Άνοιγμα Βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση – Ποιο το σχέδιό τους

exclusive, Κατεχόμενα, Κατεχόμενη Αμμόχωστος, Νέα Αμμοχώστου, Ψευδοκράτος

Ο στόχος που θέτει το κατοχικό καθεστώς σε σχέση με την Αμμόχωστο είναι πολύ συγκεκριμένος και έχει να κάνει με τον έλεγχο της πόλης. Αυτό που επιδιώκει η “κυβέρνηση” του κατοχικού καθεστώτος καταγράφηκε από τον επικεφαλής της, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος διαμήνυσε πως “απώτερος στόχος είναι να ανοίξουν τα Βαρώσια υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση”.

Ο Ερσίν Τατάρ κατέγραψε και την οδό που σκοπεύει να ακολουθήσει το κατοχικό καθεστώς προκειμένου να επιτύχει να ανοίξει η κλειστή πόλη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Σύμφωνα με τον Τατάρ, εάν η κλειστή πόλη ανοίξει τότε “το ΕΒΚΑΦ και οι πρώην κάτοικοι (δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες) θα μπορούν να αιτηθούν στην επιτροπή ακινήτων περιουσιών”.

Μέσω της “επιτροπής”, το κατοχικό καθεστώς θεωρεί πως θα πάρει μια απόφαση η οποία θα δίνει το κλειστό κομμάτι της πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Χρησιμοποιεί την “επιτροπή”, η οποία θεωρείται ως νόμιμο ένδικο μέσο από το ΕΔΑΔ, θεωρώντας ότι μέσω αυτή της διαδικασίας η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιτύχει μια “νόμιμη πράξη ανοίγματος της πόλης”.

Ανεξαρτήτως των κινήσεων που γίνονται από πλευράς κατοχικού καθεστώτος τις τελευταίες εβδομάδες, εκεί που θα κριθεί εν πολλοίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πόλης είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκεί, σε προσφυγή που καταχωρήθηκε από Ελληνοκύπριους αιτητές, θα κρίνει το δικαστήριο όχι απλώς το εάν η περιουσία στο κλειστό τμήμα της Αμμοχώστου είναι ελληνοκυπριακή ή εάν ανήκει στο ΕΒΚΑΦ όπως υποστηρίζει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Πρωτεργάτης των προσπαθειών για το άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο του κατοχικού καθεστώτος είναι ο Κουντρέτ Οζερσάι. Ο “υπουργός εξωτερικών” Οζερσάι πραγματοποίησε, μαζί με ομάδα του “υπουργείου” του, επίσκεψη στα Βαρώσια. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, επρόκειτο για μια γενική προκαταρκτική εξέταση πριν από τον καθορισμό της ομάδας ειδικών που ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει “καταγραφή” περιουσιακών στοιχείων στην περίκλειστη πόλη. Η ομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί και να έχει την πρώτη της συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

Το θέμα της Αμμοχώστου δεν είναι άσχετο με τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί το κατοχικό καθεστώς στο Κυπριακό. Ο Ερσίν Τατάρ αποφάνθηκε πως “μετά από 50 χρόνια είναι ξεκάθαρο ότι μια ομοσπονδιακή διευθέτηση είναι αδύνατη”. Αυτό που πιστεύουν στα κατεχόμενα είναι ότι εάν λάβει κανείς υπόψη του τα δεδομένα τότε η πόλη της Αμμοχώστου μπορεί να ανοίξει. Γιατί κατά τη λογική του Τατάρ: “Οι εντάσεις εντείνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Ελληνοκύπριοι έχουν απορρίψει όλα τα σχέδια λύσης και δεν διαφαίνεται στο ορίζοντα η όποια λύση. Το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση μέσω διαβουλεύσεων με διεθνείς παίκτες και τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται σοβαρά στην ατζέντα”.

Δημοσιεύματα στα κατεχόμενα κάνουν λόγο για προσπάθεια του καθεστώτος να οδηγήσουν τους Ελληνοκύπριους στο να πουλήσουν τις περιουσίες τους στην Αμμόχωστο προς τους Τούρκους. Όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Διάλογος” το σχέδιο της τουρκικής πλευράς κινείται στην εξής λογική:

  1. Θα κληθούν οι πρώην κάτοικοι των Βαρωσίων να επανακτήσουν τις περιουσίες τους. Ο μόνος όρος θα είναι να αποδεχθούν να ζήσουν υπό τουρκική διοίκηση. Είναι ένας όρος που πρακτικά δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί.
  2. Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα αποδεχθούν να ζήσουν υπό τουρκική διοίκηση ακόμα και αν θα πάρουν τις περιουσίες τους γιατί πρακτικά θα είναι δύσκολο. Η πόλη δεν μπορεί να κατοικηθεί. Οι υποδομές έχουν παντελώς καταστραφεί και δεν υπάρχουν λεφτά στην “τδβΚ” για να αποκαταστήσουν τις υποδομές.
  3. Οι τράπεζες δεν θα τους δανείζουν χρήματα προκειμένου να διορθώσουν ή να ανοικοδομήσουν τις περιουσίες τους γιατί θα βρίσκονται στα κατεχόμενα. Η Κυβέρνηση της ΚΔ δεν θα τους παρέχει βοήθεια καθότι δεν θα αποδέχεται οι πολίτες της να ζουν υπό τουρκική διοίκηση.
  4. Με βάση αυτά τα δεδομένα δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να πουλήσουν τις περιουσίες τους. Και οι μόνοι αγοραστές για αυτές τις περιουσίες θα είναι Τούρκοι.

Τέλος αναφέρεται πως η μόνη περίπτωση το κατοχικό καθεστώς να δεχθεί επιστροφή της πόλης στους Ελληνοκύπριους είναι “η ελληνοκυπριακή πλευρά να καθίσει στις συνομιλίες που να μην είναι ανοικτού τέλους, να συμφωνήσουν λύση δύο κρατών κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ”.

Στη Γενεύη ο Οζερσάι για συνάντηση

Στη Γενεύη βρίσκεται ο λεγόμενος “υπουργός εξωτερικών” του κατοχικού καθεστώτος Κουντρέτ Οζερσάι, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, για να “ακουστεί η φωνή των Τ/κ σε διαφορετικά διεθνή φόρα” και να εκπροσωπήσει τη χώρα του, όπως έγραψε.

Σύμφωνα με την “Κίπρις ποστασί”, ο κ. Οζερσάι που δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση για το ταξίδι του στη Γενεύη, θα συναντήσει εκεί τον Φίλιππο Γκράντι της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ θα έχει και άλλες “υψηλόβαθμες συναντήσεις”.

Αναμένεται, προσθέτει η ιστοσελίδα της “Κίπρις ποστασί”, να ανταλλάξει απόψεις με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την απόφαση που έλαβε το “υπουργικό συμβούλιο” σχετικά με την εφαρμογή της βίζας για τους υπηκόους της Συρίας.

Πηγή: Φιλελεύθερος