμβρίου
Είσοδος Ελεύθερη

a8 Έκθεση, Πολιτισμός, Τέχνες, Φωτογραφία a9 Έκθεση, Πολιτισμός, Τέχνες, Φωτογραφία