Μπεντέρ για Βαρώσια: “Να επιστραφούν στο ΕΒΚΑΦ οι περιουσίες του”

IMG 2420 Δήμος Αμμοχώστου, ΕΒΚΑΦ, Κατεχόμενα

Οι περιουσίες του ΕΒΚΑΦ πρέπει να επιστραφούν στο ίδρυμα, λέει ο Γενικός Διευθυντής του ΕΒΚΑΦ Ιμπραήμ Μπεντέρ, προσθέτοντας ότι η 4η Νοεμβρίου είναι σημαντική ημερομηνία για τις υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που αφορούν τα Βαρώσια.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Μπεντέρ σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο το ΕΒΚΑΦ, αλλά πρόκειται για υπόθεση που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα, την οποία υπηρετεί το ίδρυμα. Από την υπόθεση ενώπιον του ΕΔΑΔ για τα Βαρώσια θα διαφανεί κατά πόσο “θα γίνουν πλούσιοι κάποιοι ξενοδόχοι ή αν θα νικήσει η ανθρωπότητα”, πρόσθεσε.

“Πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη η παραχώρηση σε ιδιώτες περιουσιών που ανήκουν σε βακούφια. Ζητάμε από τους ανθρώπους μας να μας υποστηρίξουν σε αυτή την υπόθεση. Μην μας αφήσετε μόνους, καθώς οι βακουφικές περιουσίες είναι η αξιοπρέπειά μας. Ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα. Το δικαίωμα αυτού του ιδρύματος να εργαστεί για το καλό των της ανθρωπότητας δεν πρέπει να τύχει σφετερισμού”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπεντέρ ανέφερε εξάλλου ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις σε σχέση με τις συναλλαγές που έγιναν από το 1571 μέχρι το 1974 ενώ είπε ότι πέρα από τους Τουρκοκύπριους, και Ελληνοκύπριοι που μπορούν να κρίνουν αντικειμενικά θα στηρίξουν το ΕΒΚΑΦ.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΒΚΑΦ αναφέρθηκε εξάλλου στη βρετανική Κυβέρνηση, διερωτώμενος για ποιόν λόγο δεν δηλώνει ρητά ότι προσδίδει μεγάλη σημασία στα βακούφια που υπηρετούν την ανθρωπότητα και ότι θα έπρεπε να προστατευτούν. Οι περιουσίες αυτές δεν αφέθηκαν για σφετερισμό, απλά τις δώσαμε για χρήση, κατέληξε.

Δημητριάδης: “Μέρος της αποζημίωσης χρησιμοποιήθηκε για να χτιστεί το Σεράι”

Εξάλλου, πανό στο οποίο αναγράφεται το σύνθημα “τα Βαρώσια ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ” αναρτήθηκε έξω από το κτίριο του ΕΒΚΑΦ, κοντά στα παλιά βρετανικά δικαστήρια, στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ προστίθεται ότι το ίδρυμα τίθεται “στην υπηρεσία όλης της ανθρωπότητας”.

Σχετική φωτογραφία αναρτήθηκε από τον δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως γράφει σε ανάρτησή του στο twitter, μέρος της αποζημίωσης που καταβλήθηκε το 1960 από τη βρετανική Κυβέρνηση χρησιμοποιήθηκε από το ΕΒΚΑΦ για να χτιστεί το ξενοδοχείο Σεράι, στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Εξάλλου, ο κ. Δημητριάδης επανέλαβε ότι η αποζημίωση, ύψους 1,5 εκ. στερλινών που καταβλήθηκε ως αποζημίωση στους Τ/κ, περιλαμβανομένου του ΕΒΚΑΦ, ήταν προς πλήρη και τελική εξόφληση των απαιτήσεων. “Τώρα μαθαίνω ότι το ξενοδοχείο Σαράι, που χτίστηκε στο τεμάχιο 447, απέναντι από τα δικαστήρια, αξιοποιείται από το ΕΒΚΑΦ”, ανέφερε, εκφράζοντας την αντίθεσή του με τη θέση ότι τα Βαρώσια ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ.